Ontwikkel deze financiële gewoontes in het nieuwe jaar

By  |  0 Comments

Het is bijna 2018 en dus tijd voor goede voornemens. Ik zet 5 financiële gewoontes op een rijtje die er voor gaan zorgen dat je 2018 financieel goed begint!

Het aanleren van een nieuwe gewoonte duurt 21 dagen. Dit houdt in dat wanneer je op 1 januari start, je jezelf deze financiële gewoontes op 21 januari al eigen hebt gemaakt.

En met deze nieuwe gewoontes krijg je meer inzicht in je financiën, heb je minder geldstress en kun je beter gaan opbouwen. Lees mee met mijn vijf financiële gewoontes voor 2018 waar ook jij mee aan de slag kunt!

1 | Bekijk iedere dag je saldo

Voor veel mensen waarschijnlijk een bekend ritueel als je net je ogen open hebt: je pakt je telefoon erbij en scrolt door alle nieuwe berichten op Facebook en Instagram. Maar bekijk dan ook meteen je banksaldo!

Ik kijk iedere ochtend wat mijn saldo is, maar ook of ik bijzondere bij- of afschrijvingen zie. Is er iets afgeschreven wat ik niet begrijp of is er iets dubbel afgeschreven? Dan onderneem ik meteen actie. Op deze manier zit ik er bovenop en kan ik sneller reageren wanneer dat nodig is.

2. | Geef jezelf 15 minuten

De impuls aankoop. Voor velen zorgt dit voor een gat in je financiële middelen. En ben je achteraf blij met deze aankoop? Waarschijnlijk niet.

Geef jezelf daarom 15 minuten voordat je de aankoop daadwerkelijk doet. Zie je een mooie sale aanbieding? Neem het dan mee de winkel in, loop er 15 minuten mee en bedenk dan nog eens goed of je het wel echt zo leuk vindt. Of dat je het misschien leuker vond omdat er een kortingslabel aan hangt.

3 | Geef niet meer uit dan er binnenkomt

Dit lijkt een open deur en dat is het ook. Maar hoe komt het dan dat er zoveel mensen met schulden zijn?

Geef niet meer uit dan er binnenkomt. Als je een maandelijks budget hebt, weet je hoeveel je kunt uitgeven en houd je hier dan ook aan. Zo voorkom je overspending die weer kunnen resulteren in schulden.

4 | Begin met aflossen van je schulden

Schulden zijn ontzettend duur. Van de maandelijkse rente en aflossingen kun je zoveel leukere dingen doen. Dus zorg ervoor dat je snel van die schulden af bent.

Mijn methode hiervoor is om te beginnen met het aflossen van schulden waar je de meeste rente in euro’s (dus niet in percentage) op betaalt. Op deze manier houd je relatief meer geld over wanneer je deze schuld hebt afgelost.

5. | Betaal eerst jezelf uit

Ben je aan het sparen voor je nieuwe woning of die gave vakantie? Zorg dan dat je, zodra je je salaris binnenkrijgt, eerst jezelf het vooraf bepaalde bedrag uitbetaalt.

Op deze manier voorkom je dat je ziet dat er veel geld op je bankrekening staat dat je vervolgens gaat uitgeven aan allerlei ongetwijfeld nuttige dingen, maar niet aan het sparen bent.

En nu?

Heb jij nog financiële gewoontes die je met ons wilt delen? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Deel dit artikel

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 5 =