Hét ideale moment in je carrière om aan kinderen te beginnen

By  |  9 Comments

…Die bestaat volgens mij niet, haha! Zo, dat is dan ook weer opgehelderd. Maar, zo makkelijk om aan kinderen te beginnen was die beslissing natuurlijk (of soms) niet.

Volgens onderzoeken van het CBS ligt de gemiddelde vrouw waarop ze haar eerste kind krijgt op 31,2 jaar en krijgt ze uiteindelijk minder kinderen (1,72… hoe bestaat het) dan voorheen. Met name hoogopgeleide vrouwen krijgen op latere leeftijd hun eerste kind. Redenen die worden gegeven zijn onder andere carrière, de vergrijzing of de economische omstandigheden.

Het gevaar van ‘oud’ voor het eerst moeder (willen) worden is niet mis, namelijk de kans op complicaties, miskraam en verminderde vruchtbaarheid.

Ik ben nu 36 jaar en daarmee ouder dan de gemiddelde vrouw die voor het eerst zwanger wordt (wat dus al ‘oud’ gevonden wordt). Met een aantal jaren aan levenservaring én aan carrièrejaren achter de rug als zowel ondernemer als werknemer, geef ik de volgende tips waar jij waarschijnlijk het meest over nadenkt om aan kinderen te beginnen (als je ze nog niet hebt).

Hét ideale moment

Een kind krijg je, die neem je niet. Laten we dat voorop stellen. Maar, zonder medische aanwijzingen vooraf, heb je (als je kinderen wilt) toch een moment waarop je denkt: ‘wanneer zal ik stoppen met anticonceptie’? Dat is zo’n beetje het moment dat je ‘aan kinderen’ begint. Ik bedoel; er is maar letterlijk 1x voor nodig.

Natuurlijk valt er met moeder natuur geen afspraak te maken, dus probeer je zelf toch een en ander in de hand te houden… Dat is namelijk jouw natuur. Je wilt de touwtjes in handen hebben, want je hebt het immers hierdoor goed voor jezelf geregeld.

Jong aan kinderen beginnen en carrière maken

Er zijn vrouwen die van jongs af aan weten dat ze later moeder willen worden en precies weten wanneer aan kinderen te beginnen. Ik was er NIET zo een. Ook toen mijn eerste vriendinnen kinderen kregen (ik was 22 jaar), kreeg ik die gevoelens niet. Ik vond het hartstikke leuk voor hen, maar het deed mij toen vrij weinig.

Er zijn voldoende vrouwen die vroeg in hun carrière kinderen krijgen en vervolgens een succesvolle carrière hebben.

 1. Laat je niet wijsmaken dat je ambities door een kind weg zijn gevaagd. Voor ambitieuze vrouwen is dit ongeveer het ergste wat ze kunnen horen.
 2. Het is oké om op beide vlakken (carrière en moederschap) ambitieus te zijn en te blijven. Je kindje kan alleen nóg maar trotser op je zijn dat je zoveel bereikt hebt!

‘Oud’ aan de kids en carrière maken

Ook voor vrouwen die rond hun 35ste of erna kinderen krijgen, geeft het geen garantie dat je carrière beter verloopt dan wanneer je er eerder mee had begonnen. Waarschijnlijk is je functie op dat moment ook zwaarder, maar je lichamelijke conditie ook. Je voelt dat je ook niet meer begin 20 bent en je hebt meer tijd voor je lichaam nodig. Logisch!

Met je jaren aan werkervaring is het fijn dat je weet wat je waard bent en dat de soep nooit zo heet wordt gegeten. Heerlijk dat de onrust en onzekerheid die je als twintiger had, lekker achter je kunt laten en kiest voor datgene wat goed voor jou voelt.

Er is geen goed of fout over jong of oud!

De belangrijkste tip die ik kan meegeven is dat je basis goed is:

 • Je hebt een fantastische partner (of donor) gevonden!
 • Je bent zelf stabiel genoeg.
 • Je hebt voldoende inkomen om een kind te onderhouden.
 • Je hebt een dak boven je hoofd.

Over timing in je carrière om aan kinderen te beginnen:

 • Het is niet beter of slechter om een kind te krijgen als je vroeg of juist laat een kind krijgt.
 • Als ondernemer is het werk nooit af en lijkt het nooit uit te komen. Dat klopt ook, maar laat het niet de reden zijn om je wens telkens uit te stellen.
 • Wees als ondernemer niet bang dat je opdrachtgevers bij je weglopen. Als het goed is, kennen ze je en weten zij dat je alles netjes achterlaat. Je bent een pro!
 • (Wachten op) een vast contract lijkt je zekerheid te geven, maar hang er niet alles aan op.
 • (Af)studeren en zwangerschap tegelijkertijd vergt veel van je. Mega-inspannend om dit op hetzelfde moment te doen. Wacht dan liever tot je bent afgestudeerd (stress is geen goede factor in je zwangerschap), want als het goed is ben je snel afgestudeerd!

Ik ben benieuwd wat jouw ‘ideale’ moment was. Durf jij dit persoonlijke verhaal te delen met mij?

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

9 Comments

 1. Haydée

  December 6, 2017 at 11:32 am

  Een heel mooi artikel! Ik vind het heel positief gebracht, en een aantal cliché’s worden goed onderuit gehaald. Er bestaat inderdaad geen ideale timing, elke periode heeft zijn voor- en nadelen. Heel mooi ook hoe je zegt dat een carrière kinderen niet in de weg hoeft te staan, en omgekeerd.

  • smartupnetwork

   smartupnetwork

   December 8, 2017 at 2:25 pm

   Dankjewel, Haydee!

 2. Aneta

  December 6, 2017 at 8:13 pm

  Zelf had ik het ideale plaatje voor me: vriend, trouwen en dan kinderen. Maar daar is nog niks van terecht gekomen. Wel een vriend maar na 8jaar uit elkaar gegaan. Inmiddels heb ik een nieuwe relatie maar nog geen kinderen. Zelf ben ik momenteel 34 en met mezelf en mijn vriend afgesproken dat we volgend jaar toch echt aan kinderen willen beginnen. Hoop van zegen dat het ons gegeven wordt

  • smartupnetwork

   smartupnetwork

   December 8, 2017 at 2:24 pm

   Dankjewel voor je reactie, Aneta. Ik hoop dat het jullie ook gegeven wordt; ik vind het in ieder geval leuk om je tips te volgen! Liefs, Deniece

 3. Kitty

  December 7, 2017 at 3:57 pm

  Vlak voor m’n 29ste besloten wij om ‘te zien hoe het loopt’. Dit resulteerde in een bijna directe zwangerschap, waar we wel even bij moesten slikken. Dit hadden we toch echt niet verwacht. Op dit moment had ik net een carriereswitch gemaakt en was nog aan een soort ‘internship’ bezig. Ondanks dat ik enorm blij was, ben ik toch huilend bij m’n directeur gaan melden dat het allemaal iets vlotter was gegaan dan gedacht. En wat bleek: het kwam hem eigenlijk wel goed uit dat ik niet fulltime aan de slag wilde. Het was dus uiteindelijk een ideaal moment! En nu zijn onze dochters inmiddels bijna alle twee aan de basisschool toe en kan ik me langzaam aan weer storten op m’n werkambities! Best of both worlds!

  • smartupnetwork

   smartupnetwork

   December 8, 2017 at 2:23 pm

   Hi Kit,

   Leuk dat je reageert! ‘grappig’ om te zien dat je angst om dus afgewezen te worden ineens positief voor je uitpakte! En nu inderdaad beste van 2 werelden; jullie zien er in ieder geval gelukkig uit! xx

 4. Edith van de Weg

  December 8, 2017 at 11:46 am

  Hi Deniece,

  Gefeliciteerd met je kindje, wat een goed nieuws. Ik was tot medio dit jaar zo’n gemiddelde vrouw. Eerste kind bij 31,3 jaar, tweede kindje bij 32,8 jaar. Corporate carrière tot einde zwangerschap gewerkt en na eerste kind bijna fulltime. Dit jaar besloot ik een bedrijf te starten. 3 dagen voor mijn vertrek bij mijn geliefde corporate kwam ik erachter zwanger te zijn. Dit was een grote verrassing. Net 39, BV opgericht en zwanger. Daarna werd ik ziek, de zwangerschap is een tweelingzwangerschap. Dat was wel even schrikken, ik ben altijd enorm planmatig, maar het systeem is niet waterdicht. Verder werd ik heel ziek (wat ook nieuw voor me was). Alleen september was een goede maand. Nou daar kan je geen bedrijf op laten draaien. Toch ben ik niet chagrijnig geworden. Ik wilde dat zelf niet. Mijn professionele netwerk heeft heel goed gereageerd (wrs was dit op mijn 31ste anders geweest), ik word nog steeds benaderd en dat is erg fijn. Daarnaast weet ik dat de combi carrière met kinderen mogelijk is. Soms is het best zwaar. Maar inmiddels ben ik wat liever voor mezelf. En wat heel leuk is om te zien hoe de andere kinderen er naar uit kijken dat er twee bijkomen. En na de geboorte gaan we weer gewoon aan de slag. Het is allemaal te regelen. Voor mij was deze onverwachte zwangerschap ook weer een bevestiging dat ik in staat ben ermee te dealen en het beste ervan te maken. Binnenkort zal ik bevallen en ik kijk er enorm naar uit. Laat 2018 maar komen!

  • smartupnetwork

   smartupnetwork

   December 8, 2017 at 2:21 pm

   Dank voor je verhaal! Mooi om te merken dat je dus zo veerkrachtig bent he?! Heel veel geluk en gezondheid strakjes met jullie baby en alle nieuwe businessplannen voor 2018!

 5. Ivona

  January 4, 2018 at 8:40 pm

  Ook ik denk dat er geen ideaal moment bestaat. Op mijn 25ste kreeg ik mijn eerste kind (op dat moment al aantal jaar fulltime werkzaam bij de overheid). Na het einde van mijn zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof ben ik parttime gaan werken. En ruim 2 jaar later op mijn 27ste kreeg ik mijn tweede kind en ben ik niet meer teruggekeerd naar mijn oude baan…Tijdens dit zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof ben ik samen met mijn man een eigen onderneming gestart. Dus kinderen hoeven inderdaad ook geen carriere in de weg te staan of vice versa. Every thing is possible of you set your mind to it 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.