Bedrijf starten naast je baan: check de arbeidsovereenkomst

By  |  0 Comments

Een bedrijf starten naast je baan is nog nooit zo populair geweest en daar zijn verschillende redenen voor: de één vindt het prettig om gedurende de opstartfase van haar bedrijf een vast inkomen te hebben, de ander is op zoek naar flexibiliteit in verband met de zorg voor de kinderen.

Als je (parttime) in loondienst werkt en je hebt plannen om een eigen bedrijf te starten, zorg er dan voor dat je begint met het controleren van je arbeidsovereenkomst. Daarin kunnen bedingen staan die jouw ondernemersplannen kunnen dwarsbomen. Maar welke bedingen zijn dit? En waarom is het verstandig om altijd in overleg te gaan met je werkgever?

Contractuele bedingen

Als we het hebben over ‘contractuele bedingen’, dan bedoelen we daar specifieke bepalingen in een contract mee. Hierbij kun je denken aan een nevenwerkzaamhedenbeding, een concurrentiebeding, een relatiebeding of een geheimhoudingsbeding. Hieronder vertel ik je meer over deze bedingen.

NEVENWERKZAAMHEDENBEDING: dit is een beding waarbij het jou als werknemer verboden wordt om gedurende de arbeidsovereenkomst andere werkzaamheden te verrichten. Hierbij kan het gaan om een algemeen verbod of een verbod om werkzaamheden te verrichten die niet verenigbaar zijn met de werkzaamheden die je voor de werkgever verricht.

CONCURRENTIEBEDING: dit beding wordt vaak in een contract opgenomen om te voorkomen dat jij als werknemer gaat concurreren met je huidige (of voormalige) werkgever. Zo zou je bijvoorbeeld de kennis die je hebt opgedaan bij de werkgever kunnen gebruiken als je voor jezelf gaat beginnen. Aan dit beding zijn vaak wel aanvullende voorwaarden verbonden, zoals een specifieke branche of een bepaalde periode waarbinnen het beding geldig is.

RELATIEBEDING: dit beding voorkomt dat jij als werknemer klanten en/of andere relaties van je huidige (of voormalige) werkgever overneemt. Ook met dit beding wil een werkgever voorkomen dat je in zijn vaarwater terecht komt. Net als bij het concurrentiebeding zijn aan dit beding ook vaak aanvullende voorwaarden verbonden.

GEHEIMHOUDINGSBEDING: dit beding zorgt ervoor dat jij tijdens of na je dienstverband vertrouwelijke informatie van je werkgever, klanten, leveranciers of andere zakelijke relaties geheim houdt. Staat er bijvoorbeeld geen concurrentiebeding in je contract, dan kan het ook zijn dat je op basis het geheimhoudingsbeding geen (vertrouwelijke) informatie van je huidige (of voormalige) werkgever mag gebruiken, dan wel kenbaar mag maken aan derden.

Staan bovengenoemde bedingen in je arbeidsovereenkomst (of eventueel aanvullende arbeidsvoorwaarden en/of cao) opgenomen, dan is het opletten geblazen! Soms hoef je het alleen maar te melden als je voor jezelf aan de slag gaat, maar het kan ook zijn dat je hier toestemming voor moet vragen. Dit is afhankelijk van de voorwaarden die aan de bedingen verbonden zijn. Belangrijk is altijd dat je zaken schriftelijk vast legt en nieuwe afspraken bij voorkeur laat ondertekenen. Zo kan hier later geen onduidelijkheid over ontstaan.

Contractuele bedingen negeren

Negeer je de contractueel overeengekomen bedingen, dan kan dit voor vervelende problemen zorgen. Zo is de kans groot dat je een boete verschuldigd bent aan je werkgever, dit staat vaak opgenomen in een boetebeding aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Maar het kan ook voor reputatieschade zorgen ten aanzien van je eigen onderneming.

Bespreek je plannen met je werkgever

Ook als bovenstaande bedingen niet in de arbeidsovereenkomst zijn opgenomen kan het verstandig zijn om je plannen met je werkgever te bespreken. Sommige werkgevers vinden het een pré dat je naast een baan in jezelf investeert, anderen zijn er helemaal niet happig op. Mijn advies: openheid en eerlijkheid duurt het langst! En omdat je waarschijnlijk niet voor niets voor parttime ondernemen kiest, wil je de relatie met je werkgever niet op het spel zetten. Daarnaast wil je misschien wel minder uren in loondienst gaan werken en dan kun je de hulp van je werkgever goed gebruiken. 😉

Ga jij een bedrijf starten naast je baan?

Ben jij binnenkort van plan om (parttime) te gaan ondernemen? En mag dat ook volgens jouw arbeidsovereenkomst? Ik ben benieuwd!

Deel dit artikel

Avatar

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht: een platform speciaal voor vrouwen waar legal & business samenkomen. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen. Dit doe ik onder andere door het schrijven van informatieve blogs, het verrichten van juridische werkzaamheden en het adviseren van ondernemers door middel van diverse programma’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.