Samen ondernemen of alleen?

By  |  0 Comments

Joëlla en ik zijn alweer een aantal jaartjes samen aan het ondernemen. We hebben samen het platform How 2 Spend It opgericht. Als we terugblikken op ons ondernemersavontuur lijkt het wel een achtbaan: wat hebben we veel gedaan, geleerd en gelachen.

Ik zou het nooit zonder Joëlla hebben gekund of gewild. Samen ondernemen heeft zeker zijn voordelen en natuurlijk ook zijn uitdagingen.

Twijfel jij of je samen of alleen wilt ondernemen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

Vullen jullie elkaar aan?

Joëlla en ik zijn op veel vakken echt totaal verschillend. Dat maakt ons een goed team. Als we beiden dezelfde talenten hadden, waren we nooit geweest waar we nu zijn.

Jezelf en elkaar goed kennen en aan de hand daarvan de taken goed verdelen is belangrijk als je samen een bedrijf runt. Dat wil trouwens niet zeggen dat je hier één keer over praat en dat het daarna voor altijd geregeld is. Je bedrijf is altijd in ontwikkeling, net als jullie zelf.

Daarbij komen er steeds nieuwe opdrachten (als het goed is) en nieuwe situaties. Het is dus een kwestie van regelmatig weer even bij elkaar komen om te kijken of alles nog werkt voor beiden en of er bijgestuurd moet worden.

Vertrouw je elkaar?

Vertrouwen is een belangrijk punt binnen relaties. Zo ook in deze. Je bent samen een bedrijf aan het runnen. En in deze context bedoel ik vertrouwen in de brede zin van het woord.

Denk aan het vertrouwen dat de andere geen gekke uitgaven doet met jullie zakelijke rekening. Vertrouwen dat je partner evenveel inzet levert als jij.

Vertrouwen dat de ander de taken die hij/zij doet op een goede manier uitvoert. Als je dat niet hebt, zal dit vroeg of laat zeker voor frictie zorgen.

Kun je geven en nemen?

Samen ondernemen is intens. We zeggen weleens gekscherend dat het soms voelt als een huwelijk. Als je samen onderneemt moet je af en toe water bij de wijn doen.

Soms zullen er beslissingen genomen worden of dingen gebeuren die niet 100% naar jouw smaak zijn. Een andere keer blijf jij bij je standpunt en buigt de ander mee. Het is geven en nemen. Ons uitgangspunt is dat we ons beiden goed moeten voelen over een beslissing.

Als één van ons het ergens totaal niet mee eens is, dan gaat het niet door

Durf je zakelijk naar elkaar te zijn?

Joëlla en ik hebben elkaar op een zakelijk event ontmoet. Daarna zijn we uit eten gegaan en besloten toen samen een bedrijf te beginnen (echt!). Hoewel er uiteraard ook een vriendschap is, denk ik dat het ons heeft geholpen dat we in de eerste instantie niet vanuit een vriendschap een bedrijf zijn gestart.

Wij durven zakelijk naar elkaar te zijn, het gaat allereerst om How 2 Spend It. Om me heen zie ik soms vriendschappen stuklopen, doordat samen ondernemen toch niet zo leuk was als gedacht. Vriendschap en zaken kunnen scheiden, dat moet je kunnen.

Het allerleukste aan samen ondernemen vind ik dat je alles samen beleeft. De leuke dingen, de dingen die minder goed gaan: alles. Toch lijkt alleen ondernemen me ook interessant.

Momenteel ben ik bezig met opzetten van een nieuwe onderneming, naast How 2 Spend It. Het heet MeetCute en het is weer iets heel anders. Dit keer ga ik het zonder partner doen. Een beetje spannend is het wel. Voor mij wordt het dus een combi van samen ondernemen (met How 2 Spend It) én alleen (met MeetCute): het beste van twee werelden!

Als samen ondernemen jouw voorkeur heeft, kan ik je één goede tip geven: go find your Joëlla! 🙂

Deel dit artikel

Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden zijn de oprichters van How 2 Spend It. Voor SmartUp Network schrijven zij afwisselend over ervaringen uit hun onderneming How 2 Spend It. Beide dames zijn van mening dat financiële onderwerpen echt niet zo saai en ingewikkeld hoeven zijn, en dat het juist heel fijn is wanneer je je geldzaken op orde hebt. Daarom hebben zij dit platform opgericht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + six =