5 redenen waarom jij op je werk succesvoller bent als je sport

By  |  0 Comments

Zonder sporten ben je minder succesvol. Ik in elk geval wel. En met mij vele andere ondernemers. Niet zo gek op zich, want sporten zorgt voor een positieve energie, het maakt je happy. En gelukkige mensen presteren beter.

Ik ben een fanatiek hardloper. Bloedirritant voor mijn omgeving soms, want er gaat best veel tijd in zitten. Van trainen in de avonduren, tot een wedstrijd in het weekend, tot hele weekenden weg om races in het buitenland te lopen. En dat naast alle uren die ik in mijn zaak steek.

Dan blijft er soms beperkte tijd over voor familie, vrienden en andere gezelligheden. Maar geloof me, ik ben een leuker mens als ik sport. En ook een betere ondernemer…

De sportende ondernemer presteert beter

Sport is belangrijk voor ondernemers. Maar liefst 85% doet aan sport en het grootste deel hiervan ziet vooral de voordelen ervan. Dat blijkt uit een onderzoek van De Zaak en ING Economisch Bureau.

Ik behoor zéker tot die 85%. En dan nog eens bij de 31% die 4-10 uur per week in beweging komt.
Sporten maakt mijn hoofd leeg, waardoor ik vaak tot rust, maar ook tot nieuwe inzichten kom. Al heb ik niet altijd even veel zin en plof ik soms liever op de bank na een lange dag, ik voel me als herboren als ik eenmaal ben geweest en zit dan vol positieve energie.

En dat niet alleen. Tijdens de trainingen en wedstrijden werk je aan discipline en doorzettingsvermogen, het overwinnen van nieuwe uitdagingen (zowel fysiek als mentaal) en het omgaan met verliezen. Aspecten die goed van pas komen in je werk.

Omdat ik er heilig in geloof dat zowel een gezonde leefstijl als netwerken erg belangrijk zijn om je onderneming draaiende en groeiend te houden, heb ik samen met een collega ondernemer VÖRSTIL opgezet. Hardlopende ondernemers, die net als wij graag de grenzen opzoeken, kunnen vanaf maandag 5 september elke maandagochtend vroeg aanhaken. Samen lopen we hard en gemotiveerd de nieuwe werkweek tegemoet.

Netwerken tijdens het sporten

Als zelfstandig ondernemers is het belangrijk om in balans te zijn en te blijven. Dit zorgt immers dat je optimaal op alle vlakken kunt presteren.

Veel ondernemers sporten dus. Dat zou betekenen dat je op de sportschool of de atletiekvereniging op ontspannende wijze potentiële zakenpartners tegen kunt komen. Gelijkgestemden die, net als jij, de dag even van zich af willen schudden.

Een goed moment om iemand – en zijn/haar achtergrond – op informeel vlak te leren kennen en eventueel op een ander tijdstip in te kunnen schakelen voor werk.
Je kunt je producten en diensten op een persoonlijk niveau onder de aandacht brengen. Dergelijke relaties maken dat je opvalt en boven het lawaai uitkomt van mail, advertenties en andere verkooptrucs. Het wekt vertrouwen en maakt wat je te bieden hebt geloofwaardiger.

Sportende werknemers zijn een aanwinst

Sporten heeft niet alleen voor jezelf en je netwerk zijn voordelen. Ook binnen je bedrijf. Ideaal voor je werknemers, want het houdt je, zoals gezegd, gezond en energiek.

Om aan te tonen hoe sporten van positieve invloed kan zijn, heb ik wat voordelen die uit verschillende onderzoeken naar voren kwamen op een rijtje gezet:

  1. Sporten = Ontstressen. En dat betekent een goed herstel van een drukke werkdag!
  2. Werknemers doen nieuwe ideeën op, door na te denken tijdens het sporten.
  3. De sporter is loopbaangerichter. Uit een onderzoek van Monsterboard kwam dat 32 procent de carrière als een  topprioriteit ziet. Bij niet-sporters is dat 27 procent.
  4. Sporters zijn minder vaak ziek. Gemiddeld 3 dagen per jaar t.o.v. 5 dagen bij de niet-sporter.
  5. Op dagen dat gesport wordt worden betere prestaties geleverd en wordt de tijd effectiever ingedeeld.

Stimuleren dus. Want je personeel voelt zich goed en jij kunt als ondernemer lang van ze genieten. Ik zeg: win-win.

Zo heb ik onlangs in de teamvergadering een voorstel gedaan: Ik loop volgend jaar april weer de Rotterdam Marathon. Elke werknemer die mij 10 km lang vergezelt tijdens mijn run, krijgt van mij een startbewijs en een hardloopshirt.

Een nieuwe uitdaging, teambuilding, fitte en gezonde collega’s die zich optimaal inzetten en mooie reclame voor ons bedrijf in één. Da’s pas winnen! En dat is waar we zo hard voor werken samen, topfit ons bedrijf naar de top.

Heb jij het net als ik vaak erg druk met werk? Groeit het je soms allemaal boven het hoofd? Bijt dan even door de zure appel heen, trek je (hardloop)schoenen aan en ga! Even luchten, gedachten ordenen en ontspannen door inspannen. Daarna kun je er weer fris tegenaan. En wie weet komen we elkaar onderweg ergens tegen…

Deel dit artikel

Simone Luneburg

Simone (33 jaar) is ondernemer in de kinderopvang. Samen met haar zus startte zij in 2011 Klein maar dapper. Inmiddels bestaat haar zaak uit 5 locaties en 14 werknemers: Klein maar dapper wordt groot! In 2013 werd Stichting Samen Dapper opgericht, welke zich inzet voor kinderen die met hun ouders onder de armoedegrens leven. Simone zoekt graag haar grenzen op en zet er het liefst een stapje overheen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.