Er is meer dan alleen een goed salaris?

By  |  0 Comments

Waarom focussen we ons zo enorm op een bruto salaris? Wat zegt nu eigenlijk een brutosalaris en waar zouden we eigenlijk nog meer op moeten letten? Lees je weer mee?

Verschil in bruto salaris

Wist je dat je bij de ene werkgever onderaan de streep meer of minder overhoudt van een brutosalaris dan bij een andere werkgever? Hier zit serieus verschil in! Say What!? Jazeker. Dit komt door verschillende aspecten. Vaak gaat het om een paar tientjes, maar het zou toch wel heel rot zijn als dit een paar tientjes minder zouden zijn dan verwacht.

Het zou helemaal rot zijn, dat wanneer je bruto iets meer salaris gaat verdienen bij een andere werkgever, onderaan de streep niets gebeurd. Oftewel dat je gewoon onderaan de streep hetzelfde blijft verdienen.

Hoe zit dit?

De pensioenpremie kan grote invloed hebben op wat er onderaan de streep gebeurt. Heeft de werkgever bijvoorbeeld een premievrij pensioen voor de werknemers? Betaalt de werkgever überhaupt een gedeelte mee? Of komt de volledige premie voor rekening van een werknemer? Kijk maar eens terug op de loonstroken bij verschillende werkgevers? De premies kunnen mogelijk zeer uiteenlopen.

Ook is bijvoorbeeld de WGA premie of bijtelling van je auto van grote invloed. Vraag daarom altijd om een pro forma berekening? Een wat? Ja een proefloonstrook. Bedrijven kunnen deze heel makkelijk voor je maken.

Kijk altijd verder dan alleen loon

Daarom is het belangrijk om altijd naar het hele pakket te kijken bij een werkgever. Wat staat er in het contract? Wat staat er in een personeelshandboek?

Zorg dat je je niet laat verrassen voor vervelende, mogelijk financieel nadelige, situaties. Bepaalde flexibiliteit van werktijden, pauze tijden, thuiswerken, reistijd, onkostenvergoeding, reiskosten en overige vergoedingen en arbeidsvoorwaarden zijn ook iets waard.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk een werkgever waar je met trots en plezier werkt! Deze nog niet gevonden? Ga dan snel op zoek, want iedereen hoort met plezier naar werk te gaan. Wil je meer tips hoe je een goed salaris kunt onderhandelen?  Lees dan mijn artikel ”tips: hoe onderhandel ik een goed salaris?”.

Nu ben ik even nieuwsgierig: Wisten jullie dat er verschil kan zitten in een bruto salaris? Wat vinden jullie het moeilijkste in een onderhandeling?

Deel dit artikel

Ik ben Linda (1988) HR expert gespecialiseerd in arbeidsrecht. Ik help graag werkgevers en werknemers op breed HR vlak. In de praktijk zie ik ontzettend vaak dat men pas te laat beseft waarom zij basiskennis van HR hadden moeten hebben. Zonde! Ik heb daarom een missie en dat is zorgen dat iedereen deze basiskennis krijgt. Dit doe ik via mijn HR blog lindasresources.nl. Hier deel ik alles over HR, beantwoord ik vragen van mijn lezers en ik deel mijn persoonlijke verhalen/tips en tricks. Knowledge is power and helps you grow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =