Communiceren met oudere collega’s: van ergernis naar succes

By  |  0 Comments

Het zou zo een scene uit een komedie kunnen zijn; een jonge en ambitieuze dame die middels haar waanzinnige verschijning menig jongeman laat omkijken. Tijdens een meeting met wat oudere collega’s, nipt ze verveelt aan haar espresso waarna ze vol overgave haar creatieve idee pitcht om vervolgens door haar vastgeroeste collega’s’ keihard te worden afgebrand omdat “we het al jaren op deze manier doen”… Ho, rewind. Een scene uit een komedie?

Het maakt niet uit binnen welke organisatie je je bevindt; iedereen kent de oudere, vastgeroeste collega’s die routinematig te werk gaan en al jarenlang op dezelfde manier beslissingen nemen. Jij bent jong, ambitieus, zit bomvol creatieve ideeën en je bent hard op weg naar de top (althans dat is je doel…).

Je ideeën worden helaas van tafel gegooid omdat het simpelweg al jarenlang zo gaat zoals het gaat. Hoe zorg je ervoor dat je op de juiste toon en manier met je oudere collega’s communiceert om ervoor te zorgen dat ze  jouw ideeën vervolgens omarmen?

1 | Relativeren

Ik ben een persoon die vaak reageert uit emotie. Geloof me; hier krijg je niet altijd de meest vrolijke meetings van 😉 Ik heb mezelf dus aangeleerd om eerst tot 10 te tellen en te relativeren wanneer ik het ergens niet mee eens ben en mij groen en geel erger. “Wat hij nu zegt, is echt heel erg ouderwets, maar er zit ongetwijfeld een kern van waarheid in aangezien hij niet voor niets zo’n hoge positie bekleedt”.

2 | Toon je respect

Misschien heel sneaky, maar dit herinner ik mij nog van vroeger. Toen ik als klein meisje iets voor elkaar wilde krijgen bij mijn oma of mijn ouders, zorgde ik dat ik met hen mee bewoog en ze voor lange tijd met respect behandelde (of naja; eigenlijk deed ik dat altijd wel, maar soms net iets meer dan anders ;-)).

Ik was dan wel eigenwijs maar ik gooide niet mijn kont tegen de krib en ging niet meteen krijsen.

Wanneer je nu iets op de werkvloer bij de oudere generatie voor elkaar wil krijgen, zorg dan dus ook dat je je respect toont. Deze generatie is namelijk gaan werken toen hiërarchie erg belangrijk was; zij werken nog in een verticale wereld waarin respect samengaat met manieren.

Dit betekent dat je je werkhouding aanpast wanneer je met hen samenwerkt. Spreek je baas aan met zijn achternaam, spreek je oudere collega’s niet meteen aan met ‘je’ en zorg dat je weet hoe de interne verhoudingen zijn zodat niemand zich gepasseerd hoeft te voelen.

3 | Omarm de routine

Ondanks dat het soms lastig is om van je idee af te stappen omdat je ervan overtuigd bent dat jouw idee beter is dan die van je oudere collega’s, is het verstandig eerst op hun manier te werk te gaan.

Gelijk hebben is namelijk iets heel anders dan gelijk krijgen en niemand zit te wachten op een eigenwijze jonge betweter. Zoek voor jezelf uit waarom bepaalde zaken routinematig gaan en waarom ze op deze manier zijn georganiseerd. Omarm de eerste periode de routine van je collega’s… Geloof me; dit gaat werken.

4 | Creëer vertrouwen en scoor punten

Het omarmen van de routine betekent automatisch ook dat je op dezelfde manier te werk gaat als je oudere collega’s. Het is dan ook belangrijk te realiseren dat je oudere collega’s op een andere manier communiceren dan jij en de andere jonge honden uit je team.

Interpreteren jullie ‘ik heb het morgen nodig’ allebei als morgen of bedoelt de oudere collega ‘voor morgen’ zodat hij het morgen goed kan presenteren? Leer de taal van je collega’s en zorg dat ze je vertrouwen in de manier van werken. Alleen zo scoor jij punten.

5 | Van vertrouwen naar actie

Inmiddels ben je ruimschoots door je proeftijd heen gekomen. Je oudere collega’s hebben vertrouwen in je en je weet haarfijn hoe de lijnen lopen binnen het bedrijf. Als iemand aan jou vraagt bij wie ze moeten zijn, weet jij met je ogen dicht ze naar de juiste persoon te leiden.

Dit is hét moment om tijdens de wekelijkse meetings je ideeën langzaam in te masseren. Start met het vertellen van het doel van je idee, vertel waarom dit beter zou kunnen werken dan de routines van je collega’s.

Heel belangrijk; wat levert jouw idee op ten opzichte van de huidige werkwijze? Tijdens de volgende meeting zorg je dat je concept verder is uitgewerkt; je presenteert je vooronderzoek, toont beeldcreatie en neemt je collega’s mee in je enthousiasme.

Heel belangrijk; neem hierin de verantwoordelijkheid en laat dat ook merken aan je collega’s. Het is jouw idee, jij wil het graag uitwerken samen met je oudere collega’s (wel of niet; belangrijk om te noemen want zij hebben immers ervaring) maar jij bent verantwoordelijk voor het eindresultaat. Concretiseer tijdens de volgende meeting samen met je collega’s de verdere input. Op deze manier zorg jij ervoor dat de output die aan het einde van het traject geleverd wordt gebaseerd is op de input van jouw en de oudere garde. Geduld is een schone zaak in deze…


Hebben jullie ook wel eens te maken gehad met vastgeroeste collega’s? Wat deed jij toen om je idee uit te kunnen voeren? Laat het ons weten!

Deel dit artikel

Annelous Neven

Ik ben Annelous Neven, ondernemer, ambitieus, initatief- & energierijk. Ik ben gek op schrijven en vind het waanzinnig als ik mijn artikelen ter lering en ter inspiratie kan aanbieden. Mijn ambities en vaardigheden liggen in de communicatie, branding en PR en met mijn eigen bedrijf Another Note help ik dan ook maar al te graag organisaties, merken en bedrijven de interne en externe beloftes waar te maken en identiteiten (weer) tot leven te brengen. We streven hierbij continu naar uniciteit, perfectie, diversiteit en innovatie om kwalitatief de meest hoogwaardige en meest unieke identiteiten te creëren en uit te kunnen dragen; in beeld en geschrift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.