Waarom doodlen op het werk niets te maken heeft met desinteresse

By  |  0 Comments

Je kent ze vast wel. Van die mensen die kruisjes tekenen, lijnen trekken en pijlen zetten. Waar jij alles netjes noteert, lijkt de ander er een warboel van te maken.

Zij gebruiken ook liever geen lijn papier. Staan er wel lijnen op? Dan gaan zij er dwars doorheen. Grote kans dat dit een echte doodlaar is.

Desinteresse te lijf gaan

Als je iets wilt voorkomen op het werk, dan is het wel dat je niet geïnteresseerd lijkt. Toch? Je doet je best om ‘aan te staan’ tijdens je werk, ook al heb je een heftige nacht achter de rug. Je probeert op tijd aanwezig te zijn. En natuurlijk kom jij je afspraken na.

Maar wat doet die collega toch altijd met dat stukje papier en pen? Tijdens een vergadering zie je hem poppetjes tekenen. Tijdens het bellen van alles in de bovenhoek krabbelen. Hij lijkt in ieder geval erg afwezig. Grote kans dat jouw collega stapelgek is. Grapje, hij is vast aan het doodlen.

Doodlen geeft houvast

Oke, doodlen is niets meer of minder dan je pen over het papier laten gaan en zien wat er ontstaat.  Je maakt een gedachteloze tekening. Dit doe je meestal in ‘saaie’ situaties waarbij het soms lastig is om je aandacht bij te houden. Het voorkomt dat je afdwaalt en gaat dagdromen.

Met als resultaat dat je beter hoort wat er gezegd wordt. Het geeft je houvast in dat lange verhaal wat verteld wordt. Bijkomend voordeel is dat het kan bijdrage aan een creatief proces. Kortom doodlen heeft alles te maken met interesse!

Beeld en taal combineren

Jouw hersenen hebben wat stimulans nodig om de nodige informatie te kunnen opslaan. Ga maar eens na via welke kanalen we informatie binnen krijgen. E-mail, telefoon, socials, praten collega’s, whitepapers, spreadsheets en ga zo maar door.

Maar hoe onthoud je nu de rode draad? Dat doe je door beeld en taal samen te voegen. Fijn als iemand daaraan denkt bij de zoveelste powerpoint. Maar in veel gevallen gebeurt dat niet en moet jij dus zelf het plaatje bij de taal zoeken. En dat kan je doen door te doodlen.

Je maakt dan nieuwe verbindingen aan in je hersenen, waardoor jij de gewenste informatie onthoud. Een andere methode om beeld en taal te combineren is mindmappen.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Wanneer je merkt dat je niet alle informatie in je opneemt, terwijl je dat toch graag zou willen. Dan zou je jezelf eens achter je oren kunnen krabben.

Wat zou je anders kunnen doen om de informatie toch op te slaan? Juist doodle erop los. Want we mogen dingen best eens wat anders aanpakken dan we gewend zijn te doen.

Ik zou zeggen digeridoodle er maar op los en onderzoek eens of het voor jouw ook zo effectief werkt.

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamtrainer. Ik help mensen in het bedrijfsleven die op zoek zijn naar manieren hoe het ook anders kan. Dit doe ik door creatief denken en met creatieve tools en technieken. Zoals brainstorm- en creatieve sessies . Met als resultaat dat deelnemers andere mogelijkheden en resultaten zien die zij voorheen niet zagen, met veranderingen weten om te gaan en meer lol in hun werk ervaren. http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − eleven =