Hoe stel je prioriteiten wanneer alles dringend is?!

By  |  0 Comments

Tegenwoordig heeft iedereen het ‘druk’. Alsof je soort van pas écht meedoet wanneer je stress hebt van je werk, 100 afspraken in het weekend plant en daarnaast ook nog een eigen bedrijf probeert te starten. Niet 1, maar 10 prioriteiten. Vergeet daarnaast niet dat je ook nog moet sporten en een nieuwe taal moet leren. Ja, ik doe daar net zo hard aan mee! Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben.

Naast het druk hebben, is het hebben van to-dolijst helemaal je van het. En een verkorte to-do van je totale to-dolijst. Het houdt niet meer op! Wanneer je ’s ochtends je lijst bekijkt wil je het liefst meteen weer naar bed. In deze staat van paniek lijkt alles even belangrijk. Maar wat zijn nou echt je prioriteiten?

Categoriseer prioriteiten

Een fijne manier om van mega stresskip weer terug naar mens te evolueren (bestaat er een werkwoord voor terug-evolueren?) is het gebruiken van de Eisenhower Decision Matrix. Dit klinkt als iets wat je leert tijdens een college op de Uni, maar niets is minder waar. Het is gewoon een simpel vierkantje opgedeeld in 4 vlakken, die je helpt je taken te categoriseren. Aanschouw de magie in het plaatje hieronder.

Naast bovenstaande matrix, kun je jezelf een aantal vragen stellen die je in een staat van openbaring zullen stellen.

1 | Wat moet er absoluut vandaag af zijn (dus wat zijn je belangrijkste prioriteiten)?

Ga op gestreste momenten niet je agenda voor de rest van de week of maand bekijken. Dat zal je niet helpen in je overzicht, maar je meestal juist meer overweldigd laten voelen. Neem een stapje terug en kijk gewoon echt naar vandaag. Wat moet als eerste opgeleverd worden?

2 | Welke van deze urgente taken zijn het meest belangrijk?

Met het beantwoorden van vraag 1 heb je in ieder geval je meest urgente taken op een rijtje. Maar welke hiervan zijn nou het meest belangrijk? “Maar, ze zijn allemaal belangrijk” hoor ik je al jammeren. “Daarom staan ze op mijn to-dolijst!”. Natuurlijk wil je dit allemaal wel ooit af hebben, maar nu moet je je echt goed indenken wat de consequenties zijn per taak indien je ze niet kunt afronden. Hou je een hele groep op? Krijg je op je kop van je baas? Of wordt je vriend vreselijk kwaad?

3 | Kan ik een van deze urgente taken delegeren?

Wanneer je de belangrijkste taken eruit heb gefilterd, zit je misschien nog steeds met wat andere urgente taken. Ze moeten snel worden afgerond, maar het is geen kwestie van leven of dood. Dit zijn vaak kleine en urgente taken, zoals iemand terugbellen, beantwoorden van een mail of je declaratie afronden. Voordat ze in je “Urgent maar niet belangrijk”-box terecht komen, is het goed je af te vragen of je ze kunt delegeren of automatiseren.

4 | Welke taken zijn belangrijk, maar niet persé urgent?

Oei, dit is een gevaarlijke. En ik heb er heel veel van. Dit zijn vaak grotere projecten, waarbij je steeds in kleine stapjes progressie maakt. De dingen die je echt leuk vindt om te doen, je passie, dingen waar je meer over na moet denken. Maar dus ook de taken die vaak maar vooruit blijven worden geschoven. Hier moet je echt voor plannen en jezelf eraan houden! Zet hiervoor mini milestones en wees streng voor je eigen deadlines.

5 | Kunnen sommige taken gewoon helemaal verwijderd worden?

Een natte droom voor velen van ons. Wanneer je taken hebt die niet urgent zijn én ook niet belangrijk zijn, is de kans groot dat je ze gewoon kunt verwijderen. Soms blijven we taken op onze to-dolijst zetten omdat het een gewoonte is. En daar hebben we gewoon geen tijd voor, doei!

Het is een uitdaging, maar deze methodiek ziet er best gezellig uit toch! Hebben jullie nog praktische tips hoe om te gaan met het stellen van prioriteiten? Let me know!

Deel dit artikel

Joelle Berretty

Mijn naam is Joëlle Berretty en ik ben 27 jaar oud. Woonachtig in Rotterdam en werkzaam als E-Commerce Succes Manager bij ISM eCompany. Verder vind ik veel en lekker eten enorm leuk, net zoals drankjes doen in de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =