Wat als je als ondernemer ontdekt dat je moeder wordt?

By  |  0 Comments

Toen ik wist dat ik zwanger was, voelde ik me meteen moeder. Vanaf toen zou ik alles goed doen. Gezond eten, genoeg rust en vooral van elk moment genieten. Maar is me dat gelukt? En wat houdt een zwangerschap in voor mij als ondernemer? Hieronder een terugblik en ik geef jou als ondernemer wat handige tips.

Een goede meid is op de toekomst voorbereid.

Dat is wat mijn oma altijd zei. Nu moet ik toegeven, dat klopt als een bus. Ik heb erg veel aan mijn voorbereidingen gehad. En het resultaat daarvan is, dat ik veel heb kunnen genieten. In dit blog ga ik het niet hebben over: vluchtkoffer klaarzetten, wiegje kopen en alle kleding wassen. Nee, ik heb het over de voorbereidingen voor jou als ondernemer én aankomende moeder.

1 | Ik ben zwanger en zelfstandige, oftewel een ZEZ-uitkering

Het UWV geeft zwangere dames een uitkering, zodat zij ook met een gerust hart met verlof kunnen gaan. Alle ins & outs vind je op de website van het UWV. Regel de ZEZ uitkering wel op tijd, het zou vervelend zijn als je het misloopt.

2 | Zorg voor een buffer, dat geeft rust

Eerlijk gezegd dacht ik best luchtig over moeder worden. 16 weken verlof, wat doe je dan in hemelsnaam? Neem van mij aan, je hebt je handen vol! Zorg dus voor een goede buffer, zodat je ook echt van het verlof kunt genieten. Denk hierbij aan mensen die je kunt inschakelen om jouw werk (deels) over te nemen. Een extra buffertje in tijd.

Ik vond het bijvoorbeeld heerlijk om er nog een maandje extra aan te plakken en dat kon. En natuurlijk een financiele buffer, zodat je wel alle rekeningen kunt betalen en wie weet moet jij jouw business ook weer opstarten net als ik. Dan geeft die buffer rust.

3 | Gun jezelf de tijd, dit overkomt je maar 1 keer

Een cliché, maar deze fase maak je maar één keer mee. Je wordt voor het eerst mama en dat gebeurt dus geen tweede keer. Gun jezelf, jullie kind en jullie als gezin tijd om aan deze nieuwe situatie te wennen. En ga niet als een razende weer aan het werk. Zo onmisbaar ben je niet.

4 | Zorg voor opvang die bij je past

De eerste keer je kind wegbrengen is best een beetje vreemd. Je moet uit je cocon komen en echt loslaten. En dat heeft, in mijn geval, helemaal niets te maken met degene die oppast. Mijn tip: zorg voor opvang waar jij je prettig bij voelt. Is dat bij familie, de crèche om de hoek, de crèche bij jouw kantoor in de buurt, een vriendin die net is bevallen of kom je erachter dat fulltime moeder jou ook goed past en jij jouw business grotendeels in de avond runt? Voor iedereen is dit anders.

5 | Take it easy take a siësta

Ik merkte dat een baby een ander tempo heeft dan volwassenen. Niet gek natuurlijk, tegelijkertijd vroeg het van mij veel geduld. Ik ben gewend om hup, hup, hup in actie te komen, maar als onze dochter aan het drinken is gaat dat niet gehaast. Ze neemt haar tijd. Ik heb geleerd dat het heerlijk is om dat moment gewoon te pakken. Rustig te zitten. En wat gebeurde er toen?

Ik kreeg ineens allemaal ideeën. Ook voor mijn bedrijf. Dus door even fysiek niets te doen, gebeurde er in mijn bol van alles. Gebruik de tijd. Anders vult zich die automatisch met: e-mails beantwoorden, de was aanzetten en tv kijken. Doe dat even niet en wie weet krijg jij ook mooie plannen.

Dit is mijn verhaal en hoe ik het ervaren heb. Ben jij voor het eerst moeder geworden en heb jij nog tips? Of word je moeder en heb je vragen? Vul me gerust aan!

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.