Je droombaan starten terwijl je ziek thuis zit: superslim of superdom?

By  |  0 Comments

Ik lag nog niet zo’n lange tijd met twee gigantische rughernia’s een aantal maanden plat op de bank toen ik bedacht om nog hetzelfde jaar voor mezelf te gaan beginnen. Toen ik familie, vrienden, kennissen ook over mijn toekomstplannen vertelde, stond lang niet iedereen op de tafel te springen van enthousiasme. Ik besloot alsnog mijn eigen plan te trekken en mijn tips om je droombaan vorm te geven voor jou op papier te zetten! 

“Is dit wel een goed moment?”, “Je kan nog nauwelijks bewegen dus hoe ga je dan naar klanten?”, “Is het niet verstandig om in jouw situatie in loondienst te blijven?”, “Zal je niet nog even wachten en pas over een aantal maanden gaan starten?”. Vrijwel iedereen die ik sprak, dacht te weten wat het beste voor mij was. Begrijp mij niet verkeerd; de reacties van iedereen waren natuurlijk lief bedoeld alleen neemt mijn drang om het tegendeel te bewijzen dan alleen maar toe. Laat ik wel even eerlijk zijn; dat ik wilde ondernemen, kwam natuurlijk niet op als kakken. Ik wist al op vrij jonge leeftijd dat ik ooit voor mezelf ging beginnen; wanneer was alleen nog even de vraag. Opzich geen onbelangrijke vraag, maar dat terzijde… 

Tip 1 | Kennis(en) uitbreiden

Mijn liefde voor communicatie, branding en nieuwe media was al op vrij jonge leeftijd aanwezig. Mijn studiekeuze was dan ook snel bepaald en ik zorgde dat ik tijdens mijn studies diverse bijbaantjes in dezelfde branche uitvoerde. Tijdens mijn masterstudie ‘New Media & Digital Culture’ werkte ik bij een mediabureau in Bodegraven; een hele goede en toffe leerschool. Ik leerde hier de verschillende marketing-, PR- en communicatiestrategieën in te zetten in de praktijk, om te gaan met harde deadlines, in teams samen te werken, opdrachtgevers te overtuigen van onze adviezen en misschien wel (achteraf gezien) het belangrijkste; het bouwen aan de verschillende klantrelaties. Want echt; je netwerk is zo belangrijk als je gaat ondernemen. Mijn opa zei het al: “aan kennissen heb je meer dan aan kennis…”.

Tip 2 | Nooit afwachten

Nadat ik mijn studie had afgerond en een kijkje in de keuken had genomen van verschillende mediabureaus, begon ik steeds vaker te denken; ‘wat als ik het zelf zou doen; zou ik dan ook zo groot en succesvol kunnen worden?’. Ik besloot dat afwachten geen optie zou zijn en daad bij het woord te voegen. Ik begon dus om mijn plannen uit te denken en uit te werken op papier.

Tip 3 | Toetspanel inschakelen

Mijn plan was uiteraard niet in één dag geboren; er gingen een aantal weken voorbij voordat ik daadwerkelijk tevreden was over mijn businessplan. Ik was zelf heel enthousiast, maar zou dit plan ook kunnen werken binnen verschillende organisaties? Ik besloot het te toetsen binnen mijn netwerk: “Had ik echt een goed idee, zaten mensen te wachten op mijn plannen en konden er wellicht wat deuren worden geopend?”. Het lijkt nu allemaal natuurlijk peace of cake, maar hier gingen echt wel een aantal maanden overheen. Dat zijn dus een heleboel weken, nog meer dagen en vooral; heel erg veel uren…

Tip 4 | Laat je niet afleiden

Ondanks dat ik tien maanden geleden verschillende sceptische opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen, hebben de vele uren voorbereiding er uiteindelijk voor gezorgd dat ik inmiddels voorzichtig aan het nadenken ben om te gaan uitbreiden… Neem dus echt van mij aan; laat je nooit weerhouden door angst of de (goedbedoelde) mening van een ander. Denk uiteraard altijd goed na over de effecten en gevolgen maar als startende ondernemer weet jij verdomd goed zelf wat je wil en kan; op naar je droombaan!

Ik ben natuurlijk benieuwd naar jullie verhaal; net zo rigoureus als die van mij? Laat het weten in de comments! 


SmartUp Network Masterclass – ‘Geef je loopbaan vorm’

Zit je vast in je werk? Wil je iets anders, maar weet je niet zo goed wat? Word je helemaal gek van alle keuzes en mogelijkheden? Of vind je je baan te gek, maar weet je stiekem dat je nog veel meer kan?

Dan is onze Masterclass ‘Geef je loopbaan vorm’ wellicht iets voor jou! De Masterclass wordt gegeven door loopbaanexpert en loopbaancoach Lizzy van Hijkoop. Get your ticket now.

Deel dit artikel

Annelous Neven

Ik ben Annelous Neven, ondernemer, ambitieus, initatief- & energierijk. Ik ben gek op schrijven en vind het waanzinnig als ik mijn artikelen ter lering en ter inspiratie kan aanbieden. Mijn ambities en vaardigheden liggen in de communicatie, branding en PR en met mijn eigen bedrijf Another Note help ik dan ook maar al te graag organisaties, merken en bedrijven de interne en externe beloftes waar te maken en identiteiten (weer) tot leven te brengen. We streven hierbij continu naar uniciteit, perfectie, diversiteit en innovatie om kwalitatief de meest hoogwaardige en meest unieke identiteiten te creëren en uit te kunnen dragen; in beeld en geschrift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + fifteen =