Werk je energiebalans vol in de plus

By  |  0 Comments

In mijn vorige blog (lees hier) ben ik begonnen over mijn winterdip. Chagrijnig zijn, nergens zin in, minder energie hebben. Met die tips ben ik nu aan de slag gegaan, maar aan de energiebalans in het algemeen moet natuurlijk altijd gewerkt worden. Wanneer ik er soms wat langer bij stilsta, vind ik het soms wel eens bizar hoe weinig tijd je eigenlijk voor jezelf hebt.

Met 8 uur werken, 8 uur slapen en de nodige dingen als huishouden, sporten en koken blijft er maar bar weinig over. Laatst las ik zelfs dat geliefden vaak maar 7 minuten per dag écht de tijd hebben voor elkaar. De grootste tijdrovers zijn dus slapen en werken. Met slapen bouw je energie op en werk kost je energie. Maar toch, als je het goed doet kun je op je werk ook een bepaalde balans vinden door dingen te doen die je ook weer energie geven. Hoe pak je dit nou aan?

1 | Maak je energiebalans op

Mensen die zeggen dat ze nooit genoeg krijgen van hun werk en nooit kunnen stoppen met werken zijn gek. En zeldzaam. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar voor de meeste van ons is een goede werk-privé balans wel heel belangrijk. Geen enkele baan zal 100% fantastisch zijn, maar het grootste gedeelde van je activiteiten moeten wél leuk zijn.

Zit jij elke dag lusteloos op je werk? Maak dan de balans eens op. Schrijf al je werkzaamheden op en maak er 2 kolommen achter. Vul hier in hoeveel percentage van je tijd je hieraan kwijt bent en daarachter met een plus of min of het je energie geeft of juist kost. Uiteindelijk heb je zo een mooi overzicht waar je aan kunt gaan werken. Dit kun je bijvoorbeeld aan je manager laten zien wanneer je niet tevreden bent. Het zal niet in iedere functie mogelijk zijn, maar wanneer er teveel minnetjes staan kun je proberen je functie wat anders in te gaan vullen.

2 | Work hard play hard

Ik ben enorm gezegend met een gezellige werkplek. Elke dag kan ik weer rekenen op mijn collega’s voor een goede sfeer,  lekker kletsen en enorm veel lachen (indien je een van mijn collega’s bent, reageer dan even, ben benieuwd hoe loyaal jullie mijn blogs lezen 😉 ).

Niemand kan de hele dag continue hard bikkelen. Af en toe moet je even een rust momentje pakken. Of je dan een rondje gaat lopen, een theetje drinkt met een collega of zelfs even gaat mediteren: doe wat je wilt. Maar neem gewoon even tijd voor ontspanning. Dit geldt natuurlijk ook voor de weekenden en vakanties. Wanneer je vrij bent, wees dan ook écht vrij. Niet snel nog een mailtje sturen, maar geniet van de dingen die je doet in je vrije tijd.

3 | Blijf uitdaging zoeken

Persoonlijk heb ik wel echt uitdaging nodig. Of dit nou zit in nieuwe werkzaamheden, spannende projecten of deadlines. Er moet wel 1 uitdagende factor inzitten. Als dit niet het geval is word ik lui, ongemotiveerd en kan ik zomaar een hele ochtend zitten niksen om in de middag opeens alles te moeten inhalen. Niet oké dus!

Heb je het gevoel dat je jezelf niet meer aan het ontwikkelen bent? Zorg dan dat je een nieuw project krijgt en neem taken op je die positief uit je energiebalans zijn gekomen. Mocht dit niet lukken op werk, is er misschien privé ruimte om je te ontwikkelen op een nieuw vlak. Bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal of een fotografiecursus.

Een leuke uitdaging dus om je energiebalans in plus te krijgen. Wat doe jij ervoor om altijd in de plus te blijven staan? Let me know in de comments! 

Deel dit artikel

Joelle Berretty

Mijn naam is Joëlle Berretty en ik ben 27 jaar oud. Woonachtig in Rotterdam en werkzaam als E-Commerce Succes Manager bij ISM eCompany. Verder vind ik veel en lekker eten enorm leuk, net zoals drankjes doen in de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + sixteen =