Een collega gaat er met jouw credits vandoor

By  |  0 Comments

Er met jouw credits vandoor gaan, wie weet heb jij het wel eens meegemaakt. Je had een super goed plan, gaaf idee of een nieuwe lijn die je wilde uitstippelen op jullie afdeling. Her en der heb je er wat van gedeeld. En ineens zie je er iemand anders mee vandoor gaan. Boeh! Dit is hoe je ermee kunt omgaan.

Welke opties heb je eigenlijk?

Niets is zo vervelend als iemand net doet of jouw idee zijn/haar idee is. Dat iemand in geuren en kleuren jouw ideeën uit de doeken doet, maar even vergeet te melden dat het uit jouw koker komt. Jeah right! Heel frustrerend en begrijpelijk dat je hieraan iets wilt doen. Je kunt kiezen uit een aantal opties.

1 | Vertel nooit iemand meer iets!

Als jij niks meer aan niemand vertelt, dan kunnen anderen er niet meer met jouw credits vandoor gaan. Probleem opgelost!

2 | Bedenk geen nieuwe ideeën meer

Wanneer jij geen nieuwe ideeën bedenkt, geen goed plan meer hebt of een nieuwe lijn uitdenkt. Dan kan niemand ermee vandoor gaan. Het scheelt je enorm veel energie.

3 | Weet hoe een goed idee ontstaat

Een goed idee komt meestal niet zomaar. Soms heb je er even op zitten broeden. Soms heb je nog wat uitgezocht. En soms heb je hulp en inzichten van anderen gehad. Je leest het goed. Een goed idee bedenk je vaak niet alleen en ontstaat niet zomaar. Dus hoe eigen zijn jouw credits dan eigenlijk? En als ze dan toch niet helemaal van jou zijn, is het dan erg om de opbrengst te delen?

4 | Weet wanneer je ermee gaat shinen

Als jij toch echt zelf het ei hebt gelegd en het is op en top jouw idee, weet dan wanneer jij de show steelt. Dat begint vaak al bij wie je aan tafel zit. Is dat jouw collega die zelf weinig kan bedenken? Of zit jij bij iemand die beslissingsbevoegd is? En vertel jij jouw idee met alle toeters en bellen? Of vertel je de grote lijnen? Kortom wat doe jij uit de doeken en in hoeverre kan een ander daarmee vandoor gaan?

5 | Bedenk waarvoor jij die credits wilt ontvangen

Er met jouw credits vandoor gaan. Dat klinkt of je niet denkt in win-win. Dus als een ander de credits ontvangt, ontvang jij ze niet. Is dat wel zo? En waarom wil jij eigenlijk de credits ontvangen? Alleen omdat het zo’n goed idee was? Of zit daar meer achter? Denk aan meer complimenten voor je werk willen ontvangen. Een salarisverhoging. Gezien willen worden. Jouw persoonlijke ontwikkeling willen laten zien. Wanneer je weet waarom je graag de credits wilt ontvangen, is het ook makkelijker ze te ontvangen.

Heb jij deze situatie zelf al eens meegemaakt? En wat heb je toen gedaan? Of hoe zou jij het oplossen als iemand met jouw credits ervandoor gaat?

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 14 =