Je carrière: een ladder of een klimrek?

By  |  0 Comments

Vaak wordt er gesproken over een zogenoemde ladder als het je carrière betreft: hoe hoger, hoe succesvoller. Tijdens mijn vakantie las ik in het boek ‘Lean In’ van Sheryl Sandberg over hoe je jouw carrière ook kunt zien als een klimrek. Ik vond het een interessante gedachte en ik neem jou er graag even in mee.

In het boek staat het volgende: “Ladders zijn te beperkt. Mensen kunnen omhoog of omlaag, erop of eraf. Een klimrek kun je op een creatievere manier verkennen. […] Er is slechts één manier om boven aan een ladder te komen, maar je kunt op vele manieren de top van een klimrek bereiken.

Een klimrek is voor iedereen gunstig, maar vooral voor vrouwen die aan het begin van hun carrière staan of weer terugkeren naar de arbeidsmarkt nadat ze er een tijdje uit zijn geweest.”

Ruimte

Vooral het idee dat je op vele manieren de top kunt bereiken, vind ik fijn. Een carrière hoef je helemaal niet vanaf het begin uitgestippeld te hebben.

De huidige arbeidsmarkt biedt ruimte genoeg om je te blijven ontwikkelen en daarmee dus ook binnen verschillende vakgebieden te werken. Je zet daarmee wel degelijk stappen in je persoonlijke ontwikkeling, maar soms naar links of naar rechts in plaats van alleen maar omhoog.

Daarnaast is het voor veel vrouwen toch een ‘struggle’ wanneer het de perfecte tijd is om te kiezen voor het moederschap. Doe je dat vóór of na een eventuele switch, of wacht je nog even op die promotie?

Maar wanneer komt dat dan precies? En wie zegt dat je snel zwanger zult raken? Met het klimrek in je achterhoofd, is het wellicht wat relaxter om te kiezen wat je wanneer wilt gaan doen in je loopbaan; je komt toch wel weer terug op dat rek.

1 | Blijf jezelf uitdagen en maak doelen

Wat wil jij bereiken het komende jaar? Of wat is jouw doel voor de lange termijn, voor over vijf jaar bijvoorbeeld? Schrijf deze doelen zo concreet mogelijk op en lees ze elke dag even door. Grote kans dat jij je doelen weet waar te maken…

2 | Zoek naar bedrijven met groeimogelijkheden

Hoe groter de potentie van een bedrijf, hoe meer kansen er op jouw klimrek zijn. Er is binnen zo’n bedrijf vaak ruimte om je op verschillende gebieden te ontwikkelen. Denk aan een HR-manager met kennis van PR en marketing.

3 | Leer van anderen

Lees adviezen van diegene die jou voor zijn gegaan, of vraag eens advies aan een goede manager. Jij hoeft zelf namelijk niet alles uit te vinden. Daarnaast kun je op deze manier je netwerk uitbreiden en biedt het je mogelijk een sparringpartner voor in de toekomst.

4 | Bezoek websites

Tegenwoordig is er zoveel kennis te vinden op internet als het gaat om carrière maken. Wat dacht je van Carrièretijger, Intermediair en natuurlijk de tips en tools op onze eigen website! Zo kun je met een gerust hart jouw carrière verder uitstippelen.

Want hoe ziet jouw loopbaan eruit? Als een mooie ladder, of een speels klimrek?

Deel dit artikel

Ik ben Lizzy (33), ik ben online coach, docent marketing en ik schrijf wekelijks een ‘droombaanverhaal’ op mijn website, over vrouwen die hun ideale baan, hun droombaan hebben gevonden. In mijn vrije tijd drink ik geregeld een drankje met vriendinnen, sport ik en als het kan ga ik zo veel mogelijk op reis. En last but not least, ben ik moeder én stiefmoeder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − five =