Linda interviewt Nathalie: “Ik wilde eigenlijk banketbakker worden!”

By  |  0 Comments

Meet our SmartUp Team! Al onze bloggers kennen elkaar door en door op zakelijk gebied, maar wat doen ze eigenlijk in het dagelijks leven verder nog? Aan iedere SmartUp Blogger de taak om iemand uit het team eens flink aan de tand te voelen. Onze bloggers Linda en Nathalie gingen het gesprek aan.

We kennen denk ik Nathalie van Wingerden allemaal wel van het succesvolle platform How2spendit.nl. Toch ben ik erg nieuwsgierig hoe ze is gekomen waar ze is gekomen. Hoe heeft zij carrière gemaakt en kan zij nu leven van hetgeen ooit begon als hobby op vrijdagmiddag. Sterker nog ze heeft een tweede platform MeetCute opgezet. Deze Girlboss zit echt niet stil.

Wat is haar achtergrond?

Ik heb een bachelor in Social Work en een master Gender Studies. Na mijn studie ben ik bij de overheid aan de slag gegaan als beleidsadviseur. Na een paar jaar maakte ik de overstap naar een onderzoeksbureau op gebied van emancipatie-thema’s.

Toen ik Joëlla ontmoette hebben we How2SpendIt opgericht (2012). We hadden toen nooit gedacht dat het zou uitgroeien tot een echt een bedrijf. Maar op een gegeven moment kregen we steeds meer opdrachten en was How2SpendIt niet meer te combineren met de banen die we toen hadden. En dus zijn we er vanaf 2014 fulltime voor gegaan. En onlangs heb ik een nieuw bedrijf gestart: MeetCute. Dat combineer ik nu met How2SpendIt.

Je droom was banketbakker worden?

Toen ik heel klein was wilde ik graag banketbakker worden. Hallo: de hele dag taart en koekjes eten! Yes please! Maar, ik lustte geen kersen en toen vertelde mijn moeder een keer dat ik als banketbakker dan toch ook kersentaartjes zou moeten maken, omdat andere mensen dat nou eenmaal wel lekker vinden. Daarmee viel mijn droom in duigen. Ik zag het niet meer zitten, haha!

Waardoor wilde je gaan ondernemen?

Ik ben niet het type dat vroeger al riep dat ze ondernemer wilde worden. Eigenlijk lag dat helemaal niet in mijn plannen. Toen ik eenmaal ging werken, merkte ik steeds meer dat ik dingen gewoon graag op mijn eigen manier wil doen. Het frustreerde me dat ik, wanneer ik een goed idee had, dit eerst bij een leidinggevende om akkoord moest vragen.

How2SpendIt begon als hobby op de vrijdagmiddag. Ik merkte dat ik het heel fijn vond om daar mijn creativiteit kwijt te kunnen en mijn eigen draai aan dingen te geven. Toen How2SpendIt echt begon te lopen dacht ik: wow, we zijn gewoon aan het ondernemen. Tot nu toe ervaar ik het ondernemerschap als een leerzaam avontuur. Het is ontzettend leuk, maar ook intens en vaak hard werken. Het is zo tof dat je werkt aan iets wat van jezelf is. En natuurlijk de vrijheid die je hebt: heerlijk is dat.

Hoe startte je je bizz (financieel) op? Tips?

Joëlla en ik ontmoette elkaar op een bijeenkomst. Zij kwam uit het bankwezen en had een eigen bedrijf in schuldhulpverlening. Ik werkte voor een onderzoeksbureau en we hadden net een onderzoek afgerond over vrouwen en financiële zelfredzaamheid. Joëlla en ik raakte aan de praat over het onderwerp vrouwen en geld. We zeiden tegen elkaar: hoe kan dat nou dat er geen enkele website bestaat die op een normale manier over financiën communiceert? Dit gingen wij zelf doen en startte met How2SpendItt. Ons doel: vrouwen inspireren om aan de slag te gaan met hun financiën. Eerst was het niet meer dan een hobby. Al vrij snel werden we benaderd door partijen als Cosmopolitan, Nationale Nederlanden en het Ministerie van OC&W.

Financieel gezien hebben we het goed aangepakt. We hebben geen grote investeringen hoeven doen. We zijn begonnen met een zelf in elkaar geknutselde website. Toen we eenmaal wat geld begonnen te verdienen hebben we dat steeds in ons bedrijf gestopt. Dat kon ook, want we werkten daarnaast nog gewoon. Van ons eerste geld lieten we bijvoorbeeld een professionele website maken. Inmiddels hebben we voldoende opdrachten om er een leuke boterham aan te verdienen. Ik ben er trots op dat we nooit leningen of iets hebben afgesloten.

Kan je meer vertellen over je tweede bedrijf Meetcute?

Onlangs heb ik MeetCute opricht. Met MeetCute richt ik me op single dames waarbij alles in het leven lukt, behalve het krijgen van een leuke relatie. We bieden coaching en zijn nu bezig met het ontwikkelen van een online programma. Financieel gezien heb ik wat geld gespaard en daarvan heb ik wat eerste investeringen gedaan, zoals goede website en een huisstijl.

Hoeveel uur werk je aan je bedrijven?

Momenteel werk ik 4 dagen voor How2SpendIt en 1 dag voor MeetCute. Maar binnenkort ga ik iets meer voor MeetCute werken. Daarnaast doe ik ook veel in de weekenden. Het verschilt een beetje per week.

Hoelang duurde het voordat je kon leven van je bedrijf? Tips?

Met How2SpendIt duurde dat zo’n twee jaar. Dat is vrij snel. Mijn tip aan anderen is: realiseer je dat het opzetten van een bedrijf tijd nodig heeft. Instant-succes komt bijna nooit voor (al lijkt het zo). Wees bereid om hard te werken en zorg er ook voor dat je een duidelijke visie hebt waar je naartoe werkt.

Wat betekent carrière/succes voor jou?

Energie krijgen van je werk en een business die loopt.

Welke les heb je geleerd de afgelopen jaren?

Dat je af en toe moet blijven checken: loop ik nog gelijk met mijn visie? En ook: laat je niet leiden door je angsten. Als je iets wilt, als je ergens in gelooft, ga ervoor.

Wat doe je nog meer graag naast het runnen van je bedrijven?

Hmmm…. Ik zou willen dat ik hier ‘sporten’ op kon antwoorden maar dat zou niet waar zijn! ☺ Prive doe ik graag leuke dingen met mensen die ik lief heb. Etentjes, bioscoop, weekendje weg. Daarnaast hou ik echt heel erg van reizen. Dat probeer ik ook regelmatig te doen. Next op de agenda: een paar daagjes naar Nice.

Wat wij nog niet van Nathalie weten?

Ik hou heeeel erg van shoppen. Vooral kleding, dit is een dure hobby. De meeste mensen denken dat ik heel goed met geld ben maar dat valt best mee (of tegen). Hey, I’m just a human either. 😉

Mijn avondritueel is steenvast: in bad gaan, licht uit, kaarsjes aan en dan romantsich de Ipad mee en Netflixen maar!

Verder ben ik dus gek op het tv programma Air Crash Investigation op Discovery Channel (nerd-alert!). Ik heb ze allemaal gezien! ☺ Alleen als ik zelf een vliegtuig instap, zie ik opeens al die images voor me, en vraag me dan af….. WAAROM HEB IK DIT GEKEKEN?

Deel dit artikel

Ik ben Linda (1988) HR expert gespecialiseerd in arbeidsrecht. Ik help graag werkgevers en werknemers op breed HR vlak. In de praktijk zie ik ontzettend vaak dat men pas te laat beseft waarom zij basiskennis van HR hadden moeten hebben. Zonde! Ik heb daarom een missie en dat is zorgen dat iedereen deze basiskennis krijgt. Dit doe ik via mijn HR blog lindasresources.nl. Hier deel ik alles over HR, beantwoord ik vragen van mijn lezers en ik deel mijn persoonlijke verhalen/tips en tricks. Knowledge is power and helps you grow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.