Waar let je op als je voor het eerst een kantoorruimte huurt?

By  |  0 Comments

Iedereen kent dat gevoel wel dat je op zoek bent naar je nieuwe huis en uitkijkt naar de dag dat je de sleutel krijgt en je nieuwe paleis kan betrekken… Welcome to my crib! Het gevoel dat je hebt van je nieuwe huis is een beetje hetzelfde als voor je eerste kantoorruimte! Hier spendeer je (als het goed is) meer uren dan thuis en hier moet het gebeuren, want hier maak je jouw carrièredroom waar.

Naast dat je er zelf zit, ontvang je er klanten en werken er ook collega’s. Belangrijk dus dat iedereen er zich op z’n gemak voelt. Maar als ondernemer ben je natuurlijk ook bezig met de kosten, dus moet iedere euro het wel waard zijn. Deze lijst helpt je een eindje op weg waar je allemaal aan moet denken als je voor het eerst een kantoorruimte huurt:

  1. Je budget: de hoogte van je budget hangt grotendeels af of jij een gedeelde werkplek hebt en alleen een bureau huurt, een eigen kantoorruimte hebt, maar de faciliteiten deelt of een eigen kantoor hebt. Tegenwoordig zie je steeds meer dat de prijs voor een ruimte afhankelijk is van het aantal werkplekken en servicelevel in plaats van de vierkante meters. In de Randstad betaal je voor een gedeelde werkplek gemiddeld € 250 – € 300 (excl btw) incl servicekosten. Wil je een eigen ruimte met 2-3 werkplekken en gedeelde faciliteiten, dan betaal je ongeveer vanaf € 550. En wil je echt je eigen opgang, reken dan maar op gemiddeld €120 per m2 in de binnenstad!
  2. De locatie: in het centrum, of buiten het centrum? Met de fiets naar kantoor of met de auto? Heb je parkeerplekken nodig voor klanten? Ga eens rustig kijken en vraag of je er een weekje mag werken voordat je een contract met hen sluit.
  3. WiFi-verbinding! Eigenlijk moet dit op nummer 1 staan, want waar zouden we zijn zonder?! Bij een gedeelde ruimte zit de internetverbinding begrepen in de prijs, maar anders ben je overgeleverd aan de telecomproviders. Tip: maak een leuke deal als je ook zakelijk belt en alles bij 1 provider wilt hebben.
  4. Duur van het huurcontract: Waar ‘vroegah’ het normaal was om een vijfjarig contract af te sluiten, zijn er nu ruimtes te huur met zelfs 1 maand opzegtermijn. Bedenk wel dat het voor je klanten best verwarrend kan zijn als je om de maand verhuist en voor jezelf ook, want niet voor niets wordt een verhuizing als een van de meest stressvolle periode genoemd… niet goed voor de business.
  5. Je interieur: De nieuwe office-hubs zijn nu allemaal luxe afgewerkt en het is bijna geen verrassing meer om de interieurcollectie van Piek Hein Eek tegen te komen. Als je zelf je inrichting mag bepalen, dan kan je natuurlijk helemaal losgaan bij je favo Scandinavische interieurmerk, maar is je budget niet toereikend genoeg, dan hebben we altijd nog good old IKEA! Budgettip: struin het internet af voor tweedehands kantoorinrichtingen, dat scheelt echt de helft!
  6. De Community: het kan een voordeel zijn om je bedrijf te vestigen in een community-office, omdat je dagelijks in contact staat met jouw relevante netwerk. Zo bestaan er office-hubs gericht op bedrijven die zich bezig houden met innovatie, technologie, vrouwen of de creatieve sector. Maar ook als je een eigen kantoor hebt, dan kan de buurt waar je je bedrijf vestigt ook belangrijk zijn omdat daar jouw concullega’s zitten en het belangrijk is dat je up to date bent van alles wat er gebeurt in de buurt.

Kortom, er zijn een hoop afwegingen over de locatie van jouw nieuwe bedrijf. Je zult merken dat je als nieuwe kantoorhuurder met open armen wordt ontvangen door de verhuurmakelaars of sales managers. Het is soms lastig om je niet in te laten pakken door mooie aanbiedingen, maar luister naar je eigen gevoel want het is belangrijk om de zaken tegen elkaar af te wegen. Neem dus de tijd om meerdere locaties te bezoeken!

Hebben jullie nog tips in de zoektocht naar een kantoorrruimte? 

Deel dit artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.