De 5 beste vragen tijdens een sollicitatiegesprek | Deel 1

By  |  0 Comments

Hoewel de insteek van een sollicitatiegesprek is dat jij de ondervraagde bent, is het ook altijd een goed idee om een vragenvuur de andere kant op te sturen. Niet alleen om een geïnteresseerde en enthousiaste indruk te maken, maar ook uit eigenbelang. 

Als alle gesprekken positief verlopen, ga je in je nieuwe werkomgeving meer tijd spenderen dan met je partner, beste vriendin of je kat. Een beetje meer inzicht kan dus nooit kwaad!

1. Hoe ziet een gemiddelde dag in deze functie eruit?

Natuurlijk, dit kun je al een beetje vinden in de vacature. Maar wat je vaak ziet is dat minder leuke taken hierin worden onderbelicht. Met deze vraag kom je erachter hoe de tijdsverdeling in de functie in de werkelijkheid is en wat wel of niet onder jouw verantwoordelijkheden zal komen te vallen.

2. Hoe omschrijf jij de bedrijfscultuur?

Een stoffig woord voor iets heel belangrijks. Is er een open sfeer waarin flexibel werken en spijkerbroeken met gaten geaccepteerd zijn? Of voel jij je meer thuis in een zakelijke en gestructureerde omgeving? Dit is super persoonlijk maar voordat jij ergens aan de slag gaat fijn om te weten. Voordat jij dadelijk als feestbeest beland in een borrel loze cultuur.

3. Waarom werk jij hier al xxx jaar? Of waarom vind jij het leuk om hier te werken?

Uiteraard zal je hier sociaal wenselijke antwoorden op krijgen, maar uit de reactie kun je op z’n minst uit de toon wel een boodschap halen. Wellicht lijken jou de dingen die jouw interviewer noemt als ‘leuk’ aan het bedrijf wel geen klap aan, dan weet je dat ook meteen weer. Ook scoor je met het stellen van deze vraag wel weer punten met je gezellige en geïnteresseerde persoonlijkheid ;).

4. Waar zie jij het bedrijf heen groeien de komende 5 jaar?

Heel interessant wat de ambities zijn van jouw toekomstige werkgever. Grote groei, beursgang, plannen om internationaal te gaan etc. zijn zaken die voordat jij ergens aan de slag gaat fijn zijn om te weten.

5. Hoe wordt er in het bedrijf omgegaan met persoonlijke groei?

Misschien wel de belangrijkste vraag. Bij veel bedrijven wordt nieuw talent met veel bombarie binnengehaald, maar als je eenmaal ergens zit verdwijnt persoonlijke groei naar de achtergrond.  Stel je voor dat je in je nieuwe functie amper kunt doorgroeien. Of dat ze helemaal niet werken met ontwikkelplannen. Met deze vraag toon je sowieso je ambitie en drive.

Met deze 5 vragen wordt je in ieder geval een stuk wijzer tijdens je sollicitatiegesprek. Diegene die jou interviewt beschikt over zoveel interessante informatie, gebruik dat! Joelle gaf haar 5 vragen, maar lees ook die van Lisette eens! Heb jij nog interessante vragen voor tijdens een sollicitatiegesprek? 

INSPIRING INFLUENCER #4

Inspiring Influencer is back! ⚡️ Op 21 juni vertelt Kim Stolk van Hotterdan bij Breeman Mini in Rotterdam hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal klopt met hetgeen je wilt uitstralen en leer je welk MINI model het beste bij jouw persoonlijkheid past. Save the date, claim je ticket, get ready en wie weet rij jij aan het einde van de avond met een MINI terug naar huis! 💥

Datum: woensdag 21 juni 2017

Tijd: 19:00 – 22:30 uur.

Locatie: Breeman MINI, Autolettestraat 20 te Rotterdam. Parkeren is gratis.

Koop hier jouw kaartje: bit.ly/inspiring-influencer-4

Deel dit artikel

Joelle Berretty

Joëlle is 27 jaar, wonend & werkzaam in Rotterdam. Ze doet Marketing PR bij de Media Markt én heeft daarnaast samen met een vriendin een bikini webshop. In het weekend kun je deze fashion liefhebber vaak vinden op de dansvloer met een drankje in haar hand, mits ze niet ergens op vakantie is ;)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × four =