Help, ik heb een zwangere collega!

By  |  0 Comments

Tegenwoordig hoor je op de radio een reclamespot over een werkgever die een zwangere dame heeft aangenomen. Hij twijfelde wel, maar heeft toch besloten de stap te wagen. Als jij op de werkvloer kijkt, heb jij dan veel zwangere dames om je heen? Op dit moment ben ik in blijde verwachting en ik schets graag de voor- en nadelen van een zwangere collega.

Wij hebben een klein nieuwtje te delen…

Meestal begint het met deze boodschap. Jouw collega vertelt dat ze zwanger is. Meestal reageert het team enthousiast en verrast. Want daar wisten ze niets van! Was het gepland? Hoe snel is het gegaan? Hoeveel maanden ben je al? En als het nieuws dan eenmaal gedaald is dan gaan collega’s bedenken wat het voor hen inhoudt. En daarbij heb je dus te maken met de voor- en nadelen.

Laten we met het slechtste scenario beginnen

Er kunnen een aantal dingen gebeuren bij de zwangere dame die invloed hebben op jouw werk of op het team. Laten we dat opsommen:

  • De kans is groot dat zij over negen maanden minder gaat werken. En als dat nou net jouw leuke collega is, dan is dat wel balen.
  • Het kan zijn dat zij in een vroeg stadium van de zwangerschap complicaties krijgt en niet meer fulltime aan de slag kan. Of erger nog echt negen maanden thuis zit. In eerste zorgt dat voor meer werkdruk.
  • De komende tijd hoor je alle ins & outs over de baby. De eerste schopjes, het bezoek bij de verloskundige, je krijgt de echo’s onder je neus geduwd en ga zo maar door. Zit jij daar wel op te wachten? Jullie zijn tenslotte wel aan het werk.
  • En last but not least, die wisselende buien. Want oei, het humeur van een zwangere dame is zo veranderlijk als het weer. Een tip: geef haar 9 maanden lang gelijk en het valt mee.

De voordelen van het hebben van een zwangere collega

Laten we ervan uitgaan dat jouw collega in blijde verwachting is. In dat geval zitten er ook voordelen aan die zwangerschap.

  • Grote kans dat jouw zwangere collega cravings heeft. Ze eet van alles en ook nog eens door elkaar. Een lekkere taart bij de lunch of een traktatie op een vette hamburger kan je dus verwachten.
  • Als het goed is heeft zij nu twee stel hersens. Door de veranderende levenssituatie heeft zij dus een andere kijk op bepaalde vraagstukken. Lekker verfrissend.
  • Ze vergeet nogal eens het één en ander. Dus ook jullie discussie van gisteren, zit vast minder hoog.
  • En wie weet komt er door haar veranderende toekomst wel wat meer ruimte voor jou vrij in het team of het project.

Met een korreltje zout

Neem dit blog vooral met een korreltje zout of een vette knipoog. Iedere zwangere vrouw is natuurlijk anders. En ook jullie team en werksituatie is anders.

Tegelijkertijd is het wel een mooie kans om eens na te denken over jouw loopbaan. Stel je voor dat zo’n situatie zich voordoet. Of juist helemaal niet. Waar wil jij zijn over vijf jaar? 


SmartUp Network Masterclass – ‘Geef je loopbaan vorm’

Zit je vast in je werk? Wil je iets anders, maar weet je niet zo goed wat? Word je helemaal gek van alle keuzes en mogelijkheden? Of vind je je baan te gek, maar weet je stiekem dat je nog veel meer kan?

Dan is onze Masterclass ‘Geef je loopbaan vorm’ wellicht iets voor jou! De Masterclass wordt gegeven door loopbaanexpert en loopbaancoach Lizzy van Hijkoop. Get your ticket now.

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − four =