Hoe zorg je er als ZZP’er voor dat je op de hoogte blijft van jouw marktkennis?

By  |  0 Comments

Sinds februari 2016 mag ik mezelf officieel ZZP’er noemen en wow, wat is dat fijn! Het geeft me ten eerste de vrijheid om te doen wat ik écht leuk vind (namelijk alles op het gebied van communicatie, schrijven en social media) en het zorgt er bovendien voor dat ik flexibel kan zijn.

Met een peuter in huis, een baby op komst en een man die bijna wekelijks voor zijn werk in het buitenland zit, is vooral die flexibiliteit fijn omdat ik zo wél kan blijven werken en mijn carrière niet tekort doe.

Toch heb ik in die eerste maanden ook gemerkt dat ik mezelf als ZZP’er steeds moet blijven onderscheiden ten opzichte van andere freelancers. Eén van de manieren om dit te doen, is door op de hoogte te zijn van specifieke marktkennis en ontwikkelingen.

Maar hoe doe je dit wanneer tijd redelijks schaars is (en in mijn geval ook geld kost)? Hierbij mijn 5 tips!

5 tips die ervoor zorgen dat je marktkennis up-to-date blijft

#1. Lang leve het wereldwijde web

Misschien wel de gemakkelijkste manier: doe je dagelijkse portie inspiratie op op het internet! Maak een shortlist van de websites die voor jou relevant zijn en bekijk dagelijks of er nog iets nieuws wordt gemeld.

Het hoeft niet heel lang te duren, maar het is zeker effectief. Bekijk ook welke sites je kunt volgen op bijvoorbeeld Facebook. Zo verschijnt het laatste nieuws automatisch op je tijdlijn.

#2. Bezoek inhoudelijke netwerkbijeenkomsten

Ik heb ruim 8 jaar bij de Rabobank gewerkt en kan me nog goed herinneren dat ik daar zakelijke netwerkbijeenkomsten organiseerde.

Deze bijeenkomsten waren ten eerste bedoeld om te netwerken, maar gingen ook altijd vooraf door een inhoudelijk gedeelte. In een korte en bondige presentatie werd een voor de doelgroep interessant onderwerp toegelicht en daarna was het tijd voor de borrel en konden de visitekaartjes worden uitgedeeld. Twee vliegen in één klap dus!

Misschien organiseert jouw bank of netwerkvereniging ook wel dergelijke bijeenkomsten waar je gratis of tegen een kleine vergoeding naartoe kunt? Of kom naar de events die SmartUp Network regelmatig organiseert:)

#3. Lees een boek of een tijdschrift

Ik vind het soms echt fijn om de laptop te laten voor wat ‘ie is en er een boek of tijdschrift bij te pakken dat werkgerelateerd is. Op deze manier voelt het meer als ontspanning dan werk en ik doe er meteen nieuwe kennis mee op.

#4. Spar met andere freelancers

Eén keer in de zoveel tijd spreek ik met andere freelancers af om een kop koffie te drinken. We bespreken met elkaar hoe de vlag ervoor hangt, tegen welke problemen we aanlopen en of we onlangs nog vernieuwingen in de branche hebben gespot waar we allebei ons voordeel mee kunnen doen. En ja, soms kan dit ook tot nieuwe opdrachten leiden!

#5. Schrijf je in voor nieuwsbrieven 

Ten slotte nog een makkelijk manier om informatie vanzelf naar je toe te krijgen: schrijf je in voor relevante nieuwsbrieven!

Verzamel de brieven die je gedurende de week ontvangt en prik één moment om ze allemaal door te lezen. Zo ben je meteen effectief bezig.

Deel dit artikel

Lisette Kaptein

Ik ben Lisette, 34 jaar oud en ik woon met Stefan (36) en Ruben (2) in Rotterdam. In het dagelijks leven ben ik freelance Communicatie Adviseur en blogger en je raadt het al: verzot op schrijven. Ik vind het belangrijk om naast moeder zijn, ook nog een eigen carrière te hebben. Ik blog daarom graag over al mijn ervaringen op SmartUp Network.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.