Het belang van een goede handdruk: voorkom een ‘dead fish’

By  |  0 Comments

Je staat er misschien niet altijd bij stil maar je maakt dagelijks een eerste indruk. Bij een toevallige voorbijganger, de nieuwe caissière in de supermarkt of de recruiter bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. En vergis je niet, een goede handdruk is daarbij van groots belang!

Een willekeurige definitie van een “first impression” is de volgende: “the event when one person first encounters another person and forms a mental image of that person”.

Nu zal deze betekenis je niet zo verbazen maar het is wel belangrijk om er toch even bij stil te staan. Want elke keer in het dagelijks leven dat jij een eerste indruk maakt, bepaalt hoe anderen jou daarna zien en behandelen.

Wees voorbereid op de ‘mental’ image van de recruiter

Of je een positieve eerste indruk maakt, kan dus bepalend zijn voor het verloop van veel momenten. Natuurlijk is het leuk als op een dag iemand op straat je complimenteert met je mooie schoenen of als de caissière speciaal voor jou een nieuwe kassa opent.

Maar als het gaat om de eerste indruk bij je sollicitatie gaat het niet meer om die ene dag, dan gaat het over een belangrijke fase in je leven. Om je kansen op succes te vergroten, is het dus erg belangrijk om stil te staan bij hoe jij bij zo’n eerste ontmoeting wilt overkomen.

En let op: die eerste “mental image” van jou zal de recruiter die je gaat ontmoeten al in een zeer korte tijd (soms slechts seconden) vormen. Een aantal aspecten van jezelf waarop een eerste indruk wordt gebaseerd (soms nog voordat je die persoon ontmoet), zal je niet kunnen beïnvloeden omdat deze veelal onbewust door de andere persoon wordt geobserveerd. Denk hierbij aan je leeftijd of geslacht.

Zo maak je een verpletterende indruk!

Om ervoor te zorgen dat een eerste indruk van jou positief is, zorg er dan voor dat je je bij de voorbereiding op de ontmoeting concentreert op de factoren die je wel kan beïnvloeden, zoals:

  • je kleding
  • je houding en…
  • die eerste handdruk.

Als je al deze punten bij elkaar optelt, wordt heel gauw op in ieder geval twee kenmerken een oordeel geveld: je betrouwbaarheid en je zelfvertrouwen.

De eerste handdruk: een dead fish of….

Ik weet dat kleding altijd een leuk onderwerp is, maar ik wil het hier echt even hebben over dat laatste: de handdruk. Te vaak ontmoet ik mannen en vrouwen, maar veelal toch echt vrouwen, die er volgens mij nooit bij stil hebben gestaan wat voor een indruk ze achterlaten met hun handdruk…

In het ene geval krijg ik dan een kleffe natte hand in de mijne gelegd (want het voelt niet alsof mijn hand wordt vastgepakt) waarna ik deze zelf maar een aantal keer op en neer schud om het nog ergens op te laten lijken. Deze vorm van een handdruk noemt men in het Engels de “dead fish handshake”.

De term spreekt erg tot mijn verbeelding want ik moet bij zo’n handdruk ook erg mijn best doen niet een vies gezicht te trekken alsof ik een glibberige dode vis op en neer wapper.

… een bone crusher?

Het andere extreme geval is de handdruk die (ja, weer in het Engels), de “bone crusher” wordt genoemd. Deze wordt dan weer veelal door mannen toegepast.

Je kunt je er gezien de bewoordingen vast wel iets bij indenken: het kost vrij veel moeite om je gezicht niet te verwringen van de pijn als de kleine botjes in je hand worden samengeknepen.

Maar let op!

Er zijn naast de bone crusher en dead fish nog diverse, laat ik het “onhandige” noemen, manieren van handen schudden. De namen spreken allemaal tot de verbeelding (denk aan een “finger tip” of “two-handed” handdruk) maar voorop staat dat ze ervoor zorgen dat je geen goede eerste indruk achterlaat.

Als ik een dead fish in mijn hand gedrukt krijg, krijg ik het gevoel dat de andere persoon onoprecht is (minder betrouwbaar) en weinig karakter en pit heeft (minder zelfvertrouwen).

De bone crusher daarentegen is een beetje teveel van dat alles en wekt de indruk dat de andere persoon direct de strijd aan wil gaan en erg dominant probeert over te komen (teveel zelfvertrouwen).

De kans is natuurlijk groot dat dit onjuiste indrukken zijn en de handdruk dus eigenlijk een onjuist oordeel veroorzaakt. Dit is erg nadelig want het zal je extra tijd kosten om dit weer terug te draaien, zeker als je je er zelf niet van bewust bent wat er tijdens je handdruk heeft plaatsgevonden. Voorkom dit dus te allen tijde!

Mijn tip voor een goede eerste indruk

Het is heel eenvoudig om ervoor te zorgen dat jouw handdruk een goede indruk achter laat:

  1. Allereerst, zorg voor bewustwording: kom erachter wat jouw handdruk teweeg brengt.
  2. Vraag een familielid of vriend/vriendin om jouw handdruk eens te testen en eerlijke feedback te geven.
  3. Ga oefenen. Als blijkt dat je onbewust een handdruk geeft die niet de indruk geeft die je wenst, pas hem dan aan.

En dan… voila de goede handdruk!

De beste handdruk is die van gelijkwaardigheid: beide handen zijn verticaal en recht, de palmen tegenelkaar en tot slot worden de vingers met een normale druk om de andere hand gesloten. Schud de andere hand niet meer dan 2 à 3 keer en doe dit vanuit een soepele en tegelijk stabiele arm. Niemand wil het gevoel krijgen dat zijn of haar arm uit de kom wordt getrokken dus houd het subtiel!

Tot slot: vergeet in je opperste concentratie over de juiste handdruk niet om de andere persoon in de ogen te kijken (dus niet naar zijn of haar handen staren!) en lach! Een oprechte vriendelijke glimlach doet wonderen voor jouw goede eerste indruk en je weg naar succes!

Terwijl ik deze blog schreef, kwamen er allerlei voorbeelden van succesvolle maar vooral ook grappige momenten naar boven. Ik ben erg benieuwd naar jullie leukste ervaringen met handen schudden dus deel ze vooral!

Deel dit artikel

Linda Herms

Ik werk inmiddels ruim 10 jaar bij EY als fiscaal adviseur. Voor mij is het altijd belangrijk geweest om plezier te hebben en blijven houden in mijn werk door de juiste combinatie van uitdagend werk met groeiopties, leuke collega’s én tijd voor zaken die niet-werk gerelateerd zijn. Ik geef je graag tips hoe je jezelf goed kan positioneren binnen je werk om de juiste kansen te grijpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.