Doelen stellen en plannen maken: hoe houd jij focus?

By  |  0 Comments

Nog even en dan begint 2018. Een nieuw jaar met nieuwe doelen en plannen. Misschien ben jij je zelfs al aan het voorbereiden op 2018 en heb je zin om aan de slag te gaan met al je wilde plannen en ideeën. Maar hoe zorg je er nu voor dat je deze focus houdt en het niet alleen maar bij plannen en ideeën blijft?

Ik geef je een aantal tips!

1 | Maak verschillende doelen

Zo heb je de keuze uit lange termijn doelen, maar ook uit korte termijn doelen.

Bijvoorbeeld: ‘Ik wil mijn omzet in 2018 met €2.000,- verhogen ten opzichte van 2017.’

Wat betekent dit dan voor je maandelijkse doel? En hoe wil jij dit gaan bereiken? Hoe meer je hierover nadenkt, hoe duidelijker het wordt wat je er voor moet doen, of zelfs voor moet laten.

2 | Hoe concreter, hoe beter

Hoe SMART-er je doelen zijn geformuleerd, hoe duidelijker het is wat je precies moet doen.

SMART staat voor:

Specifiek: Is de doelstelling duidelijk genoeg?

Meetbaar: Kun je meten of je jouw doel hebt behaald?

Acceptabel: Zijn de doelen acceptabel voor jouw doelgroep, of voor jou?

Realistisch: Is het doel haalbaar?

Tijdsgebonden: Binnen welke tijd moet jouw doel gehaald zijn?

Dus niet: ‘In 2018 wil ik meer volgers op Facebook.’

Maar: ‘Eind 2018 wil ik 200 meer volgers op mijn bedrijfspagina van Facebook dan dat ik nu heb.’

3 | Evalueer

Meten is weten! Evalueer daarom elke maand of jij je doelen hebt behaald of dat je op de goede weg zit. Waarom wel of waarom niet? Kun je dit voor volgende maand bijsturen?

Het is namelijk helemaal niet erg om een doel bij te schaven, als je het maar niet opgeeft.

The moment you are ready to quit, is usually the moment before the miracle happens

4 | Zie jouw doelen voor je

Dit kan in de vorm van een moodboard zijn, maar ook letterlijk de geschreven doelen op een rijtje op een groot scherm, waar je elke dag naar kijkt. Zo blijf je geconfronteerd met hetgeen jij wilt bereiken en denk je er elke dag onbewust over na.

5 | Maak je doelen levendig

Waarom wil jij deze doelen zo graag bereiken? Wat krijg je als dit gebeurt? Maakt het je slimmer, succesvoller, mooier of sportiever? Wat is je beloning? Denk hier goed over na, want dit is tenslotte waarom jij zo hard moet werken de komende tijd en die focus moet behouden.

6 | Focus en begin vandaag!

Dit is mijn favoriet. Zonder actie geen verandering. En zonder verandering geen resultaat. Begin dus vandaag nog en stel het niet uit naar morgen. Wat is het dat je moet doen? Sporten? Een mail sturen? Doen! NU! Over een jaar zal jij jezelf hiervoor bedanken.

Hoe houd jij focus tijdens een jaar? Welke tips heb jij voor onze lezers? Let me know!

Deel dit artikel

Ik ben Lizzy (33), ik ben online coach, docent marketing en ik schrijf wekelijks een ‘droombaanverhaal’ op mijn website, over vrouwen die hun ideale baan, hun droombaan hebben gevonden. In mijn vrije tijd drink ik geregeld een drankje met vriendinnen, sport ik en als het kan ga ik zo veel mogelijk op reis. En last but not least, ben ik moeder én stiefmoeder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 3 =