Ondernemen is topsport

By  |  0 Comments

Voor mij is sport niet weg te denken uit mijn leven. Ik deed vroeger fanatiek aan turnen, tenniste in de jeugdcompetitie en heb zelfs een blauwe maandag op paardrijden gezeten (was niks voor mij, want ben geen paardenmeisje) en als er een wedstrijd was, deed ik eraan mee… Om te winnen natuurlijk. 😉

I’m in for the win

Helaas heb ik nooit het talent gehad om professioneel sporter te worden, maar het heeft me altijd geboeid hoe de toppers aan de top komen en blijven, waarom ze uitvallen en hoe ze winnen. In mijn vrije tijd ben ik fanatiek sporter en heb pas geleden mijn eerste triathlon (zwemmen, fietsen, hardlopen) gefinisht, ik leef me uit tijdens crossfit trainingen en ben erg bedreven als supporter langs de kant bij een voetbal-of atletiekwedstrijd.

Winnaar van je eigen “league”

Toen ik als consultant werkte voor EY heb ik een aantal keren live naar het verhaal van topsporters mogen luisteren zoals Richard Krajicek (tennis), Arnold Vanderlyde (boksen),  Esther Vergeer (rolstoeltennissen). Uit de inspirerende verhalen over plannen, trainen, focus, teamwork en doelen stellen, kan je een directe parallel trekken naar het bedrijfsleven en hoe je jouw werk uitvoert en bedrijf neerzet. Prachtig om te horen van deze kampioenen, want uiteindelijk wil je zelf ook die winnaar zijn in jouw vak!

Nu ik een aantal jaren zelf aan het ondernemen ben, komen de woorden van deze sporters regelmatig terug in mijn hoofd. Dat de lifestyle en denkwijze van een ondernemer in grote lijnen hetzelfde is als een topsporter, merkte ik vooral toen ik aan het trainen was voor die triathlon.

Inspirerend & ondernemend: ex-topsporter Madelon Baans

In mijn trainingsperiode leerde ik Madelon Baans kennen (zie ook de headerfoto). Ik volgde bij haar de zwemtrainingen, omdat zij topsporter is geweest en in haar carrière als zwemster 49 (!) Nederlandse titels binnen haalde en 3 keer met de Olympische Spelen heeft meegedaan. Nu wist ik heus wel dat ik zo’n prestatie niet ging neerzetten bij de triathlon, maar ‘learning from the best’ is altijd wel mijn tactiek als het gaat om verbeteren en presteren.

Niet alleen leerde ik hoe ik beter moest zwemmen, maar heb ook Madelon zelf leren kennen. De manier waarop zij de zwemmers motiveerde en waarna iemand het beste uit zichzelf haalt, is een treffende vergelijking hoe je als topmanager/ondernemer je team (en jezelf) aanstuurt. Ook toen ze mij vertelde over haar carrière als topsporter en hoe ze daarna als zelfstandig ondernemer aan de slag ging, hing ik spreekwoordelijk aan haar lippen.

Ik sluit af met een quote van een sportmerk (waar ik overigens een ernstige shopverslaving van heb, maar dat terzijde) met de beste pay off EVER: Just do it!

Deel dit artikel

Deniece von Harras

Deniece is founder van SmartUp Network, NL Zakenvrouwen en heeft een carrière achter de rug in het corporate bedrijfsleven. In haar vrije tijd reist, sport deze girlboss graag. Ook een drankje en een dansje slaat Deniece niet af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − ten =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.