5 tips als je niet weet wat je wilt

By  |  0 Comments

We hebben zoveel keuzes… Soms leidt dat tot keuzestress. Of gewoon totale verlamming. Je weet het niet meer, er zijn te veel opties en opeens lijkt niet meer een richting waar je blij van wordt. Om je weer een beetje uit de kramp te halen, deel ik vandaag 5 tips die je kunnen helpen richting bepalen als je niet weet wat je wilt.

1 | Wat doe je graag?

Een hele goede raadgever is je energie. Wat vind jij nou echt leuk om te doen en waar krijg je energie van? Probeer jezelf niet meteen in te perken door alleen maar werkgerelateerde dingen te moeten noemen. Denk breed. Het mag van alles zijn. Je zult versteld staan waar je allemaal je werk van zou kunnen maken als je dat echt wilt.

2 | Wat deed je als kind heel graag?

Kan je je nog herinneren wat je als kind het liefste deed? Was dat het opnieuw inrichten van je kamer? Of verhalen vertellen? Optreden op je denkbeeldige podium? In bomen klimmen met je vriendjes? Als je het zelf niet meer zo goed weet, kun je ook om input vragen aan je ouders.

Zij kunnen je vast vertellen waar je graag mee bezig was en enthousiast over was als kind. Het gebeurt namelijk geregeld dat je jouw interesses die je als kind had uit het oog verliest, of dat jouw passies eigenlijk zo duidelijk waren en nog steeds zijn dat je het daardoor juist niet ziet. Too much in your face, snap je?

3 | Flowschrijven

Voor deze tip moet je allereerst even een rustig plekje zoeken waar je ongestoord een kwartiertje kunt zitten. Neem pen en papier, lekker ouderwets maar dat werkt het beste voor deze oefening, en zet een timer op 15 minuten. Ga in deze tijd lekker schrijven en schrijf alles op waar je blij van wordt, wat mogelijke beroepen of branches zijn die je interessant vindt en alles wat er in je op komt. Ga niet teruglezen of analyseren wat je opschrijft. Je wilt juist je onderbewuste het werk hier laten doen. Dus stuur niet, en schrijf alles op wat er in je opkomt.

Na het kwartier mag je kijken naar wat je allemaal hebt opgeschreven en mag je gaan analyseren. Zit er een rode draag in? Komen er steeds dezelfde dingen terug? Zijn bijvoorbeeld alle richtingen creatief? Of juist analytisch? Probeer een aantal duidelijke conclusies te trekken uit alles wat je op hebt geschreven, zodat je weer een aantal richitngen of ideeën hebt om te ontdekken.

4 | Verken je netwerk

Wat ook ontzettend goed kan helpen, is afkijken bij anderen. Je hoeft het wiel natuurlijk helemaal niet zelf uit te vinden, er zijn je al velen voorgegaan. Kijk eens in je netwerk en breng in kaart wie wat doet. Wat spreekt je aan? Wat ook helemaal niet? Hoe zijn zij bij hun beroep/werk gekomen?

Plan een paar koffiedates in met mensen uit je netwerk waarvan jij denkt dat zij interessant werk doen. En vraag ze het hemd van het lijf. Hoe zijn ze daar gekomen? Hoe kwamen ze erachter dat ze dit leuk vinden? Hoe ontdekten ze dat daar hun talenten liggen? Hoe ziet een dag in hun werk er uit?

5 | Naar wie kijk je op?

Tot slot is dit ook een hele mooie oefening. Jaloezie of bewondering kan je hele waardevolle informatie geven. Wie is echt een voorbeeld voor jou? Wie vind jij bijzonder? Wie zou jij ook wel willen zijn? Het gaat hier niet zozeer over wie, maar vooral over het ‘waarom’. Waarom vind je deze persoon zo bewonderenswaardig? Wat doet of zegt deze persoon waar jij naar opkijkt? Waarom zou je dit ook wel willen?

Deze 5 tips kunnen je goed op weg helpen als je even niet weet wat je wilt. Kies 1 van de tips uit waar je het meeste bij voelt, of doe ze allemaal. Dat is up to you. Probeer de antwoorden te combineren, te vergelijken en op basis daarvan een aantal richtingen en ideeën te ontdekken. Het allerbelangrijkste is om vooral niet te verwachten dat je ‘het’ meteen moet weten. Het leven is één groot proces, zo ook je carrière. Ga vooral dingen ontdekken, uitproberen. Als je erachter komt dat iets toch niet zo leuk is als je had gehoopt, dan probeer je iets nieuws. 

Heel veel plezier en succes!

Deel dit artikel

Ciska van Grootveld

Ciska is 30 jaar, woont in Amsterdam en heeft haar eigen bedrijf I am Groots. Ze is coach en stylist. Ze werkt vooral met ondernemers en managers in het bepalen van een uitstraling die helpt bij het behalen van hun doelen en het maken van impact. Wist je dat maar liefst 55% van je eerste indruk wordt bepaald door je uiterlijk? Ciska is verliefd op Amsterdam, struint graag over de grachten en heeft een ontzettend grote liefde voor schoenen. Ze deelt graag tips over het ontdekken van je kwaliteiten, werken met plezier, succes en effectiviteit én het behalen van je doelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.