Hoe blijf ik mijn team motiveren?

By  |  0 Comments

Een team aansturen is ontzettend leuk om te doen. Bovendien leer je er veel van. Maar hoe zorg je ervoor dat je iedereen gemotiveerd blijft in drukke tijden? Ik geef je mijn persoonlijke tips voor een team motiveren. 

Teams aansturen – part of the job

Bij een groot aantal banen is het aansturen van een team op gegeven moment part of the job. Ik vind het zelf in ieder geval ontzettend leuk om te doen. Je werkt met verschillende mensen, met ieder zijn of haar eigen karakter. En jij bent degene die er verantwoordelijk voor is dat je team loopt als een geoliede machine.

For better of for worse

Als alles lekker loopt heb je waarschijnlijk al een dagtaak aan het aansturen van je medewerkers. Teamleden willen afspraken met klanten met jou afstemmen, willen feedback over een uitwerking van een project, of hebben hele andere issues.

Maar er gaan ook momenten komen dat niet alles vlekkeloos loopt. En dat je naast de dagelijkse aansturing ook nog eens moet zorgen voor de motivatie van je teamleden. Hoe zorg ik er nu voor dat mijn team gemotiveerd blijft in deze mindere tijden? Ik geef je 5 tips voor een team motiveren!

1 | Blijf positief

Als je als leidinggevende gaat zitten klagen en mopperen, is de kans groot dat je teamleden hetzelfde gaan doen. En voor je het weet is het één grote klaagzang op de werkvloer.

Voorkom dit en blijf positief. Als het even niet gaat zoals jij wilt dat het gaat, uit je frustratie dan vooral niet bij één van je teamleden. Loop in plaats daarvan naar één van je eigen leidinggevende om stoom af te blazen.

2 | Blijf betrokken

Laat je team niet te veel zwemmen, ook al heb je het zelf ook erg druk. Neem tijd om zaken uit te leggen of feedback te geven. Aan het eind van de rit scheelt je dit waarschijnlijk ontzettend veel tijd omdat de taken van begin af aan goed gedaan worden door jouw extra uitleg.

Bovendien zorgt dit ervoor dat het team voelt dat je als leidinggevende betrokken blijft. Dit zorgt voor hun kant ook voor extra motivatie.

3 | Blijf complimenten geven

Geef ook complimenten als taken goed worden uitgevoerd. Dit kun je persoonlijk doen, maar ook via een e-mail naar de hele afdeling. Kijk goed welke manier het beste past bij het compliment dat je wilt geven.

4 | Blijf aan de lange termijn denken

Als teamleider is het belangrijk om een lange termijn visie te hebben voor je team. Zorg ervoor dat je deze doelstellingen voor de lange termijn niet uit het oog verlies, toevallig omdat er op korte termijn iets moet gebeuren. Houd je daarom aan je eigen normen en waarden.

5 | Blijf doelen stellen

Het opdelen van taken in specifieke doelen werkt voor veel mensen motiverend. Zorg ervoor dat de doelen in zodanige porties opgedeeld zijn, dat deze overzichtelijk zijn voor je teamleden. Dit zorgt ervoor dat mensen niet tegen een enorme berg werk op hoeven te kijken, maar slechts tegen een kleine berg.

Hang wel duidelijke deadlines aan je doelen en communiceer deze ook met je team.

En nu?

Hoe blijf jij jouw team motiveren? Hoe pak jij dit aan? Laat het me weten! Ik ben benieuwd!

Deel dit artikel

Avatar

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.