De financiën: het verschil tussen een boekhouder, accountant en fiscalist

By  |  0 Comments

Met het nieuwe kalenderjaar, begint ook veelal het nieuwe boekjaar en dat is ook aanleiding om te overwegen of jouw accountant nog wel voldoende voor je doet en alles voor je eruit haalt. Maar, wat doet een accountant precies en wat is het verschil met de boekhouder? Of is dat hetzelfde? En een belastingadviseur, of fiscalist; wanneer schakel je die in om jouw financiën op orde te brengen?

Omdat ook wij het niet leuker voor je kunnen maken, maken wij het nu wel makkelijker! Hierbij een overzichtje wat je kunt verwachten van deze financiële krachtpatsers:

1 | De Accountant

Een AA of een RA-accountant is aangesloten bij het Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Hij/zij mag de jaarrekening opstellen en voorzien van een zogenoemde accountantsverklaring. Doorgaans richt een AA-accountant zich op het samenstellen van de jaarrekening en de RA-accountant op de controle van de jaarcijfers. Een verklaring van de accountant is handig voor een onafhankelijke beoordeling over de financiële gezondheid van je bedrijf. Echter, dit is niet altijd verplicht, maar wordt wel als een betrouwbaar middel gezien richting stakeholders, zoals de bank of aandeelhouders.

Loopt jouw omzet nog niet in de miljoenen en ben je nog niet van plan om externe financiering aan te vragen, dan is wellicht een boekhouder voldoende voor jou.

2 | De Boekhouder

De boekhouder is een administratief wonder die alle bonnetjes voor je boekt in de boekhoudsoftware. Natuurlijk heb je een cloud-based softwarepakket, waardoor samenwerken met je boekhouder makkelijker is en iedereen die met de financiën te maken heeft, erbij kan. De boekhouder kan je zowel intern als extern in je bedrijf hebben en zorgt ervoor dat alles up to date is. Hij/zij zorgt ervoor dat de administratie is geboekt, de btw-aangifte wordt ingediend en stelt de jaarcijfers samen. De boekhouder mag ook tot een bepaalde omzet jouw jaarrekening samenstellen, maar geeft in principe geen verklaring af (tenzij jouw boekhouder een AA-registratie heeft bij het NBA).

Budgettip: maak goede afspraken met de boekhouder of jij zelf de bonnen in de administratie boekt, of dat hij jou controleert. Als je alles goed inboekt, dan is het voordeliger om het zelf te doen en dit te laten checken door de boekhouder. Is de afdeling finance echt een vervelend karwei en kost het je meer tijd dan het jou oplevert? Kies er dan voor om dit uit te besteden.

3 | De Belastingadviseur of Fiscalist

Deze man of vrouw weet jou alles te vertellen over de fiscale voordelen waardoor je optimaal gebruik maakt van de belastingvoordelen. Doordat je in principe zelf verantwoordelijk bent voor de belastingaangiften, is het raadzaam om toch een adviseur in te schakelen omdat die persoon je uiteindelijk meer tips & tricks kan geven en je uiteindelijk meer overhoudt aan het einde van het jaar. Naast de belastingvoordelen die te maken hebben met uitgaven, kostenstructuur binnen je bedrijf, of eventueel winsten, raadpleeg je de adviseur over je bedrijfsstructuur, overnametraject, samenwerkingen met andere bedrijven, opstellen van bezwaarschriften of afspraken met de Belastingdienst.

Nice to know: Hoewel een boekhouder of een accountant ook best veel weet over fiscale voordelen, is het niet zijn hoofdtaak om de voordelen voor je eruit te halen. Verwacht dit dan ook niet, maar schakel een aparte adviseur hiervoor in die bijvoorbeeld 1 keer per kwartaal jouw financiën bekijkt en aan de hand daarvan adviseert.

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − sixteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.