Lef: soms heeft het helemaal niets met durven te maken

By  |  0 Comments

Toen ik mijn baan op had gezegd om fulltime te gaan ondernemen, kreeg ik veel reacties van mensen die het dapper en stoer vonden dat ik dit ging doen. Maar volgens mij heeft het helemaal niets met lef te maken dat ik deze beslissing heb genomen. Waarmee dan wel?

Wat stoer

Na bijna tien jaar in de accountancy gewerkt te hebben, heb ik dit jaar mijn baan opgezegd om fulltime te gaan ondernemen. Zo’n beetje de eerste reactie die ik van mensen kreeg was dat ze het stoer vonden.

Ik zei tenslotte een goedbetaalde baan op met mooie carrière kansen voor een onzeker bestaan als ondernemer.

Daar heb je een flinke portie lef voor nodig om dit te doen.

Toch ben ik het daar niet helemaal mee eens. Lef heb je sowieso nodig, maar er komt volgens mij nog wel meer bij kijken voordat je zo’n beslissing neemt.

Wanneer het goed voelt

Voor mij persoonlijk voelde het opzeggen van mijn baan niet als een stoere stap. Het voelde juist heel erg logisch. Alsof er geen andere optie was om mijn baan opzeggen en fulltime te gaan ondernemen.

Over de risico’s die daaraan verbonden zijn had ik zeker goed nagedacht. Aan de andere kant kon ik deze relativeren.

Waarom? Omdat ik zeker wist en weet dat dit een goed idee is. Hoe hard iedereen ook twijfelde aan mijn business plan, ik wist zelf dat dit een topplan was.

Een logische stap

Daarom was het voor mij niet zozeer een stap waar je veel lef voor nodig hebt, maar meer een stap die logisch was en ik wel moest nemen.

Nu kan ik ook zeggen dat ik zo blij ben met deze beslissing. Ik heb een succesvolle business waar ik iedere dag met veel plezier aan werk. Bovendien voelt het helemaal niet als een dapper besluit.

En jij?

Ik spreek redelijk veel mensen die onderweg zijn naar hun droombaan, maar dit niet durven. Omdat je een goed betaalde en zekere baan gaat opgeven of omdat je onvoldoende overtuigd bent van je eigen kunnen.

Dit heeft zeker niet alleen te maken met mensen die graag ondernemer willen worden. Ook voor carrièretijgers die bang zijn om de volgende stap in hun loopbaan te zetten zijn nog wel eens bang om verder te gaan.

Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik alleen maar zeggen: wanneer het goed voelt en je er klaar voor bent, durf je vanzelf die stap te zetten. En dan is het helemaal niet meer eng.

Want op dat moment weet je zeker dat je er klaar voor bent en dat je gaat rocken in die nieuwe functie of met je eigen bedrijf.

Dus zoveel heeft het niet met durven te maken.


SmartUp Network Masterclass – ‘Geef je loopbaan vorm’

Zit je vast in je werk? Wil je iets anders, maar weet je niet zo goed wat? Word je helemaal gek van alle keuzes en mogelijkheden? Of vind je je baan te gek, maar weet je stiekem dat je nog veel meer kan?

Dan is onze Masterclass ‘Geef je loopbaan vorm’ wellicht iets voor jou! De Masterclass wordt gegeven door loopbaanexpert en loopbaancoach Lizzy van Hijkoop. Get your ticket now.

Deel dit artikel

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − five =