3x gevalletje miscommunicatie

By  |  0 Comments

“Typisch gevalletje miscommunicatie” is een typische uitspraak die jij en jouw collega’s ongetwijfeld een keer geroepen hebben. Voordat je het in de gaten hebt, escaleert de miscommunicatie tot een conflict, een grimmige werksfeer of zelfs omzetverlies.

Miscommunicatie met en binnen je team heb je vaak niet eens door en ontdek je vaak pas achteraf. Irritant, want het levert een hoop gedoe op. We zetten voor jou de drie meest gemaakte oorzaken op een rijtje om de grimmige sfeer voortaan te voorkomen! Lees je mee?

1 | Even mijn mail checken

Met stipt op één staat de non-verbale communicatie.  Vaak bedoel je het erg onschuldig, maar deze vorm van communicatie kan veel irritaties met zich meebrengen bij je collega’s.

Heb je wel eens je smartphone erbij gepakt om even een e-mailtje te versturen terwijl je naar een presentatie van een collega zat te luisteren? En vroeg je je daarbij ook af of je misschien ongeïnteresseerd over kwam bij je collega?

Neem de komende week eens de tijd te om je eigen (en misschien die van je directe collega’s) non-verbale communicatie te analyseren. Let daarbij op het gebruik van je lichaamstaal, oogcontact en het juiste gebruik van je stem. Het kost misschien eventjes een half uurtje, maar het gaat je een hoop gezeik besparen.

2 | Dat was mijn taak niet

Het is ontzettend belangrijk om ieders taken vast te leggen en te documenteren. Doe je dit niet, zijn collega’s erg snel geneigd om hun verantwoordelijkheden te verschuiven naar andere collega’s wanneer ze het druk hebben of het project in de soep dreigt te lopen.

Het functioneren van je collega’s is niet alleen belangrijk maar is ook enorm cruciaal voor het functioneren van het team. Neem de komende weken eens de tijd om bij nieuwe projecten ieders taak te documenteren. Let daarbij op de rol van je collega, de taak die uitgevoerd moet worden en de visie op lange termijn.

Het kost misschien wat werk, maar het bespaart de grimmige sfeer op de werkvloer!

3 | Oh, was dat de bedoeling?

Een veelvoorkomende oorzaak van miscommunicatie is misinterpretatie. Hoe vaak ga jij er vanuit dat je collega hetzelfde denkt over de kick-of en het doel van de meeting?

Ergens klakkeloos vanuit gaan, kan ongelooflijk fout gaan. Zorg ervoor dat je met je collega’s altijd nog even bevestigd wat ieders taak is, wat het doel is en hoe de persoon dat gaat bereiken. Liever te veel communiceren dan het maken van cruciale fouten.

Neem de komende weken eens de tijd om na meetings nog even bij je collega’s langs te lopen om de misinterpretatie te voorkomen. Vermijd het veelbesproken spreekwoord “geen bericht is goed bericht” en voorkom op deze manier eigen, persoonlijke opvattingen.

Mis jij in dit rijtje een oorzaak of heb jij ook wel eens te maken (gehad) met miscommunicatie op de werkvloer of misschien wel bij een opdrachtgever? Laat het ons dan hieronder weten want wij vinden input/meningen/tips/tricks alleen maar leuk! 

Deel dit artikel

Annelous Neven

Ik ben Annelous Neven, ondernemer, ambitieus, initatief- & energierijk. Ik ben gek op schrijven en vind het waanzinnig als ik mijn artikelen ter lering en ter inspiratie kan aanbieden. Mijn ambities en vaardigheden liggen in de communicatie, branding en PR en met mijn eigen bedrijf Another Note help ik dan ook maar al te graag organisaties, merken en bedrijven de interne en externe beloftes waar te maken en identiteiten (weer) tot leven te brengen. We streven hierbij continu naar uniciteit, perfectie, diversiteit en innovatie om kwalitatief de meest hoogwaardige en meest unieke identiteiten te creëren en uit te kunnen dragen; in beeld en geschrift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × four =