Waarom falen niet bestaat en je het gewoon moet proberen

By  |  0 Comments

Als het idee maar niet uit je hoofd gaat, misschien moet je het gewoon doen. Falen bestaat niet. Wat houdt je tegen en wat heb je nodig?

Uren nadenken, de voors en tegens tegen elkaar afstrepen, erover praten: het zijn allemaal manieren om je idee te ontplooien. Maar soms lukt het niet meer. Dan kun je gewoon niet meer kiezen om het te doen of niet.

Dan ben je misschien je gevoel kwijt en zit je al helemaal in je gedachten vast, of vind je het moeilijk om gewoon de stap te zetten. Afgelopen maand zag ik een filmpje voorbij komen van Sara Blakely, CEO van Spanx. En wat ik toen zag, was echt zo’n eye opener dat ik graag even met je wil delen.

Falen is het nieuwe leren

Eerlijk is eerlijk, deze blogpost is een grote note to self. Want als er iets is wat ik moeilijk vind, dan is het dat er de mogelijkheid is dat mijn geweldige idee, niét goed zal gaan. Dat ik zo hard mijn best doe en het zo graag wil, maar dat het uiteindelijk niet gaat zoals ik van te voren had bedacht.

Als ik Sara mag geloven, bestaat er niet zoiets als falen. In het filmpje vertelt ze dat ze applaus kreeg van haar vader als ze iets had geprobeerd wat totaal mislukt was. Het zette me aan het denken en ergens vond ik het best wel confronterend. Want dat ik kan falen, houdt mij persoonlijk regelmatig tegen om te doen wat ik zo graag zou willen doen.

“If you never try you never know”

Dus dit is het plan. Laat het los! Hak wat sneller de knoop door en ga het gewoon doen. En dat kan natuurlijk al heel klein beginnen. Immers, als je een idee hebt kun je het eerst eens pitchen bij een vriendin of collega.

Het uitspreken is al ontzettend spannend en kan al echt zo’n potentieel faalgevoel oproepen. Maar realiseer je, dat dit juist heel goed is. Jouw idee wordt door het delen alleen maar beter en wie weet lukt het dan alsnog.

En als je het gedeeld hebt: ga er dan gewoon voor. Ja, het kan fout gaan, ja het kan je tijd en geld kosten, en het kan heel goed zijn dat je aan een lange weg begint waarvan je het einde nog niet kunt zien. Maar ik weet dat je het kunt. En bedenk je één ding: als je het nooit probeert, zul je ook nooit weten of het gaat lukken.

YOU GO GIRL!

Deel dit artikel

Hoi! Ik ben Melle. Ik hou van ontbijten, verse muntthee, mensen en maandag! Jazeker, dat lees je goed. Want hoezo is maandag de stomste dag van de week? Het is wat je er zelf van maakt. Na een heel bijzonder jaar waarin ik leerde echt voor mezelf te kiezen, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik mijn eigen coachbedrijf Make Your Day begonnen. Daarmee wil ik jou helpen, inspireren en het inzicht geven om verder te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 8 =