Hoe weet je of een baan echt bij jou past?

By  |  0 Comments

“Wat wil ik nu echt?” is typisch zo’n vraag die je in je 20’s continu aan jezelf stelt. En het antwoord is niet altijd zo makkelijk gevonden. En het antwoord kan ook geregeld veranderen.

Allereerst zou ik zeggen; leg er niet zoveel druk op, op het erachter moeten komen wat je wilt. En ga ondertussen lekker veel dingen doen en uitproberen. Niets is definitief, dus een andere baan ook niet. Voor de afweging of een baan echt bij jou past deel ik graag een hele goede tip, waarmee je beter kunt inschatten of je in die baan wel op je plek bent.

Waar sta jij eigenlijk voor?

Bij de afweging of een baan wel of niet bij je past ben jijzelf het uitgangspunt. Iedereen heeft als persoon bepaalde principes en waarden die voor hem/haar belangrijk zijn. Als je baan of het bedrijf waar jij werkt niet matcht of zelfs tegenstrijdig is aan deze principes en waarden ga je hier zeker last van ondervinden. En ga je misschien zelfs uiteindelijk met tegenzin naar je werk. En dat wil je niet!

Bepaal je kernwaarden

Mocht je het begrip kernwaarden niet kennen; kernwaarden zijn een aantal waarden of begrippen die voor jou als mens het allerbelangrijkste zijn in jouw leven. Het zijn als het ware de voorwaarden waaronder jij wilt leven. Je hebt er een aantal, en de allerbelangrijkste waarden (dus je kernwaarden) zijn er ongeveer 3 tot 5. Hieronder zie je een voorbeeld van een aantal mogelijke waarden.

door middel van kernwaarden kun je bepalen of een baan echt bij je past

Jouw kernwaarden hoeven uiteraard niet per sé in dit voorbeeldlijstje te staan, het kan van alles zijn. Dit lijstje kan een mooi beginpunt zijn voor je brainstorm om te bepalen wat voor jou de allerbelangrijkste waarden zijn.

Vervolgens kun je er nog meer waarden bij bedenken die voor jou ook heel belangrijk zijn. Waarschijnlijk kom je op meer dan 5 woorden uit en kun je gaan wegstrepen. Wegstrepen wat voor jou niet de absolute kern is.

Tot je uiteindelijk komt aan 3 tot 5 woorden. Wees ook hierin niet bang om te kiezen. Je kunt je kernwaarden in de loop van de tijd altijd aanscherpen en ook deze waarden kunnen veranderen.

Hoe helpen je kernwaarden je?

Je kernwaarden zijn niet alleen een goede leidraad in het vinden van een nieuwe baan en om te checken of die baan echt bij jou past, ook in het leven als geheel zijn deze waarden een goede leidraad.

Je kernwaarden vormen een hele goede en duidelijke houvast bij het maken van keuzes. Je kunt elke keuze als het ware langs de meetlat van jouw kernwaarden leggen.

Dus stel dat je 1 van je kernwaarden ‘creativiteit’ is, dan kun je jezelf afvragen bij die ene leuke baan of je daarin wel voldoende ruimte krijgt om die creativiteit in te zetten. Als je daaraan twijfelt, kun je in een sollicitatiegesprek ook heel specifieke vragen stellen om erachter te komen of jouw kernwaarden wel passen bij het bedrijf en de functie.

En zo kun je al jouw kernwaarden toetsen in een gesprek en bij de functie waarin je interesse hebt.

Heb jij jouw kernwaarden weleens onder woorden gebracht? Welke woorden passen er het beste bij jou? Deel het hieronder met ons in de comments en stel ons ook al je vragen!

Deel dit artikel

Ciska van Grootveld

Ciska is 30 jaar, woont in Amsterdam en heeft haar eigen bedrijf I am Groots. Ze is coach en stylist. Ze werkt vooral met ondernemers en managers in het bepalen van een uitstraling die helpt bij het behalen van hun doelen en het maken van impact. Wist je dat maar liefst 55% van je eerste indruk wordt bepaald door je uiterlijk? Ciska is verliefd op Amsterdam, struint graag over de grachten en heeft een ontzettend grote liefde voor schoenen. Ze deelt graag tips over het ontdekken van je kwaliteiten, werken met plezier, succes en effectiviteit én het behalen van je doelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 8 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.