Loopbaantip: Doe eens werk dat je niet leuk vind

By  |  0 Comments

Doe eens werk dat je NIET leuk vind?! Wat een aparte tip hè?? Ja, dat lees je goed en dat is ook echt een hele waardevolle tip. Ik leg je uit waarom!

Werk wat je niet leuk vind

Ik merk dat ambitieuze jonge vrouwen snel in paniek raken als ze op hun 28ste nog steeds niet het gevoel hebben dat ze iets doen wat ze leuk vinden of het ‘is dit het nou’ gevoel hebben. Ik zeg hierop: DAT GEEFT NIET!

Mijn omslagpunt lag óók op deze leeftijd. Ook ík heb er jaren over gedaan om uit mijn oude beroep te stappen en succesvol te worden in hetgeen in wat ik nu doe. Het gaat alleen niet over 1 nacht ijs en het is hard werken. Raak vooral niet in paniek en bedenk je dat de weg ernaartoe minstens net zo leuk kan zijn als je doel bereiken.

Hoge verwachtingen bij ambitieuze Millennials

Meer dan ooit zijn ambitieuze jonge talenten (Millennial generatie) bezig met het perfecte plaatje. Social media werkt dit behoorlijk in de hand, want hoeveel accounts kom jij tegen waaraan gesleuteld is? Perfecte foto’s heeft met perfecte levens, strakke bodies en mooi eten. Heel veel toch? Precies!

Hetzelfde geldt voor JOBHOPPEN. Het is heel gezond om verschillende werkgevers te hebben gehad voordat je bij je droombaan/werkgever terecht komt. Een ‘life time employment’ kan je je al helemaal niet voorstellen! Niks mis mee. Maar, je kunt natuurlijk ook overdrijven. Ik zie dat met name de ambitieuze Millennials bij het minste geringste negatieve gevoel op de werkvloer de benen nemen en op zoek gaan naar ‘the next best job’.

Het is wat ik noem de quick fix en ik kan je vertellen dat dit je op termijn nog verder van je doel af brengt dan dichterbij.

Zelf ben ik ervaringsexpert op het gebied van ‘ergens werken op een plek dat niet bij mij paste’. Dat is nu 180 graden omgedraaid en voor mijn gevoel heb ik mijn droombaan gevonden. Het kwam niet in 1 keer en heb ik zelfs jaren over gedaan. Toch was mijn niet-perfecte werk(gever) een van de beste dingen die ik heb ervaren in mijn loopbaan en succes heeft gebracht.

Waarom door de zure appel bijten nuttig is

Dit zijn de redenen waarom je soms even langer bij je werkgever moet zitten waar je zit en de minder leuke tijd moet ‘omarmen’ totdat je het wel weet.

  1. Je leert enorm veel over jezelf in minder goede tijden en bent trots als je die weet te ‘overleven’. Je incasseringsvermogen wordt groter, je kunt daardoor beter voor jezelf beslissen waarom wel of waarom niet. Dat komt doordat je serieus met jezelf aan de slag gaat. Te snel afscheid nemen van je huidige werk(gever) is niet altijd de beste oplossing, maar is meer een quick fix zonder dat je het echte probleem aanpakt.
  2. Je leert tegenslagen en negatieve ervaringen om te zetten in positiviteit. Het maakt je krachtig en weerbaar.
  3. Feedback krijgen is heel waardevol, maar wordt vaak ook als moeilijk ervaren door de ontvanger. Doordat je dit in de eerste instantie als niet leuk ervaart, zorgt het er wel voor dat je naar een positieve oplossing zoekt om de volgende keer positieve feedback te krijgen.
  4. Werk wat je niet leuk vind geeft je sturing en richting over wat je wel wilt. Heel veel mensen weten niet wat ze wel precies willen, maar voelen feilloos aan wanneer ze niet iets willen. Je natuurlijke gedrag is om dan weg te rennen van iets wat niet goed wilt, maar weten niet wat de volgende stap is of belanden weer in dezelfde situatie. In dit geval is het beste om te blijven zitten waar je zit en heel goed de tijd te nemen voor jezelf WAAROM je je niet prettig voelt in je werk. Is het het werk zelf, zijn het je collega’s, of alleen je baas of inspireert je werkplek niet meer?
  5. ‘Rome is niet gebouwd in een dag’, is een hele bekende uitspraak. Dit houdt in dat je best de tijd mag nemen voor je loopbaan. Je hoeft namelijk niet al op je 25ste de perfecte baan te hebben, omdat je toevallig die studie gedaan hebt! Geef jezelf dus de tijd en geniet van je loopbaan die je dus letterlijk doorloopt en niet doorheen rent.
  6. Elke keer als je een ‘NEE’ ervaart in je werk, ben je een stapje dichter bij je ‘JA’ en weet je wat je wilt. Die ‘JA’ hoeft ook niet in een keer te komen, maar alle puzzelstukjes kunnen dan op een gegeven moment in elkaar vallen waardoor je in een keer weet wat je wilt doen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bij werk wat je niet leuk vind blijft hangen waar je je doodongelukkig voelt, dan moet je inderdaad snel wegwezen! Geef jezelf de tijd om goed te onderzoeken wat het precies is waarnaar je wel op zoek bent. Succes en voor meer concrete tips en een stappenplan, beveel ik je onze Masterclass aan op 29 november.


SmartUp Network Masterclass – ‘Geef je loopbaan vorm’

Zit je vast in je werk? Wil je iets anders, maar weet je niet zo goed wat? Word je helemaal gek van alle keuzes en mogelijkheden? Of vind je je baan te gek, maar weet je stiekem dat je nog veel meer kan?

Dan is onze Masterclass ‘Geef je loopbaan vorm’ wellicht iets voor jou! De Masterclass wordt gegeven door loopbaanexpert en loopbaancoach Lizzy van Hijkoop. Get your ticket now.

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 6 =