Jouw netwerk vergroten: 5 tips

By  |  0 Comments

Netwerken is een naar woord. Het klinkt pretentieus en als een hobby voor mensen die graag interessant willen doen, maar het niet zijn. Dat is de associatie die ik met het woord in traditionele zin heb. Mensen die een praatje met je maken, maar ondertussen de ruimte scannen om te kijken of er een interessanter exemplaar rondloopt en kunnen zo hun netwerk vergroten.

Tenzij ze doorhebben dat je wellicht wat voor hen kunt betekenen, dan is het een en al oor. Excuses voor deze spraakwaterval vol met negativiteit haha. Desalniettemin is het opbouwen van een goed netwerk, enorm waardevol. Wanneer je je begeeft in een kring met ‘gelijkgestemden’ kan het echt super inspirerend zijn.

Hoe kun je jouw netwerk vergroten?

Na een avondje ‘netwerken’ voel ik me vaak weer helemaal opgeladen. Ik klets dan met meiden over ondernemen, marketing, toekomstplannen en ideeën. Vaak zijn ze bezig met projecten die mij enorm inspireren. Anderzijds kun je ook met elkaar praten over problemen en struggles die we allemaal tegenkomen. Heerlijk om te ervaren dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt. Ook zul je je verbazen hoeveel je aan elkaar kunt hebben en hoeveel meiden er bereid zijn om je te helpen. Maar hoe kom je nou in contact met leuke, ambitieuze en ondernemende vrouwen?

1 | Bezoek (netwerk) events

Van te voren denk je misschien.. “Hmm zo’n netwerk event, is dat nou wel wat voor mij?” Nou komt het misschien wat minder geloofwaardig over vanuit een rasechte SmartUp blogger, maar de events van SmartUp zijn echt top! Hier draait het niet alleen maar om het netwerken, maar er zit ook altijd een kennisgedeelte aan vast. Bij de verschillende Inspiring Influencer events en workshops heb ik al zóveel leuke vrouwen ontmoet die ik anders nooit had leren kennen. Van meiden in loondienst met een gave baan, tot bloggers en andere onderneemsters. Uiteraard zijn er natuurlijk ook heel veel andere leuke netwerk events te bezoeken.

2 | Wees actief op LinkedIn

Bijna elke dag loop ik even mijn LinkedIn even door. Oké, het zit nog niet zo dwangmatig in mijn routine zoals Instagram, maar toch probeer ik met regelmaat even de updates uit mijn netwerk te bekijken. Wanneer iemand een nieuwe baan heeft, feliciteer ik hem of haar. Indien een persoon uit mijn netwerk een gaaf artikel heeft geschreven, geef ik graag een complimentje. Op deze manier connect je écht met je netwerk en bouw je een relatie op.

3 | Ga bloggen voor een website naar jouw interesse

Sinds ik dus voor SmartUp blog heb ik veel meiden leren kennen. Het is goed voor jezelf en je persoonlijke branding om te laten zien waar jij je professioneel gezien allemaal mee bezighoudt. Op deze manier kom je vaak toch in contact met mensen in hetzelfde vakgebied of met dezelfde interesses als jij. Denk bijvoorbeeld aan schrijven voor een reis- of foodblog.

4 | Sluit je aan bij Facebook groepen

Er zijn ontzettend veel communities op Facebook. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een groep voor. Zelf ben ik aangesloten bij een aantal groepen die bij mijn persoonlijke en professionele interesses passen. Hoewel ik zelf niet actief post in deze groepen, lees ik wel veel van wat anderen plaatsen. En ook dat kan super inspirerend en interessant zijn! Voorbeelden van groepen die ik volg zijn:

5 | Onderhoud goed contact met ex-collega’s

Ja, het is een illusie om te denken dat je elke maand nog afspreekt met ex-collega’s. Maar het is wel een supergoed idee om dit bijvoorbeeld 1 keer in de 3 maanden te doen. Heerlijk even bijkletsen en zien waar iedereen mee bezig is. Als het goed is, zit of zat je toch allemaal in dezelfde branche/vakgebied. Wellicht loop je bij verschillende bedrijven wel tegen dezelfde problemen aan of hebben jullie overeenkomstige projecten. Altijd goed om een warme band te onderhouden!

Nou ben ik heel benieuwd…Wat vinden jullie van netwerken en hoe pakken jullie dit het liefst aan? Laten we allemaal ons netwerk vergroten! 

Deel dit artikel

Joelle Berretty

Mijn naam is Joëlle Berretty en ik ben 27 jaar oud. Woonachtig in Rotterdam en werkzaam als E-Commerce Succes Manager bij ISM eCompany. Verder vind ik veel en lekker eten enorm leuk, net zoals drankjes doen in de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.