Hoe kun je jouw business succesvol runnen als ouder

By  |  0 Comments

Sinds kort heb ik twee petten op. De pet als eindbaas van mijn onderneming én de pet als de moeder van Fien. Dan nog maar te zwijgen over alle mutsen, haarbanden en oorwarmers die ik draag. Hoe zorg ik er dan toch voor dat ik als ouder succesvol mijn business kan runnen? Ik geef je hieronder een aantal tips.

Good to know; jouw business runnen als ouder

In de titel zeg ik: hoe je als ouder TOCH succesvol jouw business kan runnen. Dat suggereert dat het niet zou kunnen of dat het erg lastig is. Dat ligt er natuurlijk maar net aan welke business je runt en hoe je jouw bedrijf hebt ingericht. Vooropgesteld, dit is mijn verhaal en beleving. Wat mij opvalt is hoe je het went of keert je bent nu verantwoordelijk voor allebei. Dus je bent en blijft die eindbaar (of je moet dat dus anders gaan inrichten) en je bent en blijft ouder. En dat neemt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Gewoon goed om even te weten.

Daarnaast lopen die verantwoordelijkheden door elkaar heen. In mijn situatie betekent het dat ik drie dagen per week kantoordagen heb en dat als ik coaching geef op een andere dag, ik extra opvang moet regelen. Simpel toch? Maar ja, ik word wel eens ziek. Mijn dochter kan ziek worden. De oppas kan ziek worden. Er zijn feestdagen en vakanties. Kortom onvoorziene omstandigheden. En op die dagen merk je dat die verantwoordelijkheden door elkaar heen lopen. Hoe pak je dit op? Hoe los je dit op? En is het alleen aan jou om dit op te lossen of kan de andere ouder ook iets betekenen? Een mooie uitdaging zullen we maar zeggen.

Hoe ik de business run als nieuwbakken ouder

Oké, de klaagzang en zware onderwerpen hebben we nu besproken. Op naar wat het mij heeft gebracht en hoe ik mijn business succesvol run.

1 | Ik ben niet degene om wie het allemaal draait

Klinkt tegenstrijdig hè? Wel alle verantwoordelijkheden hebben, maar niet meer het middelpunt zijn. Toen ik nog fulltime ondernemer was, draaide het erg vaak om mij. Als teamcoach wordt je ingehuurd om wie je bent en wat je kunt. Op verjaardagen zijn mensen toch altijd benieuwd hoe de zaken ervoor staan. Online ben ik super zichtbaar, dus ook daar kom ik vaak met mijn snoet voorbij.

Nu ik moeder ben sta ik zelf niet meer zo in de spotlights. En dat is een verademing. Het werk wat ik doe, doe ik omdat ik het leuk vind en er goed in ben. Dus de verantwoordlijkheden draag ik, maar de aandacht die ik voorheen ontving verdeel ik.

2 | Waar zeg ik JA tegen?

Om me heen hoor ik zo vaak:,, ik moet leren nee zeggen”. Mij klinkt dat best zwaar in de oren. Ik heb besloten: waar zeg ik ja tegen. Dus als ik ja zeg: wat levert het mij op? Wat is het effect op de lange of korte termijn? Past het in mijn planning? Dan filter je vanzelf, waar je nee tegen zegt. Want een nee kan ook nog een misschien zijn.

3 | Wat is nu echt belangrijk?

Door mezelf af te vragen wat ik nu echt belangrijk vind, is keuzes maken wat makkelijker. Onze dochter staat op nummer 1. Dat heb jij als ouders vast ook. Alles wat daarna komt is te regelen. In mijn business is teams coachen het belangrijkst. Alle activiteiten die ik doe zijn gericht op het coachen van teams. Dus alle andere dingen komen op een twee, derde of tachtigste plek. Dat geeft rust en duidelijkheid.

4 | Hoe regel ik de dagelijkse dingen zodat het bij me past?

Dan pak ik even terug: wat voor mij het belangrijkst? Het voeden van onze dochter staat op 1. Dat doe ik het liefst zoveel mogelijk zelf. Lukt dat niet dan kolf ik.

Nu is het een uitdaging om het werk wat ik voorheen in vijf dagen deed, nu in drie dagen te doen. Maar niet onmogelijk. Ik werk het liefst in de ochtend. Dan ben ik, net als velen, het meest creatief. Voor mij is dat het belangrijkste deel van de dag en ik zorg dus dat ik vroeg op kantoor ben. Voor mij houdt dat in; wekker zetten en meteen onze dochter voeden. Spullen een avond van te voren klaarzetten. Bijtijds bij de oppas zijn. Genoeg voedingen meegeven. Etc.

Wie weet ben jij juist een kei in nachten doorhalen. Wat niet verkeerd is, aangezien een baby ook ’s nachts één keer (of vaker) wakker wordt. Wie weet vind je het fijn om jouw dagen anders in te delen. Dus ga na wat bij jou past.

5 | Wanneer doe ik wat?

Niet gedacht, maar dat is voor mij best een uitdaging. Omdat het ondernemerschap zo flexibel is, heb ik dus keuzes te over. En dan komt er om de hoek kijken wat ik belangrijk vind en wat er al vaststaat. Eerlijk gezegd ben ik nog aan het zoeken hoe ik dat het beste vorm kan geven. Wanneer is mijn werktijd als het even anders loopt dan gedacht? Hoeveel afspraken buiten de deur plan ik? Wanneer doe ik leuke dingen? Wanneer is het me time? Wanneer lees ik eigenlijk een boek? Wie weet wil ik wel te veel, wat denk jij?

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × four =