Spelen met het idee om zelfstandig ondernemer te worden

By  |  1 Comment

De eerste stap van loondienst naar zelfstandig ondernemer. Denk jij er ook weleens over na hoe het zou zijn om eigen baas te zijn? Je bent niet de enige! Een tijdje geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en voor jou zet ik een paar herkenbare gedachten op een rijtje.

Elke maand op dezelfde datum je loon gestort krijgen. Je werktijden en vakantiedagen liggen ruim van te voren vast. Meestal werk je samen met collega’s en krijg je taken toebedeeld. En bij ziekte krijg je gewoon doorbetaald. Klinkt dat bekend in de oren? Hoe zou je het omschrijven? Juist; als werken in loondienst. Oftewel werken voor een baas. Hoe zou het zijn om eigen baas te zijn? Om al deze ‘zekerheden’ over boord te gooien en ondernemer te worden? Om echt die eerste stap te zetten naar zelfstandig ondernemer worden? Wat zijn die eerste stappen eigenlijk? Doe hier wat inspiratie op!

Twee keer creëren

Je werkt in loondienst en het begint te kriebelen. Je wilt wat anders. Je wilt graag zelf bepalen wat je vandaag gaat doen. Je wilt op avontuur. Je wilt je eigen koers bepalen. Dan is zelfstandig ondernemen zeker iets wat je kan overwegen. Maar hoe pak je zoiets aan?

Goed om te weten: alles wat in de wereld is ontstaan is in twee keer gecreëerd. Hoe dan? Één keer in het hoofd van iemand en één door een actie van iemand. En zo werkt dat ook met de overweging om zelfstandig ondernemer te worden. In de eerste fase speel je met het idee en in de tweede fase onderneem je actie. Hier ga ik in op het spelen met het idee om zelfstandig ondernemer te worden.

Stap 1

Waar vergeet jij de tijd bij?

Bedenk waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Waar word jij enorm vrolijk van? Wat zou je de hele dag kunnen doen? En vind je dat terug in de baan die je nu hebt? Is dat in een andere functie wel te vinden? Of wil je gewoon zelf aan de slag? Denk hierbij in mogelijkheden, opties en alternatieven. The limit is not in the sky, the limit is in the mind

Stap 2 

Waar sta jij voor in het leven?

Bedenk wat jij belangrijk vind in het leven op aarde. Waar zou je echt niet zonder kunnen? Wat vind jij enorm belangrijk? Waar kan je echt super boos om worden? Hoe ziet jouw ideaalbeeld eruit? Op wat voor soort leven wil je terugkijken als je 90 jaar bent?

Voorbeelden:

Je hecht veel waarde aan vrijheid en je kan je opwinden als onschuldige mensen vast zitten.

Je wilt graag de ruimte ervaren om zelf ideeën te bedenken en als je terug kijkt op je leven dan tel je graag je uitdagingen.

Jouw ideaalbeeld is dat er nergens in de wereld geldproblemen zijn.

Wat kan je hier nu mee? Dit zijn principes waar je vanuit werkt. Wat er ook gebeurt, deze staan als een paal boven water. 

Stap 3

Is het vrijwilligerswerk?

Super gaaf toch, dat je nu weet wat je ideaal gezien zou willen bereiken? Vraag je tegelijkertijd eens af of je er geld mee kan verdienen. Of spreken we meer over vrijwilligerswerk? Erg fijn als je kunt doen wat je leuk vindt, aan de andere kant moet er ook brood op de plank komen. Hoe kom je er achter of er geld in te verdienen is? Doe marktonderzoek. Bedenk wie jouw ideale doelgroep is en vraag hen of zij voor jouw product of dienst geld over zouden hebben. Onderzoek wat jouw concurrenten doen. Bedenk waarin jij jezelf onderscheidt.

Wat brengt zelfstandig ondernemen met zich mee?

Nu je met het idee van zelfstandig ondernemer hebt gespeeld, is het goed om alles op een rijtje te zetten. Wat brengt het ondernemerschap met zich mee? In ieder geval een hoop plezier. Natuurlijk de zelfstandigheid. De vrijheid om je eigen keuzes te maken. Jij kiest uit met wie je werkt en met wie niet. Jij bepaalt jouw eigen werktijden. Jouw visie voer je door. Jij bent het gezicht van het bedrijf, alle complimenten zijn dus ook echt voor jou. Je kan meer gaan verdienen, zodra je meer klanten hebt.

Naast al deze positieve gevolgen, spelen er natuurlijk meer aspecten mee. Het inkomen is onzeker en wisselend, vooral de eerste periode. Alle beslissingen moet je doorgaans zelf nemen. Het vraagt veel van jou als persoon. Het kan je bijvoorbeeld onzeker maken. Als je ziek of afwezig bent dan draait de boel niet automatisch door. Je moet meer zelf regelen: arbeidsongeschiktheid, pensioen en verzekeringen.

Dus…

Wanneer je overweegt om voor jezelf te beginnen, speel dan met het idee. Bedenk waar je blij van wordt. Of je er geld mee kunt verdienen. Of er mensen op zitten te wachten. En kan jij met de wisselende inkomsten omgaan? Uiteraard zijn daar allemaal oplossingen voor te bedenken. Werk nog in loondienst? Denk eens na over een spaarpotje. Bedenk eens hoe het zou zijn om de startersperiode van het UWV te beginnen. En welke ideeën zou je in een plan kunnen schrijven voor investeerders. 

Of..

Blijf bij de baan of baas waar je nu bent en overleg wat je graag anders zou willen zien. Onderzoek samen de mogelijkheden. Kijk verder dan deze werkgever. Bij wie zou je nog meer willen werken? Wat kunnen zij jou bieden en jij hen? 

Of..

Gaan met die banaan! Gooi alle overwegingen over boord en volg je gevoel. Als jouw drang zo sterk is, dan zorg jij ervoor dat het gaat lukken. Houdt je idee eens tegen het licht bij anderen en luister naar hun vragen. Zie het niet als kritiek, maar als zoekwoorden om mee aan de slag te gaan. Zodat je zeker weet dat je aan de meeste dingen gedacht hebt.

Met andere woorden: onderneem het!

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

1 Comment

  1. Pingback: Actie ondernemen om zelfstandig ondernemer te worden - SmartUp Network

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.