Wat betekenen de termen ‘agile werken’ en ‘scrummen’?

By  |  0 Comments

Modewoorden, we kennen er genoeg. Zo vliegen ‘Agile werken’ en ‘scrummen’ je de laatste jaren vaak rond de oren. Maar wat betekent het eigenlijk? En wat kun je er precies mee?

Graag neem ik je mee in de wereld van Agile werken en scrummen. Waarom ik? Omdat ik vaak met organisaties werk waar deze principes en methodes worden toegepast. En het naadloos aansluit op creatief denken, iets waar we in deze eeuw niet meer zonder kunnen.

Agile werken, wat betekent het eigenlijk?

Agile kan je zien als een paraplu, het is werken volgens een bepaalde mindset. En het is dus essentieel dat het gehele bedrijf volgens de Agile methode te werk gaat. Maar waar staat het precies voor? Agile staat voor wendbaar werken, lenig. De snelheid van veranderingen gaat zo hard, dat je in deze tijd niet anders kan dan wendbaar werken. Kansen vliegen rond je orden. Je speelt in op dat wat er leeft. Dat wat de klant vraagt. Dat waar je feedback op krijgt. Agile gebruik je om doelen van de organisatie te bereiken. Het is een middel, waarbij je verschillende tools kunt inzetten. Denk dan aan scrum, kamban en scaling.

Waar bestaat Agile werken uit?

Als je gebruik maakt van de Agile methode, dan werk je volgens een empirisch model. En dat model bestaat uit drie pijlers.

  1. de klant staat te allen tijde centraal. Mensen en interactie staan boven processen en tools.
  2. je prioriteert de taken en focust. Je werkt met korte een timebox.
  3. je werkt effectief. Je zoekt uit wat je als eerst kan doen om direct de meeste waarde te leveren voor de klant.

Oke, nu concreet. Scrum.

Zoals gezegd is scrum een tool om Agile te werken. Wanneer het bedrijf waarin je werkt wil inspelen op kansen die zich in de markt voordoen, dan kunnen zij daarvoor de methode scrum gebruiken.

Scrummen doe je altijd met een team en in dat team heb je verschillende rollen. Zo heb je een scrummaster, die begeleidt het scrumproces en bemoeit zicht niet met de inhoud. Je hebt een product owner, die heeft contact met de stakeholders en maakt een lijst met dingen die gedaan moeten worden. En dan heb je het development team, zij zorgen voor het daadwerkelijke werk.

Een voorbeeld. Jouw bedrijf ontwikkelt websites. Mensen in het development team  ontwikkelen, schrijven en testen zo’n wesbite. De product owner weet wat de stakeholder verwacht en prioriteert de belangrijkste taken. De scrummaster faciliteert het gehele proces.

Onderscheidend

Dit is wat scrum in een notendop inhoudt. Iedereen heeft zijn eigen taken en kwaliteiten. Waardoor er een goed product kan worden afgeleverd. Waarin scrum en agile werken zich onderscheiden van de traditionele manier van werken, is dat het gaat om korte sprints. Dat is een kort tijdsbestek van 2 à 4 weken.

Het voorbeeld van een website ontwikkelen. Op de traditionele manier laat je de webite aan het einde van het ontwikkelproces zien. Dit hebben we een aantal maanden geleden afgesproken, dit is wat wij nu opleveren. Wanneer je volgens scrum werkt dan knip je het gehele proces in stukken en elke keer lever je een klein deel op. Bijvoorbeeld binnen twee weken de huisstijl of 1 pagina. Je ontvangt feedback van de stakeholders én je bespreekt onderling hoe je nog beter kunt samenwerken.

Dan pak je daarop door en ontwikkel je het volgende stuk van de website. Zo voorkom je extra werk aan het einde van het proces, een product wat niet gevraagd is en te veel documentatie.

De grootste uitdaging is om Agile te zien als een middel, in plaats van een doel ansich. Stel jezelf de vraag: ,,Wat zou je willen bereiken door Agile te werken?” In plaats van de trend te volgen en het direct toe te passen in jullie bedrijf. Ik ben benieuwd, hoe zie jij dat voor je? Is het iets wat jij in jullie bedrijf als meerwaarde zou zien?

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.