Ontslagen: en dan zit je ineens thuis… Wat nu?

By  |  0 Comments

Daar zit je dan ineens, thuis op de bank, zonder werk. Je bent ontslagen, je contract is niet verlengd of je bent je proeftijd niet doorgekomen. Misschien had je het zien aankomen, misschien kwam het totaal onverwachts.

Pfoe, wel lastig om zo eerlijk te zijn: ja, ik ben zonder baan te komen zitten. Misschien zullen mijn lotgenoten het wel herkennen, je schaamt je er ergens namelijk wel voor. Zelf ben ik ook niet het type om thuis op de bank te zitten. Het vooruitzicht van wekenlang niks doen lijkt heerlijk, maar op dag 2 zat ik al verveeld op de bank. Dat betekent dat er dus een actieplan moet komen!

1 | Regel alles met het UWV

Meteen de belangrijkste tip die ik kan geven! Zorg op de dag dat je hoort dat je ontslagen bent dat je meteen jouw WW-aanvraag doet. Hoe eerder het UWV op de hoogte is, hoe sneller jouw aanvraag in werking wordt gezet. En dat betekent dat je ook sneller jouw uitkering kunt ontvangen. Dit kun je allemaal digitaal bij het UWV aanvragen, vaak staan al jouw gegeven ook al ingevoerd en kun je het binnen een half uur geregeld hebben.

2 | Maak een killer CV

Tegenwoordig kun je niet meer aankomen met een wit blaadje met al jouw werkervaring opgesomd. Zodra een recruiter of HR-manager jouw CV ziet, moet deze eruit springen, zo vertelde Linda ook al eerder. Je laat namelijk meteen een stukje persoonlijkheid van jezelf zien. Ga er goed voor zitten of kijk in jouw netwerk of je een creatief iemand kunt vinden die jouw CV een boost kan geven.

3 | Schrijf een motivatie met een personal touch

Kijk naar het bedrijf, de eisen voor de functie en meng dit met jouw persoonlijkheid. Is het bedrijf formeel of informeel? Pas daar jouw schrijfstijl op aan. In wat voor branche zit het? Pas de opmaak van de brief hier op aan. Aan wie schrijf je jouw motivatie? Een HR-manager of een Marketing Manager zijn namelijk in andere eigenschappen geïnteresseerd. En vergeet niet om jouw persoonlijkheid in de motivatie te verwerken!

4 | Kom maar op met de vacatures!

Schrijf je in bij vacaturebanken, volg alle vacaturesites op social media of meld je aan bij een uitzendbureau gespecialiseerd in jouw branche. Je wilt namelijk geen vacature missen! Ook is het een idee om gewoon langs te gaan bij het bedrijf waar je een vacature ziet om jouw sollicitatie persoonlijk te overhandigen, ze zien meteen wie je bent!

5 | Zoek iets dat bij je past

Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk weer aan de slag, maar bedenk voor jezelf: wil ik echt bij dit bedrijf of in deze functie werken? Is dit mijn droombaan? Anders sta je na je proeftijd weer ontslagen op straat, omdat blijkt dat het niet bij je past. Dat zou zonde zijn.

Screen dus alle vacatures die binnen komen op iets wat jij echt wilt doen. Wees daarbij ook weer niet te kritisch, stel een doel aan hoeveel sollicitaties je minstens per week wilt versturen.

6 | Voor jezelf aan de slag

Je kunt natuurlijk ook overwegen om zelfstandig ondernemer te worden! Het UWV biedt ook mogelijkheden om je in dit traject te ondersteunen. Het is een uitgesproken kans om iets te doen waar jij goed in bent en te doen wat je leuk vind. Marieke schreef hier al een blog over, lees die zeker even door!

7 | Blijf bezig

De laatste tip die ik je kan meegeven is: blijf vooral niet stilzitten. Met thuis zitten piekeren waarom dit jou moest overkomen, kom je niet ver. Stel een nieuw doel voor jezelf: werk aan je sportiviteit, doe vrijwilligerswerk, volg een online cursus, bezoek careerevents (zoals Inspiring Influencer #4) en wie weet wat er allemaal op je pad komt!

Ben je ook wel eens ontslagen? Dan hoor ik graag ook jouw tips, samen komen we er wel!

INSPIRING INFLUENCER #4

Inspiring Influencer is back! ⚡️ Op 21 juni vertelt Kim Stolk van Hotterdan bij Breeman Mini in Rotterdam hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal klopt met hetgeen je wilt uitstralen en leer je welk MINI model het beste bij jouw persoonlijkheid past. Save the date, claim je ticket, get ready en wie weet rij jij aan het einde van de avond met een MINI terug naar huis! 💥

Datum: woensdag 21 juni 2017

Tijd: 19:00 – 22:30 uur.

Locatie: Breeman MINI, Autolettestraat 20 te Rotterdam. Parkeren is gratis.

Koop hier jouw kaartje: bit.ly/inspiring-influencer-4

Deel dit artikel

Na haar studie Leisure Management is Tessa eigenlijk in het schrijven gerold en is ze nu werkzaam als freelance content & social media creator. En dat het liefst onder het genot van een heerlijke cappuccino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =