Wat te doen met collega’s die alles bij het oude willen laten?

By  |  0 Comments

Je bent jong en je wilt wat. Jij ziet genoeg mogelijkheden. Jij hebt oog voor kansen. Uiteraard heb je een aantal medestanders op de werkvloer. En als je geluk hebt, heb je nog een collega die net is zoals jij. Maar we kennen allemaal wel die collega’s die alles bij het oude willen laten. Waarom eigenlijk? Ik deel graag mijn visie met je.

Better save than sorry

Laten we voorop stellen dat alles wat nieuw is bepaalde spanning geeft. Dat kan positieve spanning zijn. Lees je hebt een date met een nieuwe vlam. Spannend, want is diegene echt zoals je denkt dat hij is? Aan de andere kant ken je vast ook de spanning die minder positief voelt. Denk hierbij aan een lastig telefoongesprek voeren, wat je eigenlijk nooit doet.

Of iemand aanspreken op zijn gedrag, terwijl je liever onder je dekbed zou willen kruipen. Als je geen nieuwe stappen zet, dan blijft het dus lekker veilig en vertrouwd. Grote kans dat jouw collega’s, bewust of onbewust kiezen voor de safe zone. En uit ervaring kan ik je vertellen, dat dat heus niet alleen de collega’s op leeftijd zijn. Het is ook die jonge dude die tegenover je zit.

Is het erg om het bij het oude willen laten?

Wanneer jij degene bent die verandering wilt doorvoeren zal je nu vast JAAA schreeuwen. Natuurlijk, het is lastig om tegen de bierkaai te vechten. En vervelend om elke keer nee te horen. Aan de andere kant, het oude is niet altijd verkeerd. Soms wordt het oude nog steeds herhaald omdat het werkt. Omdat het makkelijk is. Omdat het weinig extra tijd kost.

Een voorbeeld

Het is best handig als alle collega’s om 9 uur aanwezig zijn, want dan kan iedereen bij die meeting zijn. Daarbij bedoel ik niet dat het onmogelijk is een meeting op een ander tijdstop te plannen. Wat ik bedoel te zeggen is dat gewoontes en routines zorgen voor een bepaalde rust en regelmaat. En dus ook voor gemak.

Een beer op de weg? Stuur hem naar het bos!

Meteen een tip van het huis. Stel je voor je hebt elke keer een collega die tegen al het nieuws NEEE lijkt te zeggen. Stel dan de vraag: wat zou het allerergste zijn als we dit nieuwe idee uitproberen? Diegene heeft daar vast een antwoord op!

Even praktisch

Jij hebt besloten om tijdens het teamuitje niet te dineren zoals jullie normaal gesproken doen. Jij hebt bedacht dat jullie allemaal wat meenemen en het opeten op een picknickkleed. Jouw collega, vindt dat niets, want uiteten is toch prima? Dat doen jullie toch altijd al zo?

Stel dé vraag aan jouw collega: wat zou het allerergste zijn als we wel zouden picknicken? Antwoorden kunnen zijn (maar laat je vooral verassen wat iemand antwoord): het is te veel geregel en daar heb ik geen zin in. Sommige dingen moeten in de koelkast en die hebben we niet. Dan moeten we veel sjouwen en alle collega’s zijn op leeftijd. Stel je voor dat het regent, dan hebben we geen teamuitje.

Vraag nogmaals. Wat van al deze redenen zou het ergste zijn? Dat het regent en het hele teamuitje letterlijk in het water valt. Top, dan regelen we een partytent en zorg ik ervoor dat we droog staan. Of zoiets. Het gaat even om het voorbeeld. Uiteraard zijn er creatievere oplossingen te bedenken.

Wat jij kunt doen

  • luister naar de argumenten en bedenk een oplossing
  • schiet niet in de uitlegmodus, maar ga handelen
  • werp jouw idee op bij degene die beslissingsbevoegd is
  • zorg dat jouw idee bekend is bij de medestanders, zij kunnen jou suporten
  • wees niet te gebrand op het nieuwe idee, soms is het oude ook oké!

Welke struggles ervaar jij met jouw collega’s alles die bij het oude willen laten? En waar zou je meer over willen lezen? Vertel het me hieronder en inspireer anderen!

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 19 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.