Schiet eens op met dat quotum voor vrouwen!

By  |  3 Comments

Een quotum om ervoor te zorgen dat er voldoende vrouwen aan de top komen. Is dat een goed idee of niet, een quotum voor vrouwen?

Verplichting door een quotum

Jaarlijks brengt de Commissie Monitoring Talent naar de Top een rapport uit waarin de cijfers gepubliceerd zijn over vrouwen aan de top. Ondanks een kleine stijging van het aantal vrouwen aan de top is er door de cijfers heen een veel ernstigere zaak zichtbaar. De bedrijven die actief bezig zijn met diversiteit laten nog wel een stijging zien (ongeveer 5% van het bedrijfsleven), maar de overige bedrijven laten helemaal geen vooruitgang zien.

De Commissie Monitoring Talent naar de Top heeft inmiddels advies uitgebracht aan het Ministerie van OCW dat een dergelijke doelstelling verplicht moet worden gesteld, maar nog belangrijker: ook daadwerkelijk gehandhaafd gaat worden.

Excuustruus of rolmodel?

Als deze plannen doorgaan, zullen er dus uiteindelijk 30% van mensen in de top van het bedrijfsleven vrouwen zijn. Maar wat nu als jij die vrouw bent die naar voren wordt geschoven om dat quotum voor vrouwen te halen. Ben je dan de excuustruus of een rolmodel?

Ga niet lopen mutsen

Ik mocht onlangs aanwezig zijn bij een event over diversiteit waar Caroline Princen, voormalig lid van Raad van Bestuur van ABN Amro (als enige vrouw) en nu onder andere voorzitter van de Commissie Monitoring Talent naar de Top, sprak over haar eigen weg naar de top.

Over het quotum en kansen die vrouwen hierdoor krijgen, gaf ze heel duidelijk aan:

‘Wanneer je als vrouw de kans krijgt om op die toppositie te belanden, ga dan niet lopen mutsen’.

Mijn mening over een quotum voor vrouwen

En wat dat betreft ben ik het volledig met Caroline eens: vrouwen kunnen zich door dit quotum meer voelen als excuustruus, maar eigenlijk is dat onzin. Je bent natuurlijk niet voor niets helemaal tot die functie opgeklommen.

Je hebt zeker talenten en je bent goed in je werk, anders was je nooit zo ver gekomen. Dat je nu door middel van een quotum naar die top komt, kun je misschien zien als ‘geluk’, maar grijp die kans. Die kans om een rolmodel te zijn voor andere vrouwen die tegen hetzelfde aanlopen. En laat zien dat het wel kan, dat vrouwen aan die top horen.

Denk je dat mannen er ook maar één moment over zouden twijfelen wanneer ze een promotie aangeboden krijgen? Nee, dat dacht ik ook niet. Dus waarom zouden wij vrouwen dat wel doen? Nergens voor nodig!

Wat is jouw mening?

Hoe denk jij over een quotum voor vrouwen? Hoe sta jij tegenover een quotum dat vrouwen aan de top moet helpen? Zou jij jezelf meer als excuustruus of als rolmodel zien? Ik ben benieuwd!

Deel dit artikel

Ik ben Marjan (1985) en werk als financial. Mijn doel is om te laten zien dat financiën helemaal niet lastig of saai hoeven te zijn. Ik krijg er heel veel positieve energie van als ik zie dat mensen met behulp van mijn praktische tips aan de slag gaan met hun financiën. Dit doe ik voornamelijk via mijn blogs op thehappyfinancial.com. Daarnaast ben ik inmiddels negen jaar werkzaam als accountant waar ik ondernemers adviseer op financieel gebied.

3 Comments

 1. Janneke Vissers

  April 23, 2018 at 4:39 pm

  Leuk artikel! Ik denk dat een quotum ook echt nodig is om verandering door te voeren. Uit onderzoek blijkt tevens dat mensen (in dit geval de bestuurders die vaak bestaan uit blanke mannen) onbewust voornamelijk mensen aannemen die op hen lijken. Een quotum kan zulke onbewuste bias doorbreken en daadwerkelijk zorgen voor verandering.

  • Marjan Heemskerk

   April 23, 2018 at 6:04 pm

   Hi Janneke,

   Dank je wel voor je reactie. Ik geloof zeker dat een quotum helpt om die vooroordelen te doorbreken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf er ook wel schuldig aan hebt gemaakt tijdens bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken. Je hebt toch een beter beeld bij mensen die op jou lijken (vooral in doen en laten) en laat zo iemand toch eerder doorgaan. Een quotum zou hier zeker bij helpen.

   Groetjes, Marjan

 2. Edwin van den Oetelaar

  June 21, 2018 at 4:54 pm

  Ik denk dat een quotum niet de juiste manier is.
  Het moet helemaal geen verschil maken of je man of vrouw bent voor een functie, je moet de beste zijn in die functie. Voor sommige functies, die in de top van bedrijven zijn bepaalde mensen (zeldzame soort strebers, doordrammers en ijzervreters) nodig die zichzelf helemaal wegcijferen en geen privéleven meer hebben.

  De onuitgesproken aanname is dat “de meeste vrouwen” precies hetzelfde zijn als “de meeste mannen” op een paar externe kenmerken na.

  Dit is niet zo. De aanname is nergens op gebaseerd.

  Vrouwen hebben andere prioriteiten, zijn even intelligent en zijn in veel opzichten veel slimmer dan mannen.

  Ze beseffen over het algemeen beter dat er meer is dan werken, nog meer geld, aandelen en een “titel op je CV”.

  Want wat is nu werkelijk het nut van 60+ uur in de week werken (en in het weekend nog stukken doornemen) als je ook met je gezin thuis wil en kan zijn?

  Vrouwen houden beter de balans en daar wordt nooit over gesproken.

  Wat ook niet besproken wordt is dat mannen ook op hun 50ste als de de schaapjes op het droge hebben nog aan een gezin kunnen beginnen.

  Mannen ontlenen status aan hun carrière, en daar zijn bepaalde vrouwen gevoelig voor. Ik zie veel mannen van middelbare leeftijd waar een bepaald soort vrouw op af komt en een paar kinderen verwekt en dat is niet omdat ze zo knap en sportief of gezond zijn. 😉

  Voor vrouwen geldt dit niet op deze manier, die moeten rond de 25 jaar echt nadenken over hun toekomst en gezin. Kinderen zijn echt het allermooiste en belangrijkste wat je in de wereld kan achterlaten. Veel belangrijker dan alle geld, werk, titels en status waarvan je denkt dat die iets zou betekenen.

  Ik hoop met deze inzichten bij te dragen aan de nuancering van de discussie.

  Groet,
  Edwin van den Oetelaar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − twelve =