Ben jíj onze nieuwe accountant?

By  |  2 Comments

Als ik tegen je zeg ‘accountant’, dan zie ik je meteen denken: ‘Kalende mannen in grijze pakken, die continu met hun rekenmachine lopen te zwaaien’. 

Maar ook ik ben accountant, niet het eerste wat mensen denken als ze mij zien. Hoe ga ik hiermee om? En wat heb ik hiervan geleerd?

Kalende mannen in grijze pakken

Heel eerlijk: De accountancy heeft niet het meest sexy imago. Google maar eens op ‘accountant’ en je krijgt vooral afbeeldingen van mannen (én vrouwen) in grijze pakken en een hele lading aan rekenmachines.

Toch ben ik ook accountant en lijk ik in niets op die mensen die Google laat zien. Sterker nog, als ik voor de eerste keer bij een klant binnenkom, reageren ze vaak heel verbaasd: ‘Ben jíj onze nieuwe accountant?!’. Duidelijk niet de persoon die ze hadden verwacht.

In mijn jonge jaren

In het begin van mijn carrière vond ik dit lastig. Ik ging me zo volwassen mogelijk kleden om maar de indruk te wekken van een ‘echte’ accountant. Maar hoe ziet een echte accountant eruit? En was ik dan nog wel mezelf?

Na een tijdje kwam ik erachter dat dit voor mij niet de manier was. Ik ben wie ik ben en kleed me zoals ik me wil kleden. Dat ik dan niet in het plaatje pas van het beeld dat mensen bij een accountant hebben is dan maar zo.

Wat ik heb geleerd

Door me te kleden als mezelf en niet te willen voldoen aan het stereotype voel ik me veel meer op mijn gemak. En dat straal je dan ook uit. Met meer zelfvertrouwen is het veel eenvoudiger om het vertrouwen van je klant te winnen. En op dat moment doet uiterlijk er niet meer toe.

Vooroordelen

Ik heb op deze manier ook langzaam de vooroordelen die ik zelf had, leren loslaten. Want degene die strak in het pak is, is niet altijd automatisch de financieel directeur. Dat kan ook degene zijn die in zijn metal shirt achteraan zit.

Uitstraling zegt zoveel meer over een persoon en zijn of haar karakter. En bovendien, als iedereen er zo uit zou zien als het stereotype, zou het ook behoorlijk saai worden, of niet?

En nu?

Werk jij ook in een branche waar mensen vooroordelen over hebben? Hoe ga jij daarmee om? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Deel dit artikel

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

2 Comments

 1. Martine

  July 10, 2017 at 8:07 pm

  Jaa ik ben diëtist en steeds nog komen er mensen bij mij die denken dat ze niks lekkers meer mogen eten als ze met mij aan de slag gaan, denken dat ik met m’n vinger wijs als ze het ‘fout’ doen en denken dat ik nooit friet eet 😉
  En even serieus tik eens diëtist in bij Google afbeeldingen en je ziet allemaal foto’s van dames in witte jassen met een stethoscoop 🙈 wat moet een diëtist daarmee?

  • Marjan Heemskerk

   July 10, 2017 at 9:13 pm

   Hi Martine,

   Wat zonde toch dat er zoveel vooroordelen zijn! Wat dat betreft loopt een beroep een stuk voorop ten opzichte van wat mensen denken. En gelukkig eet je ook nog wel eens iets lekkers ;).

   Dank je voor je reactie!

   Liefs, Marjan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − seven =