Lummeltijd op de werkvloer

By  |  0 Comments

Lummeltijd. Is dat een woord? Bij deze is dat het wel. Lummeltijd op de werkvloer is tijd die je niet per direct productief inzet.

De tijd om even op adem te komen, creativiteit laat stromen of gewoon het één en ander laat bezinken. Ik vertel je graag meer over lummeltijd op de werkvloer.

Efficiënt werken vs Lummeltijd

Vandaag de dag willen of moeten we efficiënt te werk gaan. Processen richten we anders in. Er wordt aanspraak gemaakt op ons creatieve denkvermogen.

Flexibiliteit staat hoog in het vaandel. Leantrajecten, agile werken en scrumprojecten vliegen ons rond de oren. En dan toch lummelen? Dat lijkt haaks op elkaar te staan. Ik leg je graag uit waarom jij lummeltijd zou moeten inplannen.

Lummeltijd, hoe pak ik dat aan?

Persoonlijk houd ik enorm van lummeltijd. En ik plan het regelmatig in. Dat betekent voor mij, dat ik niet elke avond de deur uit ben. Of dat ik de tv eventjes uitzet en een boek lees. Of dat ik een rondje ga wandelen.

Of gewoon professioneel uit het raam staar. Of bewust wat tijd blok om weer op adem te komen. Of even tien minuten mijn ogen dicht om te voelen hoe het met me gaat. Gewoon even tijd om stil te staan bij het hier en nu.

En lummelen klinkt misschien als verloren tijd. Tijd dat je niet nuttig bent. Tijd die je beter aan iets anders had kunnen besteden. Maar aan wat dan?

Scrollen op je Insta account? Binge watching op Netflix? Of kletsen met je collega? Wel leuke activiteit, maar je brein komt er niet echt van tot rust. Dus tijd voor jezelf en tijd om te lummelen is geen verloren tijd.

Waarom is lummeltijd belangrijk?

Naast dat ik het zelf belangrijk vind schrijft het magazine flow er deze maand ook een artikel over. Zij hebben het over live mindfully & onthaasten. En dat is precies de spijker op zijn kop.

Door te onthaasten en op het moment zelf te haal je het beste uit jezelf. Hierbij het Flowrijtje met 8 redenen om te niksen:

  1. Er ontstaat ruimte om na te denken
  2. Je tankt bij
  3. Je voelt je vrij
  4. Je zintuigen staan open
  5. Je houdt het simpeler
  6. Je (her)ontdekt een hobby
  7. Je wordt er creatiever van
  8. Je volgt meer je eigen ritme

Uiteindelijk zorgt dit er natuurlijk voor dat jij lekkerder in je vel zit, creatievere ideeën bedenkt en dus beter werk aflevert. Lummeltijd op de werkvloer lijkt wellicht niet efficiënt, maar het resultaat liegt er niet om!

Slow down

We mogen het dus best eens wat rustiger aan doen. En als we naar de kijkcijferkanonnen kijken, kan je concluderen dat wij daar behoefte aan hebben. ‘Boer zoekt vrouw’, ‘We zijn er bijna!’, ‘Bed & Breakfast’ en ‘Heel Holland bakt’ worden door een miljoenenpubliek bekeken. Waarom?

Gewoon omdat we dan even achterover kunnen leunen en kunnen lachen om alledaagse bezigheden, gedachtekronkels en onbenulligheden. Lekker even lummelend kijken hoe anderen het doen.

Lummelen zorgt voor meer plezier

Het zorgt voor meer plezier. In je werk, maar zeker in je leven. Probeer in dit productieve tijdperk eens te lummelen en ervaar wat het je brengt. Al zou het je de helft van het Flowrijtje opbrengen. Dat zou toch heerlijk zijn? Wat zou jij nog willen toevoegen aan het rijtje? Of wanneer lummel jij op je best?


SmartUp Network Masterclass – ‘Geef je loopbaan vorm’

Zit je vast in je werk? Wil je iets anders, maar weet je niet zo goed wat? Word je helemaal gek van alle keuzes en mogelijkheden? Of vind je je baan te gek, maar weet je stiekem dat je nog veel meer kan?

Dan is onze Masterclass ‘Geef je loopbaan vorm’ wellicht iets voor jou! De Masterclass wordt gegeven door loopbaanexpert en loopbaancoach Lizzy van Hijkoop. Get your ticket now.

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + seventeen =