Voor de goaldiggers onder ons: wat heb je niét nodig?

By  |  0 Comments

Bij het nastreven van je doelen denk je al snel aan wat je nodig hebt om die doelen te halen. In deze blogpost gooi ik het even over een hele andere boeg en stel ik je de vraag: wat heb je níet nodig?

Wat voor doel je ook hebt, doelen gaan eigenlijk altijd over een bepaalde verandering die je teweeg wil brengen. Je wil ergens voor gaan. Of dat nu 5 kilo afvallen is of een nieuwe baan. Het komt steeds op hetzelfde neer. Misschien ken je de quote wel: If you want something you never had, you have to do something you’ve never done.

Zo gaat dat ook met jouw doel. En ik denk persoonlijk dat de quote niet alleen refereert naar nieuwe dingen die je gaat ondernemen om je doel te bereiken, maar ook naar dingen die je al hebt gedaan. Zoals keuzes maken en nee zeggen.

Soms doe je misschien dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt of investeer je tijd in mensen die je geen energie terug geven. Maar ook je eigen oordelen en gedachten zoals ‘ik kan dit toch niet’ kunnen je erg in de weg zitten.

Het is heel interessant, lastig en confronterend tegelijk om te bedenken wat je niét nodig hebt op de weg naar jouw doel.

Een metafoor die ik hierbij bedacht heb, is dat jij de kapitein bent van een schip die vaart richting jouw doel. Je hebt er zin in, alle hens aan dek en de zeilen zijn gehesen. Klaar om met volle kracht vooruit te gaan. Maar de ruimte op het schip is beperkt. Dat betekent dat je goed moet nagaan wie en wat je mee wilt nemen voor de komende periode. En je waar je zonder kunt. En onthoudt: jouw keuzes zijn niet definitief. Je kunt onderweg altijd nog nieuwe mensen of kennis oppikken, en al dan niet overboord gooien.

 

Deel dit artikel

Avatar

Hoi! Ik ben Melle. Ik hou van ontbijten, verse muntthee, mensen en maandag! Jazeker, dat lees je goed. Want hoezo is maandag de stomste dag van de week? Het is wat je er zelf van maakt. Na een heel bijzonder jaar waarin ik leerde echt voor mezelf te kiezen, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik mijn eigen coachbedrijf Make Your Day begonnen. Daarmee wil ik jou helpen, inspireren en het inzicht geven om verder te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.