3 tips | Van vaag idee naar droombaan

By  |  0 Comments

Heb je wel een idee wat je zou willen doen, maar geen idee hoe je dit idee concreet maakt? In deze blogpost geef ik je tips zodat je direct aan de slag kunt: op weg naar die droombaan!

She turned her can’ts in to cans and her dreams into plans

Jouw idee is een eerste element van jouw droombaan

Een vaag idee. “Wat heb je daar nou aan?”, zul je denken. Ontzettend veel! Jouw vage idee is de eerste stap naar jouw droombaan. Bedenk welke stappen je moet zetten om jouw vage idee om te zetten in een droombaan. Welke vragen kun je jezelf stellen? Hoe maak je je vage idee concreter?

Stel dat het je superleuk lijkt om evenementen te organiseren. Dat klinkt ontzettend vaag – want ja, evenementen organiseren, dat is zo breed dat je het in elke functie kunt doen. Aan de andere kant geeft het al wel richting.

Je kunt nadenken over hoe jouw ideale evenement eruit zou zien. Wie zouden er dan komen? Zijn dat er veel of is het een kleinschalig evenement? Is het een hele dag en wat zou het thema zijn? Maak jouw vage idee concreet. Het is eigenlijk een brainstorm met jezelf.

Deze ideeën maken je droombaan niet alleen concreet, maar kun je ook gebruiken wanneer je een vacature voorbij ziet komen die in dit straatje past, zelfs als het eigenlijk buiten jouw eigen vakgebied is. Hoe tof is het om te openen met: “mijn ideale event gaat over marketing, is gevuld toffe sprekers en workshops en is hét jaarlijks terugkerende evenement waar mensen naartoe gaan om te ontmoeten, te inspireren en te netwerken.”

Zie je huidige situatie als springplank

Wanneer je idee concreet begint te worden, zul je merken dat de energie door je lijf begint te stromen. Je bent op de goede weg! Het liefste zou je direct je baan opzeggen en ergens anders aan de slag gaan. Maar voordat je dat gaat doen is het een goed idee om te bedenken wat jouw huidige situatie je al kan bieden.

In plaats van dat je huidige situatie je een naar en belemmerend gevoel geeft waarin het lijkt alsof je vast zit en niet vooruit komt, kun je je richten op de mogelijkheden die deze situatie biedt. Hoe kun je je huidige situatie gebruiken om dichter bij je droombaan te komen?

Terug naar het voorbeeld: kijk of je in je huidige functie al een keer een evenement kunt organiseren. Dat kan voor de klanten van het bedrijf maar een supertof bedrijfsuitje telt natuurlijk net zo goed (lees hier de blog over het organiseren van bedrijfsuitjes) ! Op die manier kun je die positieve energie al heel snel omzetten in iets concreets én doe je tegelijk ervaring op.

Vraag jezelf eens af: wat heb ik nodig?

Hoe verder je komt in het proces, hoe beter je weet wat je wilt – en wat je niet wilt. En tijdens dat proces zul je ongetwijfeld tegen dingen aanlopen. Praktische zaken maar ook blokkades in jezelf. In het proces van het concretiseren van je droombaan wil ik je dan ook meegeven om af en toe een stapje terug te doen en jezelf af te vragen: wat heb ik nodig?

Misschien is dat antwoord meer tijd of meer geld, maar het antwoord kan ook zijn: meer zelfvertrouwen, kennis of skills om beter te plannen. Je hoeft immers niet alles alleen te doen.

Juist door met mensen te praten over je dromen begint het steeds meer te leven én kunnen zij je helpen om steeds verder te komen. Of het nu iemand is die al (deels) doet wat jij wilt gaan doen of dat je op zoek gaat naar een coach.

Wat heb jij gedaan om je droom concreet te maken?

Deel dit artikel

Avatar

Hoi! Ik ben Melle. Ik hou van ontbijten, verse muntthee, mensen en maandag! Jazeker, dat lees je goed. Want hoezo is maandag de stomste dag van de week? Het is wat je er zelf van maakt. Na een heel bijzonder jaar waarin ik leerde echt voor mezelf te kiezen, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik mijn eigen coachbedrijf Make Your Day begonnen. Daarmee wil ik jou helpen, inspireren en het inzicht geven om verder te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 18 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.