Budgetteren: hoe houd je je aan je budget?

By  |  0 Comments

Je hebt je financiën op orde gebracht en een budget gemaakt, super goed! Maar dan begint het pas, want hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk aan je budget houdt? Ik geef je mijn 5 tips voor budgetteren. Deze tips zijn bruikbaar voor je persoonlijke financiën en voor je onderneming. 

Een budget maken

Je bent helemaal trots op je opgestelde budget en vastberaden om je financiën gezond te houden. Maar toch gaat het mis. Hoe kan dat nu? Hoe zorg je ervoor dat je je wel aan je budget kunt houden?

1 | Ben realistisch

Natuurlijk ben je optimistisch wanneer je je budget opstelt. Maar er zit een groot gat tussen optimistisch en onrealistisch.

Ga je écht nooit meer een drankje doen in de stad? Ga je écht alleen maar meetings bij jou op kantoor houden?

Een onrealistisch budget is gewoonweg niet vol te houden. De eerste drie weken gaat het misschien goed, maar daarna merk je al snel dat je kriebels krijgt en toch weer te veel gaat uitgeven.

2 | Heb een helder doel

Een budget maken omdat ‘het nu eenmaal moet’ is niet leuk. Zorg er daarom voor dat je een helder doel voor ogen hebt met je financiën.

Misschien wil je een grote investering doen voor je onderneming? Of wil je die gave reis boeken?

Neem een doel op in je budget inclusief termijn die je jezelf hier (realistisch!) voor geeft. Op deze manier is het beter vol te houden.

3 | Evalueren

Periodiek wil je ook weten hoe je staat ten opzichte van je budget. Vergelijk daarom je werkelijke cijfers met je budget.

Wat valt tegen, wat valt mee? Misschien heb je ergens te veel aan uitgegeven en moet je dat komende periode weer even compenseren. Of nog leuker: je hebt ergens een financiële meevaller gehad. Wat ga je dan doen met dat geld?

Bovendien zorgt evaluatie er ook voor dat je nog meer inzicht krijgt in je financiën.

4 | Saboteurs

Je partner,  mede-ondernemers of werknemers kunnen flinke saboteurs zijn van je budget. Door je toch over te halen bepaalde zaken aan te schaffen die je niet gebudgetteerd had.

Bespreek daarom je doelen met deze mensen. Geef duidelijk aan waarom je je aan je budget wilt houden en dat een dergelijke uitgave daarom nu niet verantwoord is.

5 | Potjes maken

Onverwachte zaken gebeuren altijd, of je nu wilt of niet. En op de een of andere manier komen dergelijke zaken ook altijd tegelijk.

Je laptop die het begeeft, de wasmachine die ermee op houdt.

Allemaal zaken waarvoor je een potje moet aanleggen. Zorg daarom dat je in je budget ook rekening houdt met onvoorziene zaken. Dan kun je daarbij in ieder geval niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Budgetteren, en nu?

Wil jij ook leren om op een praktische en bruikbare manier een budget op te stellen?

Kom dan op 22 februari naar de Masterclass Budgetteren. In een kleine groep ondernemers gaan we leren om een budget op te stellen voor je onderneming.

Je gaat met de volgende aspecten aan de slag:

  • Wat is budgetteren en waarom is dit belangrijk?
  • Waar begin je als je nog niet gestart bent met ondernemen?
  • Hoe stel je je budget op (maand- en jaarbudgetten)?
  • Hoe kan je je eigen budget analyseren?
  • Wanneer moet je je budget bijwerken?
  • Hoe stel je een budget op met onregelmatig inkomen?
  • Van budget naar cash flow.
  • Tips om je aan je budget te houden.

Deel dit artikel

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.