Gezocht: een passie

By  |  1 Comment

Tegenwoordig wordt je er bijna mee doodgegooid: mensen die hun passie volgen. Het klinkt allemaal zo heerlijk, zo fijn. Als je eenmaal je passie hebt gevonden, voelt werken nooit meer als werken. Dan doe je gewoon wat je leuk vindt. Ook mensen die niet van hun passie hun werk hebben gemaakt, maar dit in hun vrije tijd uitoefenen, lijken een zinvol leven te leiden. Maar ik? Ik ben al jaren opzoek naar een passie (sad face).

Ja, er zijn heel veel dingen die ik leuk vind om te doen. Maar dat zijn met name dingen die de hele wereld wel graag doet. Denk aan lekker uit eten gaan, reizen, netflixen. Niet echt een passie te noemen. Mijn werk vind ik echt superleuk, heb het enorm naar m’n zin. Maar of dat echt mijn levenspassie is?

Als kind was dat allemaal veel makkelijker. Met name als enigst kind zijnde moest ik mezelf echt vaak alleen vermaken. Elke week opende ik wel een reis- of modellenbureau in mijn slaapkamer, waarbij m’n vader vaak de lul was en zicht moest komen inschrijven als model. Tekenen, lezen, koekjes maken, sieraden maken (en verkopen): uren was ik bezig en verloor compleet de tijd.

Wanneer je ouder wordt, verschuiven deze hobby’s/passies langzaam en wordt deze tijd ingenomen door werk, boodschappen doen, schoonmaken, sporten en afspreken met vrienden. Elke dag is gevuld, zonder echt iets waar echt je vuurtje van gaat branden of je twinkelingen in je ogen van krijgt (haha lekker zoetsappig dit). In ieder geval, de dagen, weken, maanden gaan vaak voorbij aan het ‘normale’ leven, zonder dat je echt dingen meemaakt waar je ZOVEEL energie van krijgt.

Misschien doe ik ook wel te moeilijk en is lekker uit eten gaan wel gewoon m’n passie. Niet iedereen hoeft per se een boek te schrijven, te schilderen in de tuin of liedjes te componeren. Maar het is wel goed om er af en toe bij stil te staan.

Vragen die je helpen om je passie te ontdekken:

Wanneer vergeet ik naar mijn telefoon te kijken?

Wat vond ik als kind geweldig om te doen?

Wat voelt als ‘actieve meditatie’?

Waar krijg ik energie van?

Waar kan ik niet mee stoppen, hoe moe ik ook ben?

Wat zou ik doen als geld niet van belang was?

Wanneer je deze vragen zult beantwoorden, zul je vast een aantal terugkerende thema’s kunnen identificeren.

Wat moet je hier vervolgens mee doen dan?

Je moet helemaal niks natuurlijk. Maar je doet er goed aan om je antwoorden op bovenstaande vragen eens te bestuderen. Dit kun je dan langzaamaan gaan integreren in je leven. Heb je ontdekt dat je energie krijgt van koken en mensen om je heen? Stel je zelf dan de doelstelling elke 3 maanden een groot 3-gangen diner thuis te organiseren voor 6 vrienden. Voel jij je enorm gelukkig wanneer je schrijft? Ga dan elke maand een blog schrijven. Of je hem vervolgens publiceert moet je lekker zelf weten.

Stappenplan:

  1. Identificeer de terugkerende thema’s in je antwoorden op bovenstaande vragenlijst.
  2. Maak dit concreet in acties en blijf jezelf hierbij voortdurend afvragen of dit écht dingen zijn die je graag wilt doen.
  3. Stel meetbare en haalbare doelstellingen op.
  4. Plan tijd in!

Met name dat laatst is erg belangrijk. Als je dit niet doet en hierin niet streng bent voor jezelf, zijn er zo weer 3 maanden voorbij waarin je heel veel boodschappen hebt gedaan, vaak hebt gestreken en de wasmachine hebt aangezet, maar niks van betekenis voor jezelf hebt gedaan.

Zo. Goed verhaal dit, nu aan de slag. Deze blog kwam natuurlijk voort uit een frustratie bij mezelf, iets wat ik wilde onderzoeken. Altijd leuk wanneer je in een blog dingen voorschrijft die je zelf nog niet in de praktijk hebt gebracht en ook nog mee aan de slag moet. Dat ga ik nu ook zeker doen, maar ben ook heel benieuwd naar jullie ervaringen. Laat het me weten in de comments! 

Deel dit artikel

Joelle Berretty

Mijn naam is Joëlle Berretty en ik ben 27 jaar oud. Woonachtig in Rotterdam en werkzaam als E-Commerce Succes Manager bij ISM eCompany. Verder vind ik veel en lekker eten enorm leuk, net zoals drankjes doen in de zon.

1 Comment

  1. Cindy

    July 11, 2018 at 3:36 pm

    Leuk stukje! Hewel ik wel weet wat mijn passies zijn (heb er meerdere :)), Kan ik mij hier erg mee identificeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.