Een vette fout vaak goud!

By  |  0 Comments

Oh wat maken we veel fouten in het leven. Je zegt iets verkeerds. Je gaat naar een fout feest. Je maakt een keuze die niet goed uitpakt. Of je wordt afgestraft op iets wat je niet goed hebt gedaan. Ja, fouten willen we niet maken. Of toch wel? Een vette fout is vaak goud waard. Ik leg je graag uit waarom.

Sappige voorbeelden uit de praktijk

Hoe vaak lachen we niet om het leed van anderen? Eerlijk! Of aardiger gezegd om van de fouten van anderen te kunnen leren. Ik deel je graag mijn drie foutste fouten waar ik (achteraf) hard om kon lachen.

Foutste fout #1 Steakholders in plaats van Stakeholders

Laatst schreef ik een stuk over de termen Agile en Scrum voor Smartup Network. Deze vind je hier, trouwens. Daarin vertelde ik hoe je het kan gebruiken in de praktijk. Heel fanatiek gebruikte ik het woord steakholders (mensen die een stuk vlees op hun vork hebben) in plaats van stakeholders (personen die invloed hebben op een project). Foutje bedankt.

Foutste fout #2 Op de verkeerde locatie staan

Als trainer reis ik het hele land rond. Soms maak ik zelf de afspraken en soms worden deze voor mij gemaakt. Op een dag stond ik in het verre Zwolle, terwijl ik in Den Haag moest zijn. Fout!

Foutste fout #3 Casual gekleed & iedereen chic

Netwerken, ik vind het best leuk om te doen. Maar wat trek je in hemelsnaam aan? Eerlijk? Ik trek aan wat er uit de was is en lekker zit 🙂 En dan kan je dus wel eens een misser maken. Op je sneakers en met een t-shirt naar een netwerk gaan waarbij iedereen in driedelig pak rondloopt bijvoorbeeld.

Ik voelde me de schoenmaker op het verkeerde feest. Tegelijkertijd noemden een aantal mensen mijn outfit creatief. In mijn branche helemaal niet erg!

Breinfeitjes in de praktijk

Ons brein werkt op een bepaalde manier. Ik geef je hieronder twee redenen waarom we fouten maken. Eén. Wanneer je denkt in goed en fout, dan denk je zwart-wit. Heel simpel. Je doet iets of goed of fout. Er bestaat niet een beetje fout. Geen grijs gebied dus.

Waarom we dat eigenlijk doen? Ons brein is ervoor gemaakt om lineair te denken. Je hebt probleem A en zoekt automatisch naar antwoord A. Gevonden? Dan is het probleem opgelost. Vaak is dat een antwoord van iets wat we uit het verleden hebben geleerd.

Het zit als het ware in jouw rugzakje van ervaringen, normen, waarden en kennis. Of we echt een fout maken is de vraag. Wat ik wil zeggen? We denken in termen van goed en fout. En dat is waarom we fouten maken.

Reden twee, is dat we ons beoordelingsvermogen de gehele dag inzetten. Kijk maar naar het volgende praktische voorbeeld. Steek jij de straat over? Dan kijk je eerst goed naar links en rechts en beoordeel je of je kan oversteken.

Kan je nog net voor die auto voorpiepen? Rijdt die fiets echt zo hard? Staat het stoplicht op rood of op groen? Dat beoordelingsvermogen gebruik je ook tijdens het maken van keuzes. Je gebruikt je oordeel om goud en fout op de weegschaal te leggen. d

Voel je niet ellendig, lach erom!

De conclusie is dat we allemaal fouten denken te maken. Om welke reden dan ook. En wat is een fout eigenlijk? Volgens mij is het niets anders dan een verwachting die anders uitpakt. Een verwachtingen van jezelf of een ander.

Zelf kan ik enorm van fouten balen. In de trant van: je doet het  of je bent niet goed. Ik heb geleerd dat je van je fouten mag leren, maar ze zeker niet allemaal te serieus moet nemen. En Eckhart Tolle sluit daar mooi op aan:

Fouten

Bronvermeling: www.omdenken.nl

Welke vette fout zou jij met ons willen delen? Gewoon met een vette knipoog?

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamtrainer. Ik help mensen in het bedrijfsleven die op zoek zijn naar manieren hoe het ook anders kan. Dit doe ik door creatief denken en met creatieve tools en technieken. Zoals brainstorm- en creatieve sessies . Met als resultaat dat deelnemers andere mogelijkheden en resultaten zien die zij voorheen niet zagen, met veranderingen weten om te gaan en meer lol in hun werk ervaren. http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − four =