Waarom iedereen zou moeten stoppen met de clean desk policy

By  |  0 Comments

Een opgeruimd bureau, waar bijna niets meer opstaat. Een lege prullenmand. Weinig tot niets aan de muur. Niet eten op je werkplek. Niets meer printen, want we zijn duurzaam bezig.

En je stoel netjes aanschuiven als je weggaat. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Pff net of ik weer op de kleuterschool beland ben. En ja, dat zegt echt alles over mezelf. Maar waarom zou jij moeten stoppen met de clean desk policy. Ik vertel je hieronder graag wat het je brengt.

Een creatieveling ziet geen rommel maar mogelijkheden

Deze quote heb ik niet zelf bedacht, maar sluit wel naadloos aan op hoe ik het zie. Mijn kasten puilen uit met boeken. Mijn muren hangen vol met post-it’s en flipovers met ideeën.

Uit de mapjes op mijn computer stroomt inspiratie. Om nog maar te zwijgen over alle notitieboekjes met krabbels en pijlen. Ik zie het niet als rommel of onrustig. Ik zie het juist als een manier om rust in mijn hoofd te krijgen.

Hup alles eruit gooien op materiaal wat binnen handbereik is.

Wat zorgt er bij jou voor dat je lekker kunt werken?

Waarom ik zo stellig ben? Ik hoor vaak mensen zeggen: zo zou ik echt niet kunnen werken hoor. En dan hebben ze het over mijn bureau. Dat is helemaal prima, want het is ook mijn werkplek :). Goed om na te gaan. Wanneer kan jij wel goed werken?

Visueel kan ik het bijvoorbeeld goed hebben. Auditief een stuk minder. Dus als er gesprekken op de gang worden gevoerd, iemand is een kwartier aan het stofzuigen, de telefoon die maar blijft rinkelen en niet wordt opgenomen, de waterkoker die afslaat of een ambulance met sirene die voorbij komt.

Ja daar heb ik wel last van. Herken je dat? Of ervaar jij meer op kinesthetisch niveau? Voel jij van alles onder water afspelen? Of heb je meteen door als er iets is, zonder dat er wat gezegd wordt? Voel jij dingen op je klompen aankomen? Dan heb jij andere eisen aan een lekkere werkplek.

Gooi lekker de boel eens in de war, zo kom je op nieuwe ideeën.

En vind jij zo’n clean desk toch wel erg lekker werken? Zoek dan een andere uitdaging.

Gebruik één dag post-it’s en plak die op je beeldscherm. Gooi het eens over een andere boeg. Ga op een ander plek zitten, met ander uitzicht. Laat de deur eens open of die hem juist dicht.

Zoek een collega op waar je normaal niet zoveel contact mee hebt. Lunch op een ander tijdstip. Gewoon om te ervaren hoe dat ‘andere’ nu precies is.

Het zorgt echt voor een ander resultaat

Wat brengt je deze verandering? Het zorgt er in ieder geval voor dat je eens door de bril van iemand anders kijkt.

Met andere woorden, je gebruikt een ander perspectief. En je weet vast wat dat je brengt. Juist, een ander resultaat. Je ziet nu dat je daar met een aantal kleine aanpassingen voor kunt zorgen.

Mijn vraag aan jou: durf je dit één dag aan te gaan? Of wie weet wel één dag in de week? En als het dan gewenning wordt, dan zoek je weer een nieuwe uitdaging. Vertel jij me hieronder wat het jou heeft gebracht?

Deel dit artikel

Marieke Franken

Ik ben Marieke Franken en ik ben teamcoach. Mijn missie: jouw werk leuker maken! Ik leer mensen loskomen van oude patronen, zodat zij naast logisch ook creatief kunnen denken. Dat maakt hun werk leuker! http://www.mariekefranken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.