5 Tips voor het opstellen van een CV

By  |  0 Comments

Over het ene CV ben ik gelijk heel erg enthousiast, het volgende CV wat ik open krijgt enkele vraagtekens en er zijn ook gelijk CV’s die na 20 seconden in de prullenbak belanden. Nu zal je denken 20 seconden? Ja, 20 seconden, want zo snel word jouw CV beoordeeld. Nu wil je er natuurlijk voor zorgen dat men in ieder geval de tijd neemt om jouw CV door te nemen. Met onderstaande tips voor het opstellen van een CV vergroot je je kansen!

1 | Layout

Het eerste wat opvalt als je een CV opent is de opmaak van het document, want het oog wil nu eenmaal ook wat. Als een document te “rommelig” is, is de kans heel groot dat er niet eens moeite wordt genomen om jouw CV door te nemen.

Let erop dat het er professioneel uitziet met hetzelfde lettertype, gebruik niet te veel verschillende kleuren en zorg ervoor dat alle informatie in chronologische volgorde vermeld staat (meest recente ervaring bovenaan). Tenslotte is het belangrijk dat jouw CV het liefst 1 pagina lang is, maximaal 2. Let vooral ook op spelfouten, deze zijn echt “not done” en vermijd afkortingen!

2 | Persoonlijke gegevens

Wat belangrijk is om te vermelden qua zijn jouw telefoonnummer, e-mailadres (zorg voor een professioneel e-mailadres met het liefst je voor- en achternaam!) en woonplaats. Het is niet verplicht om jouw leeftijd te vermelden, maar dat mag wel. Dit geldt overigens ook voor het plaatsen van een (professionele, geen selfie) foto, dit mag maar hoeft niet.

3 | Korte inleiding

Een CV is als het ware jouw visitekaartje en je hebt gelukkig zelf in de hand hoe je jezelf presenteert aan potentiële werkgevers. Een korte inleiding (max 5 regels) over jezelf is daarom onmisbaar op je CV. Wie ben je? Waar ligt je kracht? Waar ben je naar opzoek in een nieuwe baan? En wat kan jij toevoegen aan een organisatie.

4 | Opleidingen

Beschrijf je opleidingen in chronologische volgorde, dus meest recente studie bovenaan. Het is niet nodig om de basisschool te vermelden, maar start vanaf de middelbare school. Vermeld vervolgens de volledige naam van jouw studierichting, de jaartallen wanneer je hebt gestudeerd en de naam van het instituut.

5 | Werkervaring

Het is erg belangrijk om veel tijd en aandacht te besteden aan het omschrijven van jouw werkervaring.

  • Allereerst vermeld je de periode (jaartallen, mag aangevuld worden met maanden) waarin je voor het bedrijf hebt gewerkt.
  • Daarna vermeld je de volledige naam van de organisatie en vervolgens de functietitel.
  • Vervolgens ga je je werkzaamheden omschrijven (puntsgewijs). Wat waren jouw verantwoordelijkheden? Welke resultaten heb jij behaald? Hoe heb je deze behaald? Wie waren erbij betrokken? Welke acties heb jij genomen? Werkgevers willen graag weten wat jouw dagelijkse taken waren. Belangrijk is om iedere zin (maak gebruik van bulletpoints) te starten met een actiewoord zoals geleid, bezuinigd, gereduceerd, etc.
  • Vermeld succesvolle projecten apart zodat ze nog meer opvallen.

Als je nog geen relevante werkervaring hebt, dan kan je interessante studieprojecten vermelden die relevant kunnen zijn voor jouw toekomstige baan. Ook als je bijvoorbeeld een actieve rol hebt bekleed binnen een sport- of studentenvereniging, dan is dit ook informatie die op jouw CV mag.

Als je eenmaal een goed CV hebt opgesteld kan je deze vervolgens “customizen”, want zorg ervoor dat jouw CV altijd matcht met de vacaturetekst/organisatie. Laat bij twijfel altijd jouw CV nog door iemand anders lezen! Tenslotte is het belangrijk dat de gegevens op het CV ook matchen met jouw LinkedIn pagina en andere social media kanalen. Denk je dat je zo je kansen zult vergroten om de 20 seconden regel te doorbreken?

Deel dit artikel

Mijn naam is Esther Goud, woonachtig in Rotterdam en ben ik eigenaresse van Quest Recruitment. In 2015 heb ik Quest Recruitment opgericht en ik besteed veel tijd aan het vinden van de juiste match tussen de Finance professional en het bedrijfsleven. Naast mijn passie voor het verbinden van mensen, houd ik van fashion en reizen. Daarnaast kan je mij vinden op de tennisbaan en dans ik heel erg graag salsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.