Zo maak van je van dromen concrete doelen

By  |  0 Comments

Iets doen wat je altijd al hebt gewild? Hoe pak je dat aan? Jouw bucketlijst blijft groeien. Streep je ook wel eens iets weg? Blijft het bij dromen of onderneem je ook actie? Kortom hoe maak je van dromen doelen?

Win-win

Als creatieve denker slaat mijn fantasie soms wat op hol. De ideeën en dromen die ik heb zijn niet allemaal even realistisch. Maar hé ik heb ze wel!

Het zorgt er bij mij voor dat weet ik waar ik naartoe werk. Wat mijn ideale situatie is. Het brengt mij focus en zorgt dat mijn creatieve brein actief blijft. Je mag hier gerust spreken van een win-win.

Van dromen naar doelen stellen

Waarom zou je van een droom een doel willen maken? Bij dromen gebruik je je fantasie, visualisatievermogen en momenten voor jezelf. Bij doelen stellen gaat het om verwoorden, plannen en specifiek worden.

Het ene speelt zich af in je hoofd, dromen. Het andere speelt zich af in de realiteit, doelen. Een ander verschil tussen een droom en een doel is de actie die je onderneemt.

Hoe dan?

Hoe maak je van dat ideaal beeld dan daadwerkelijk een doel? Onderneem deze vier acties en jouw droomdoel komt steeds dichterbij. Het zorgt ervoor dat jouw droom werkelijkheid wordt!

#1 Maak het concreet

Een droom speelt zich af in jouw hoofd. Maak het concreet en jouw droom verandert meer en meer in een doel. Hoe je dat doet? Schrijf jouw droom uit, maak een collage, vertel het tegen vrienden.

Zorg dat het uit jouw hoofd komt en in de realiteit. Beantwoord vragen als: waarom geloof je hierin?  Wat wil je ermee bereiken? Wie heb je daarvoor nodig? Wat heb je daarvoor nodig? Stel dat alles lukt, hoe voel jij je dan?

Jouw droom krijgt handen en voeten en wordt concreet.

#2 Zet piketpalen

Goed dat je weet wat jouw stip aan de horizon is. Jij weet waar je al die uren werk voor verzet. Aan de andere kant kan het ook wel eens groots aanvoelen. Poehee, ik moet echt enorm veel acties ondernemen wil ik daar komen. Lukt mij dat wel? Dat kan ik toch nooit betalen of sparen! Dat is te hoog gegrepen.

Je zult merken dat er allerlei verhalen zich afspelen in je hoofd of in je omgeving. Maak dat grootse gevoel eens klein. Wat zou je morgen al kunnen doen, om een stap dichter bij jouw doel te komen? Als je er twee jaar voor uittrekt, dan heb je 24 maanden.

Wat zou je elke maand kunnen doen? Door piketpaaltjes te zetten, zorg je voor haalbare stappen. Een grote trap betreed je ook door elke tree te nemen, toch?

#3 Wees niet terughoudend

Wanneer jij voor je droom gaat, wil je niet terughoudend zijn. Je gaat er helemaal voor! Heb je hulp nodig van mensen? Vraag het ze dan. Heb je nog niet genoeg kennis? Zoek het op.

Moet je daarvoor uit je comfortzone. Zet een eerste stap er buiten. Kortom wees niet terughoudend, maar zet daadwerkelijk stappen. Wees de eigenaar van het doel.

Gezocht: inspiratie

Ik ben altijd op zoek naar inspiratie. Hoe ik dat krijg? Meestal door in gesprek te zijn met mensen of te luisteren naar succesverhalen.

Zo werd ik geïnspireerd tijdens de TEDx Rotterdam, mede georganiseerd door SmartUp Network. Zij hadden gezorgd voor interessante sprekers en Shayveca Kreuger was er daar één van. Zij vertelde ons dat als het moment daar is je klaar moet zijn. Zorg voor een goede voorbereiding. Simpel verhaal, maar niet makkelijk.

Hoe je dat zou kunnen aanpakken? Ik doe het zo! Ik geloof in jouw creativiteit. Mijn droom is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en hen stappen te laten zetten.

TEDx zou daar een mooi podium voor kunnen zijn. Dit is een doel. Mijn piketpalen zijn: goed Engels leren spreken, mijn verhaal klaar hebben, goede connecties hebben, de moed om er te gaan staan en natuurlijk mijn droom kenbaar maken. Mijn eerste stap? Dit blog schrijven.

Heb jij mooie dromen die je graag verwezenlijkt ziet? Of ben je al bezig met het handen en voeten geven van een droom? Wees dan een inspiratiebron voor andere meiden en vertel je verhaal hieronder.

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =