Hoe overleef je de winterdip als carrièretijger?

By  |  0 Comments

Ik ben echt een zomermens. Met hoge temperaturen en lange zwoele avonden gedij ik gewoon beter: en velen zijn met mij. Constatering: een lichte winterdip. Er is ook gewoon een ‘echte’ naam voor een serieuze winterdepressie, namelijk “seasonal affective disorder”.

Afgekort is dit dus SAD, typisch. Halverwege oktober begon het een beetje. Verstopte neus, griepje hier, ontsteking daar. Ik krijg minder energie, word wat pessimistischer en ben op enkele dagen ook gewoon ronduit chagrijnig.

Niet dat ik de hele zomer constant als een blij hert rondhuppel, maar het verschil is significant. Dit jaar ga ik niet bij de pakken neerzitten! Ik heb een aantal ideeën hoe ik mijn winterdip dit jaar ga verslaan. Luister en huiver.

Tip 1 | Genoeg daglicht

Een mens heeft daglicht nodig om goed te kunnen functioneren. Iets met cortisol en bepaalde stofjes in je lichaam, maar we zitten hier niet op een wetenschappelijke blog. 😉 Waar het op neerkomt is dat we vooral in de winter te weinig daglicht zien. Ga maar eens na. We gaan ’s ochtends in het donker naar kantoor, zitten heel de dag binnen en komen pas rond 6 weer buiten wanneer de zon alweer onder is. Niet oké!

Wandel of fiets naar je werk of benut je pauzes door even naar buiten te gaan. En dwing jezelf in het weekend helemaal om van de buitenlucht te genieten! In plaats van de hele dag als een kadaver in bed te Netflixen, wat eigenlijk wel van nature mijn voorkeur heeft.

Tip 2 | Mediteren jezelf uit die winterdip

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben gelezen, heb ik sinds kort meditatie ontdekt via de Online Meditatie Coach van House of Awareness. Dit geeft rust, ruimte en zorgt ervoor dat je alles nét wat positiever inziet. Het is even wennen, maar uiteindelijk geloof ik dat heel veel mensen enorm veel baat hebben bij meditatie, met name tijdens de donkere winterdagen.

Tip 3 | Zorg dat je ergens naar uit kunt kijken

Dit kunnen zowel kleine dingen zijn, zoals in de avond naar de bioscoop gaan of lekker uit eten bij die pizzeria om de hoek. Maar ook grotere dingen, zoals een weekendje weg. Wanneer je elke maand 1 ‘groter’ iets gepland hebt, heb je altijd iets om naar uit te kijken.

Voor mij zouden dit bijvoorbeeld een dagje Antwerpen, eten bij een luxe restaurant of een avondje flink stappen in een andere stad kunnen zijn. Hiernaar aftellen helpt echt om in te zien dat het leven niet alleen maar uit donkere kantoordagen bestaat. 😉

Tip 4 | Eet gezond

Het hele jaar door geniet ik van chocola, chips en vooral veel koolhydraten. Maar dan kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. Die gaat ongeveer zo: “Ik ben chagrijnig dus ik mag chocola” – eet chocola – “Bah ik voel ongezond door al die chocola” – nog chagrijniger. Daarnaast is die dip na zo’ suikerpiek ook niet echt top.

Trakteer jezelf af en toe, maar eet in de basis gewoon lekker gezond. Kook lekker eten voor jezelf, neem gezonde lunch mee naar werk. Ook kun je kijken naar het gebruik van Vitamine D. Sint-Janskruid in bijvoorbeeld de vorm van thee, schijnt ook goed te helpen bij een positieve geestelijke gezondheid. Maar let hier wel mee op, het kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden, dus doe hier even goed onderzoek naar!

Tip 5 | Wees dankbaar

Niet helemaal mijn ding, maar ik lees het overal haha. Schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent die dag. Dat je bijvoorbeeld de bus hebt gehaald, een goed telefoongesprek hebt gehad met je moeder of dat het sporten zo lekker ging.

Maak hier drie bewuste dingen van en sta er even bij stil. Dit is iets wat ik zelf ook echt nog moet uitproberen, dus ben heel benieuwd hoe dat uit gaat pakken! Koop hier bijvoorbeeld een mooi notitieblokje voor, dat helpt ook al.

Aan dit lijstje ga ik me in ieder geval houden vanaf november. Hebben jullie tips om een winterdip te verslaan? Ik hoor het heel erg graag in de comments!


SmartUp Network Masterclass – ‘Geef je loopbaan vorm’

Zit je vast in je werk? Wil je iets anders, maar weet je niet zo goed wat? Word je helemaal gek van alle keuzes en mogelijkheden? Of vind je je baan te gek, maar weet je stiekem dat je nog veel meer kan?

Dan is onze Masterclass ‘Geef je loopbaan vorm’ wellicht iets voor jou! De Masterclass wordt gegeven door loopbaanexpert en loopbaancoach Lizzy van Hijkoop. Get your ticket now.

Deel dit artikel

Joelle Berretty

Mijn naam is Joëlle Berretty en ik ben 27 jaar oud. Woonachtig in Rotterdam en werkzaam als E-Commerce Succes Manager bij ISM eCompany. Verder vind ik veel en lekker eten enorm leuk, net zoals drankjes doen in de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + five =