Waar moet je op letten bij het gebruiken van algemene voorwaarden?

By  |  0 Comments

Algemene voorwaarden worden ook wel ‘de kleine lettertjes’ genoemd. Als ondernemer ben je niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Toch is het wel vaak verstandig. Maar wat zijn algemene voorwaarden ook alweer? En waar moet je op letten bij het gebruiken ervan?

Algemene afspraken

Als je een nieuwe opdracht krijgt, dan is het belangrijk om de afspraken die je maakt schriftelijk vast te leggen. Dit kun je doen in een contract, maar ook door middel van een opdrachtbevestiging in combinatie met algemene voorwaarden. In deze voorwaarden staan algemene bepalingen opgenomen.

Hierbij kun je denken aan afspraken over de levering van een product of dienst, de wijze van betalen of de mate van aansprakelijkheid. Het voordeel van algemene voorwaarden is dat je met alle klanten dezelfde voorwaarden kunt afspreken. Wel zo makkelijk toch? En wil je in een uitzonderingsgeval toch van de voorwaarden afwijken? Dan kan dat natuurlijk altijd!

Overhandigen en aanvaarden

Algemene voorwaarden zijn pas van toepassing als twee partijen dat afspreken. De wederpartij moet de kans hebben gehad om de voorwaarden vóór het sluiten van de overeenkomst te lezen. Of de wederpartij dat dan vervolgens ook doet, dat doet er eigenlijk niet toe.

Wel moet de wederpartij de voorwaarden ‘aanvaarden’. Hier is gelukkig niet veel voor nodig: een getekende offerte of opdrachtbevestiging waarin de algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard, is voldoende. 

Gevolgen van verkeerd gebruik

Heb je de algemene voorwaarden niet op de juiste manier gebruikt? Bijvoorbeeld door ze niet op voorhand toe te sturen? Of staan er bepalingen in de algemene voorwaarden die in strijd zijn met de wet? Dan is het mogelijk dat jouw voorwaarden achteraf ongeldig worden verklaard. Dit kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor schade.

Staat er in de algemene voorwaarden dat je slechts aansprakelijk bent voor schade tot € 10.000, maar is het schadebedrag € 20.000 euro en blijken je algemene voorwaarden ongeldig? Dan moet je toch het totale bedrag betalen. En dat wil je natuurlijk niet!

Twee partijen, twee sets met voorwaarden

Het komt ook nog wel eens voor dat zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer algemene voorwaarden gebruikt. Maar welke voorwaarden gelden er dan? Ze kunnen immers niet tegelijkertijd van toepassing zijn. De regel is dat de voorwaarden van de partij die ze als eerste van toepassing heeft verklaard geldig zijn.

Was jij de laatste, maar wil je toch dat jouw voorwaarden van toepassing zijn? Dan moet je de algemene voorwaarden van de wederpartij ‘uitdrukkelijk van de hand wijzen’. Dit kun je doen door schriftelijk aan te geven dat je niet akkoord bent met de voorwaarden van de andere partij.

Daarna moet je je eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren. En natuurlijk zal de wederpartij ze weer moeten aanvaarden.

Tot slot

Met algemene voorwaarden zorg je voor duidelijkheid voor je klant en voor zekerheid voor jezelf. Het is daarom belangrijk dat je voorwaarden altijd up-to-date zijn en aansluiten op je onderneming. Zo voorkom je geschillen en conflicten achteraf.

Hoe belangrijk zijn algemene voorwaarden in jouw branche? En gebruik jij ze op de juiste manier?

Deel dit artikel

Avatar

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht: een platform speciaal voor vrouwen waar legal & business samenkomen. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen. Dit doe ik onder andere door het schrijven van informatieve blogs, het verrichten van juridische werkzaamheden en het adviseren van ondernemers door middel van diverse programma’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.