Juridische tips voor bloggende ondernemers

By  |  0 Comments

Bijna iedere ondernemer doet het tegenwoordig: bloggen! Het is dé manier om te laten zien wat je als persoon of als bedrijf in huis hebt. Zo vergroot je er niet alleen je zichtbaarheid mee, maar je wordt er ook benaderbaar door. En dat zorgt ervoor dat je sneller een band schept met (potentiële) klanten. Voordelen genoeg voor bloggende ondernemers zou je zeggen!

Toch zit er ook een nadeel aan bloggen: je werk is online voor iedereen toegankelijk en daardoor kunnen anderen jouw werk eenvoudig kopiëren. Zo kan de waarde van je tekst al snel verloren gaan, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je er net uren aan hebt zitten werken. Maar hoe kun je de teksten van je website beschermen? En wat doe je als iemand jouw teksten zonder toestemming gebruikt? Hieronder mijn tips voor bloggende ondernemers!

Tips om jouw werk te beschermen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je maatregelen neemt om je werk te beschermen. Daarmee wordt het in ieder geval al een stuk lastiger voor anderen om jouw werk te kopiëren. Het beschermen van je werk kun je onder andere doen door:

  1. Duidelijk je naam te vermelden bij je blog;
  2. Van je tekst een afbeelding te maken;
  3. De copyright notice © te gebruiken.

Blog je voor iemand anders? Maak dan goede afspraken over het gebruik van jouw teksten én leg dit vast in een overeenkomst. Zo kun je afspreken dat de ander jouw werk gratis mag gebruiken, maar ook dat de ander hier juist een vergoeding voor moet betalen. Daarnaast is het mogelijk om afspraken te maken over de manier waarop het werk gebruikt mag worden. Dit wordt ook wel een licentie genoemd.

Inbreuk voor bloggende ondernemers

Heb je bovenstaande tips voor bloggende ondernemers toegepast, maar kom je er toch achter dat iemand anders jouw werk (zonder toestemming) gebruikt? Dan is er sprake van een inbreuk op jouw auteursrecht. Het auteursrecht biedt de maker van een werk namelijk het exclusieve recht om een werk te publiceren en te verveelvoudigen. Dat wil dus zeggen dat je een werk van iemand anders niet zonder toestemming mag gebruiken. In dat geval kun je de volgende acties ondernemen:

  • Alsnog toestemming geven: ook achteraf kun je als maker nog toestemming geven. Zorg dan alsnog voor een licentie en maak daarbij goede afspraken, bijvoorbeeld over een vergoeding.
  • De inbreukmaker aanschrijven: je wilt geen toestemming geven en dus moet het werk van de website van de ander af. Dit kun je doen door een sommatiebrief te schrijven aan de inbreukmaker.
  • Schadevergoeding vorderen: immers is de kans groot dat je schade hebt geleden door de inbreuk. Voorwaarde is vaak trouwens wel dat je de inbreukmaker eerst hebt aangeschreven.

Oh ja, en mocht je je afvragen hoe het auteursrecht ontstaat? Dat gaat vanzelf! Je hoeft daar dus niet meer voor te doen dan het werk daadwerkelijk te maken (waarbij het natuurlijk overbodig is om te zeggen dat het dan wel je eigen werk moet zijn ;)).

Heb jij als bloggende ondernemer wel eens te maken gehad met een inbreuk op jouw auteursrecht? En zo ja, welke acties heb je hier toen tegen ondernomen?

Deel dit artikel

Avatar

Mijn naam is Annelien Schuldink en ik ben jurist. In 2016 heb ik, naast mijn baan, IVY LOISE opgericht: een platform speciaal voor vrouwen waar legal & business samenkomen. Mijn doel met IVY LOISE is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan op het gebied van carrière en ondernemerschap te delen. Zo kan ik een positieve bijdrage leveren aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de ambitieuze en ondernemende vrouwen om mij heen. Dit doe ik onder andere door het schrijven van informatieve blogs, het verrichten van juridische werkzaamheden en het adviseren van ondernemers door middel van diverse programma’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.